EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
29 juli 2024

10 dagtochten met een huurauto vanuit Málaga

Bezienswaardigheden rond Málaga: huur een auto

Málaga is een populaire bestemming voor een stedentrip in Spanje en dat is heel logisch, want het is een leuke stad waar veel te doen en te zien is

Voordat je met een huurauto op pad gaat, is het heerlijk toeven in Málaga
Voordat je met een huurauto op pad gaat, is het heerlijk toeven in Málaga

De oude stad staat bol van historische bezienswaardigheden met hoog op een heuvel het fort Alcazaba en kasteel Gibralfaro. Cultureel blaast Málaga ook een partijtje mee, zoals met het Picassomuseum en het museum Carmen Thyssen. Verder heeft de stad uitstekende winkels en restaurants en een geweldige lange promenade langs de zee. Málaga is het centrum van de Spaanse Costa del Sol en dus zijn er, naast het stadsstrand Malaqueta, veel andere stranden, zowel ten oosten als ten westen van de stad, onder meer bij Nerja, Fuengirola, Estepona en het mondaine Puerto Banús. Die stranden kun je gemakkelijk bereiken als je een auto huurt in Málaga, maar de stad is ook een goed startpunt voor dagtochten met een huurauto naar andere bezienswaardigheden.

Málaga is het vervoersknooppunt van de Costa del Sol en er zijn dus veel en goed onderhouden wegverbindingen met het achterland. Daardoor is het een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige omgeving. Rondrijdend in je huurauto zul je volop genieten van het landschap en de bezienswaardigheden. Als je écht lekker Spaans wilt eten, dan moet je het achterland in. Vergeet dus niet te stoppen bij restaurantjes die nog de authentieke smaak van Andalusië op tafel brengen.

Pueblos Blancos

Als je maar één roadtrip met een huurauto in Andalusië gaat maken, rijd dan door enkele van de mooiste pueblos blancos. In de groene heuvels van Zuid-Spanje zijn maar liefst 19 van deze stadjes, die bestaan uit witgekalkte huizen met rode daken. Je kunt ze natuurlijk nooit allemaal op één dag bezoeken, daarom hebben we de drie mooiste voor je uitgekozen die je kunt bezoeken op een dagtrip met een huurauto vanuit Málaga. Ga wel vroeg op pad om genoeg tijd te hebben voor alle drie de stadjes.

In ongeveer anderhalf uur rijd je van Málaga naar het eerste en bekendste witte stadje, Ronda. De rit duurt iets langer als je de kronkelige weg langs het natuurpark Sierra de las Nieves neemt. Langs die weg (A-366) ligt een leuk uitkijkpunt, Mirador del Guarda Forestal (uitzichtpunt van de boswachter). Eenmaal in Ronda ben je vast blij dat je vroeg bent aangekomen als het nog relatief koel is, want er wacht je heel wat klimwerk in de steile straatjes. Ronda wordt in tweeën gedeeld door een smalle kloof van 120 meter diep. De Puente Nuevo overbrugt de kloof tussen de twee helften. De brug is vooral indrukwekkend van onderaf, er loopt een pad van de Plaza de María Auxiliadora naar beneden. Vanaf de oude brug (Puente Viejo) loopt een pad naar het goed bewaard gebleven Moorse badhuis, de Baños Árabes.

Onderweg naar het volgende witte stadje ligt er vlak langs de weg (A‑2300) alweer een mooi uitzichtpunt: Mirador Lago Zahara. Vanaf dat punt bereik je met een huurauto twintig minuten later Zahara de la Sierra, maar je ziet het al van verre door de toren van de Moorse ruïne op een hoge heuvel. Die toren is het enige gerestaureerde deel en veilig om te beklimmen. Je hebt er een fantastisch uitzicht over het stadje en de omgeving. Ook als je over de kronkelige weg naar de volgende bestemming rijdt, is het een plaatje om Zahara te zien liggen tegen de berg. Uiteraard kun je niet voortdurend achterom kijken, dus zet je huurauto af en toe stil (op een veilige plek!) om te genieten van het uitzicht.

Setenil de las Bodegas
Setenil de las Bodegas is een van de meest bijzondere witte dorpjes

Binnen de pueblos blancos neemt Setenil de las Bodegas een unieke plaats in. De witgekalkte huizen liggen niet alleen tegen de berg, maar in sommige gevallen ónder en tussen de overhangende rotsen van de kloof van de Río Guadalporcún. De gebouwen in de Cuevas del Sol en de Cuevas de la Sombra passen precies alsof ze er altijd al hebben gestaan.

Als we heel eerlijk zijn, verdienen deze stadjes elk een volle dag, dus je kunt er ook drie dagtrips van maken of een rondreis van drie dagen met je gehuurde auto. Nog meer tijd? Andere interessante pueblos blancos zijn Arcos de la Frontera, Grazalema, Ubrique, Montejaque, Benaoján, Gaucín, Olvera en Algodonales.

Antequera

Als je echt wilt genieten neem je niet de snelweg, maar rijd je met je huurauto via de kleinere binnenwegen naar het noorden. De Romeinen noemden Antequera al ‘de oude stad’ (Antikaria), dus kun je nagaan hoe oud deze plaats is. Ten noordwesten ervan liggen grafkelders van bijna 4000 jaar oud. Vooral Tholos de El Romeral is zeer de moeite waard. Om meer te begrijpen van deze archeologische vondsten raden we je aan eerst een bezoek te brengen aan het Museo de la Ciudad in de stad zelf, dat gevestigd is in het mooie en zeer Spaanse Palacio De Nájera.

Het stadje wordt, hoe kan het anders, overheerst door een Moors fort uit de veertiende eeuw met daarnaast de kerk Real Colegiata de Santa María la Mayor in renaissancestijl. Verder zijn de kerk van het Carmenklooster en de San Sebastiankerk een bezoekje waard. Na het bezichtigen van deze historische monumenten is het heerlijk uitblazen op een terrasje met een drankje en een broodje dat typisch is voor deze stad, mollete antequerano.

Kinderen (maar ook volwassenen) leren veel over het leven en gedrag van wolven in het Lobopark, 14 kilometer ten zuidwesten van Antequera. Dit is geen dierentuin, de wolven hebben een groot gebied helemaal voor zichzelf. Het park is alleen met een gids te bezoeken, dus check wanneer er rondleidingen zijn.

El Caminito del Rey

Voor de aanleg van een stuwdam en de latere elektriciteitscentrale werd aan het begin van de twintigste eeuw een pad aangelegd tussen de dorpjes El Chorro en Ardales. Dat gebeurde in opdracht van de Spaanse koning en het pad werd daarom het Koningspad genoemd, El Caminito del Rey. Sinds de afronding van de restauratie in 2015 is dit pad een van de topattracties in Andalusië. Niet voor mensen met hoogtevrees overigens en daar moet je je goed van bewust zijn. Het spectaculairste deel zijn de houten vlonders waarover je vlak langs de bergwand en boven het ravijn loopt. Je wordt beloond met fantastische uitzichten op de kloof, de ruige bergwanden en turquoise meren. Na iedere hoek is het landschap nog weer mooier dan het vorige. Het is ook het domein van roofvogels, die zich niet laten storen op hun jacht naar prooi.

El Caminito del Rey
Schitterende route dat Koningspad, maar je moet geen hoogtevrees hebben. (Foto: https://unsplash.com/@valeriano78)

Houd er rekening mee dat per dag een beperkt aantal mensen wordt toegelaten. Reserveer je ticket ruim van tevoren online. Met je huurauto rijd je naar het beginpunt langs de MA-5403, op ruim vijf kilometer van Ardales en ongeveer 57 autokilometers vanaf Málaga. Vanaf het eindpunt wordt je met een pendelbusje weer teruggebracht.

En mocht je last hebben van hoogtevrees, geen nood, want ook met je huurauto kun je prachtige tochten maken en genieten van het landschap. Bovendien zijn de drie stuwmeren die samen Embalse del Chorro worden genoemd populaire bestemmingen om actieve watersporten te beoefenen: kajakken, kanoën, peddelen op een supboard of waterfietsen.

Cueva de los Murciélagos

Als je even wilt ontsnappen aan de zomerse hitte in Zuid-Spanje, bezoek dan dit grottencomplex op zo’n 130 kilometer rijden met je huurauto vanaf Málaga. Cueva de los Murciélagos is op het eerste gezicht niet zo’n imponerende grot, maar wel historisch interessant, want er zijn hier resten van menselijke bewoning gevonden van zo’n 35.000 jaar oud. De grotschilderingen met afbeeldingen van geiten en verschillende menselijke figuren zijn iets minder oud, tussen de 4000 en 8000 jaar. Een rondleiding moet je van tevoren reserveren. Het is in de grot beduidend kouder dan buiten, dus neem een jas mee.

Deze grot ligt aan de rand van het natuurpark Sierras Subbéticas, dat begroeid is met hoge eiken en esdoorns. Door dit uitgestrekte natuurgebied met weidse uitzichten zijn routes met verschillende moeilijkheidsgraad uitgezet voor wandelaars en mountainbikers. Je kunt een toegangsbewijs en plattegrond halen bij het bezoekerscentrum in het park zelf (langs de A‑339) of bij de paddenstoelentuin Jardín Micológico La Trufa in Zagrilla Baja.

Sierra de Grazalema

De Sierra de Grazalema is een bebost karstgebergte met lange en diepe kloven, waaronder de Cueva del Gato, de Cueva de la Pileta en de Garganta Verde. Verder zijn er kolonies adelaars en gieren, waaronder enkele aasgierenparen, een bedreigde soort. Een deel van het park is niet vrij toegankelijk (Zona de Reserva), daar moet je toestemming voor hebben. De permit kun je ter plekke krijgen (als er plaatsen over zijn) of van tevoren online aanvragen. In andere delen kun je actieve sporten beoefenen. Zo halen bergbeklimmers hun hart op aan de steile wanden in dit natuurpark. Verder zijn er gemarkeerde routes voor wandelen, fietsen en paardrijden. In het stuwmeer Zahara-El Gastor kun je kanoën en kajakken. Je kunt de overweldigende natuur zelfs vanuit de lucht bewonderen met een deltavlieger of paraglider.

Het park ligt ten westen van Málaga en is vernoemd naar alweer een wit stadje: Grazalema. Vanaf dat stadje loopt een prachtige weg over de hoge pas Puerto de las Palomas naar Zahara de la Sierra. Een aanrader als je een auto hebt gehuurd en niet bang bent voor kronkelige wegen! Een derde pueblos blanco vind je in het zuidwesten van het park: Ubrique.

Granada

Als je in Andalusië bent en nog niet het Alhambra hebt gezien, moet je naar Granada, dat op 130 of 150 kilometer van Málaga ligt, afhankelijk van welke route je kiest. De kortere route loopt door het binnenland, de langere voor een groot deel langs de kust en vervolgens langs de westkant van de Sierra Nevada. Het Alhambra bestaat uit het Alcazaba (fort), het Alcázar (Nasridpaleis) en het paleis van keizer Karel V, die dat na de christelijke verovering midden in het complex bouwde. Ernaast, gescheiden door een smal ravijn, ligt het zomerpaleis Generalife van de Nasrid-dynastie met schitterend aangelegde tuinen. Een bezoek aan het Alhambra moet je zorgvuldig plannen. Net als een huurauto moet je het ticket ruim van tevoren reserveren via de website. En met ruim bedoelen we echt ruim: de kaarten zijn vaak weken van tevoren al uitverkocht!

Het Alhambra met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. (Foto: https://unsplash.com/@willianjusten)

Het Alhambra is het kroonjuweel van Granada, maar de stad staat bol van de monumenten en oude wijken. De Moorse wijk Albaicín is een doolhof van smalle en soms steile straatjes en trappen. Vanaf de hooggelegen Romawijk Sacromonte heb je een overweldigend uitzicht op het Alhambra. Het centrum van Granada is wel erg druk met toeristen. De zuidelijke wijken (tegen de rivier de Genil) zijn veel rustiger en hebben ook veel leuke (tapas)bars, cafés en restaurants.

Sierra Nevada

Vanaf veel plekken in Granada heb je uitzicht op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada en dit natuurgebied is een verademing na de drukte in de stad. Je kunt ook vanuit Málaga met je huurauto een dagtrip maken naar dit gebied, dat onder meer de hoogste berg van het Iberisch Schiereiland heeft, de Mulhacén (3479m). De bergketen is het meest zuidelijke grote skigebied van Europa, maar is ook in de zomermaanden een geweldige bestemming, al was het alleen al om de verkoeling: steile rotswanden, diepe kloven, watervallen, spectaculaire hangbruggen, natuurlijke rotstunnels en grotten. Je kunt er gedeeltelijk met de auto doorheen rijden, maar dan mis je de mooiste delen. Dus laat je huurauto staan als je eenmaal in de Sierra Nevada bent en ga hiken, paragliden, bergbeklimmen, abseilen of paardrijden.

Het bezoekerscentrum El Dornajo staat aan de A-395 en iets verderop ligt een skiresort. In de wintermaanden moet je betalen voor parkeren op een van de vier grote parkeerterreinen, maar in de zomer mag je je huurauto er gratis stallen. Hoewel er dan niet geskied wordt, werken de skiliften (cabines en stoeltjes) wel die je naar 3300 meter hoogte brengen. Ook worden vanuit dit centrum nachtelijke tochten georganiseerd, waarbij je geniet van de verbluffende sterrenhemel boven de bergen. Een ander informatiepunt is Puerto de la Ragua aan de A-337, een doorgaande weg van zuid naar noord door het park.

Diepe valleien bij het dorpje Pampaneira in de Sierra Nevada
Diepe valleien bij het dorpje Pampaneira in de Sierra Nevada

De zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada staan bekend als Las Alpujarras, een prachtig groen gebied doorsneden door valleien en met zo’n vijftig karakteristieke bergdorpjes. Hier namen de Moren hun toevlucht na de inname van Granada en dat zie je terug in de typische architectuur van witgekalkte huisjes die onderling via de daken met elkaar zijn verbonden. Het doet denken aan de bouwstijl van de Berbers in Marokko. De dorpjes zijn ideale vertrekpunten voor wandeltochten.

Córdoba

Een van de mooiste Spaanse steden, het historische Córdoba, is absoluut een dagtrip waard vanaf Málaga (of als meerdaagse trip via Granada). Het ligt op ruim 160 kilometer ten noorden van Málaga. Als je met je huurauto over de snelweg A-45 rijdt ben je er binnen twee uur. Mocht je ruim de tijd hebben, dan is rijden over kleinere wegen in het binnenland natuurlijk leuker.

Hoe belangrijk Córdoba in de middeleeuwen was, kun je zien aan de imposante Mezquita, die oorspronkelijk in 768 werd gebouwd, maar twee keer werd uitgebreid. De immense moskee is beroemd om zijn ‘woud’ van zuilen met daarop rood-wit gestreepte bogen in islamitische stijl, naast de vele andere architectonische hoogtepunten. Midden in de moskee is, nadat de christenen de moslims hadden verdreven, een kathedraal gebouwd. De oude stad is een wirwar van smalle straatjes, net bergopwaarts van de rivier de Guadalquivir, die wordt overspannen door de Romeinse Brug. Op de resten van het Moorse fort, hoog op een heuvel, bouwde het christelijke koningspaar Ferdinand en Isabella een nieuw kasteel: Alcázar de los Reyes Cristianos.

Kleurrijke patio’s Córdoba
Een van de vele kleurrijke patio’s waar Córdoba beroemd om is

Córdoba is de stad van de bloemrijke patio’s. De mooiste vind je in de Joodse wijk, ten noorden en ten westen van de Mezquita. Tijdens het Festival de Patios halverwege mei worden veel van deze binnenpleintjes twee weken lang opengesteld voor het publiek.

Natuurpark El Torcal

Een park met een hoop stenen, dat is El Torcal, maar die stenen zijn wel heel spectaculair. Het is een populair natuurgebied vanwege de merkwaardige rotsformaties. Zo’n zestig miljoen jaar geleden lag dit gebied op de zeebodem, maar het werd later omhoog gedrukt, waarna de kalkrotsen door erosie werden uitgesleten. Het resultaat is een grillig en imposant landschap met vreemde rotspieken, waarbij het lijkt of de stenen ooit door iemand zijn opgestapeld. Ook wordt het wel vergeleken met stapels pannenkoeken. Maar het gaat niet alleen om die rotsen, in El Torcal zie je prachtige bloemen, waaronder vele soorten orchideeën. Op en rond de rotsen zul je vaak berggeiten en gieren zien. Verder zie je ammonieten (fossiele schelpen), wat bewijst dat dit vroeger zee was.

De bijzonder gevormde rotsen in natuurpark El Torcal
De bijzonder gevormde rotsen in natuurpark El Torcal. (Foto: https://unsplash.com/@kolyakorzh)

Via de A-45 en A-7075 rijd je in een huurauto vanaf Málaga in ongeveer een uur naar het bezoekerscentrum, even voorbij het dorpje Villanueva de la Concepción. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen, dus je kunt er het beste relatief vroeg naartoe rijden. Vanaf het bezoekerscentrum zijn drie wandelroutes uitgezet: de kortste is anderhalve kilometer, de andere zijn 3 en 4,5 kilometer lang. Tijdens een excursie onder leiding van een gids wijk je af van de gebaande paden en ontdek je echt hoe uniek dit rotsgebied is. Houd er rekening mee dat El Torcal hoog ligt en er vaak een vrij sterke wind waait. Neem daarom warme kleding en een jas of windjack mee. Check ook het weerbericht en vooral of het mistig zal worden, want dan is er weinig te zien.

Tarifa (en Gibraltar)

Tarifa is het meest zuidelijke stadje van het Europese vasteland op slechts 14 kilometer van de Afrikaanse noordkust en precies op de scheiding van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De stad is niet heel groot, maar heeft een aantrekkelijk ommuurd oud centrum met een heel eigen sfeer. Hoewel er ten westen van de stad twee van de mooiste stranden van Spanje liggen, staan hier geen grote hotels zoals aan zoveel andere Spaanse costa’s. Playa de Los Lances is populair bij kitesurfers.

Op de heen‑ of terugweg van of naar Málaga kun je Gibraltar even aandoen. Niet alle autoverhuurders staan toe dat je over de grens gaat en bovendien heeft Gibraltar een complex wegennet met veel eenrichtingsverkeer en weinig vrije parkeerplaatsen. Parkeer je huurauto daarom net voor de grens, bijvoorbeeld op het Aparcamiento Santa Bárbara. Let op: je kunt alleen op het parkeerterrein een ticket kopen. Iemand die je een ticket probeert aan te smeren voordat je de parking oprijdt, is een oplichter. Probeer niet ‘gratis’ te parkeren bij een van de grote supermarkten, want als je daar te lang staat, krijg je onherroepelijk een wielklem!

Tussen Tarifa en Gibraltar ligt het idyllische natuurpark Los Alcornocales, dat ook een bezoek waard is. Je kunt met je huurauto door grote delen van dit dicht beboste en bergachtige gebied rijden. Maar zet je gehuurde auto ook af en toe stil en geniet van de rivieren, stroompjes, flora en fauna. Heel bijzonder is Castillo de Castillar in dit park. Het is een stadje binnen de muren van een kasteel, hoog boven het stuwmeer Guadarranque.

Rondreis Andalusië met een huurauto

We hebben hierboven enkele van de talloze bezienswaardigheden rond Málaga beschreven. Niet alleen zijn we lang niet volledig, veel van deze bestemmingen verdienen meer dan een dagtrip. Overweeg dus om vanuit Málaga een lange roadtrip door Andalusië te maken langs historische steden, prachtige natuurgebieden en andere bezienswaardigheden.

Je hoeft daarvoor zelfs niet naar Málaga terug te keren. Je kunt een auto huren voor een zogeheten one-way, waarbij je de huurauto in Málaga ophaalt en na een geweldige roadtrip in bijvoorbeeld Sevilla weer inlevert.

  1. Home
  2. 10 dagtochten met een huurauto vanuit Málaga