Het aanbod van elektrische auto’s groeit snel en dat geldt ook voor het huuraanbod. De tijd dat je alleen vrij grote auto’s kon huren als je elektrisch wilde rijden is allang voorbij. Op diverse locaties zijn er kleinere elektrische huurauto’s beschikbaar, al vanaf de Miniklasse. Het aanbod van e-auto’s bij verhuurders zal de komende jaren alleen maar groeien. Daarmee wordt de keuze een stuk ruimer en dan wordt het dus wel heel verleidelijk om zo’n EV (elektrisch voertuig) te huren.
Als je zelf al elektrisch rijdt, zul je waarschijnlijk voor je vakantie of tijdens een zakenreis ook zo’n auto willen huren. Je bent immers al bekend met de werking en weet waar je op moet letten. Anders ligt dat als je niet gewend bent een elektrische auto te besturen. Maar juist dan kan het huren van een elektrische auto een uitkomst zijn. Al was het alleen maar om het rijden met zo’n auto eens uit te proberen.
Je moet wel op een aantal dingen letten, want een elektrische auto is nu eenmaal anders dan een auto op traditionele brandstof. Ze verschillen in veel opzichten enorm. Om maar enkele zaken te noemen: hoe je de huurauto moet starten, hoe ver je ermee kunt rijden en hoe je de auto van nieuwe brandstof voorziet. Vandaar deze handige gids, waarin we je vertellen wat er anders is bij het huren van een elektrische auto.
We beginnen bij het begin: het zoeken naar en reserveren van een elektrische huurauto. Je kunt in ons filtersysteem bij ‘Brandstof’ kiezen voor ‘Elektrisch’. Het zal je dan misschien opvallen dat de prijzen voor het huren van deze e-auto’s vaak wat hoger zijn dan voor auto’s op traditionele brandstof. Dat is logisch, want auto’s met een batterij zijn duurder in aanschaf. Maar laat je niet misleiden door de iets hogere huurprijs, want in het verbruik zijn elektrische wagens beduidend goedkoper dan auto’s met een benzine- of dieselmotor.
Denk van tevoren goed na waarvoor je de elektrische huurauto wilt gebruiken. Voor korte afstanden naar en van het strand, een pretpark of andere bezienswaardigheden? Of wil je een langere roadtrip maken? In dat laatste geval is de actieradius van belang: hoe ver de auto kan rijden op een volgeladen batterij. Een verhuurder kan wel een indicatie geven van de actieradius, maar die is nooit helemaal nauwkeurig, omdat de afstand die je kunt rijden onder meer afhankelijk is van jouw rijstijl, de buitentemperatuur en het soort wegen waarop je rijdt. Dat laatste is een interessant verschil met traditionele auto’s, want een elektrische auto kan een langere afstand overbruggen als je er alleen in de stad mee rijdt. Dat komt doordat bij het afremmen in een e‑auto geen energie verloren gaat, maar die juist wordt teruggewonnen. De batterij laadt zichzelf als het ware (een beetje) op.
De actieradius van de kleinste elektrische huurauto’s is meestal een flink stuk lager dan van de grotere modellen. De kleinste auto’s worden niet voor niets stadswagentjes genoemd, wat precies aangeeft waarvoor je ze het beste huurt: ritjes in en om de stad. Als je dat van plan bent is, is zo’n elektrische wagen uitermate geschikt om te huren, want je kunt de huurauto ‘s nachts opladen.
Als je langere afstanden gaat rijden kun je beter kiezen voor een grotere e‑auto om te huren. De actieradius van die auto’s ligt in de meeste gevallen tussen de 300 en 400 kilometer.
Een elektrische auto is niet voor snelheidsduivels, want hoe hard je rijdt is van grote invloed op de actieradius. Als je graag met 130km/u over de snelweg zoeft, zul je vaker moeten stoppen om de gehuurde e‑auto bij te laden. Je kunt met een stekkerauto beter niet harder rijden dan 100km/u. Oftewel, als je een grote roadtrip wilt maken is een elektrische huurauto alleen aan te raden als je het rustig aan doet. Maar zeg nou zelf, dat moet tijdens je vakantie toch geen enkel probleem zijn? Lekker in een rustig tempo genieten van historische bezienswaardigheden, schilderachtige stadjes en spectaculaire landschappen en uitzichten.
Let op: bij sommige elektrische huurauto’s is het aantal kilometers dat je ermee mag rijden beperkt. Voor elke kilometer meer moet je dan extra betalen. Het precieze aantal kilometers staat vermeld in de huurvoorwaarden, die je natuurlijk altijd eerst goed moet doorlezen voordat je een huurauto reserveert.
Zo’n limiet van het aantal kilometers is lastig, want voor je het weet rijd je meer dan je had verwacht, zeker tijdens een vakantietrip. Het zou toch zonde zijn als je een leuke attractie moet laten schieten, omdat je daarmee boven het toegestane aantal kilometers uitkomt? Tenzij je héél zeker weet dat je de kilometerlimiet niet zult overschrijden, raden we je aan een elektrische auto te huren met een onbeperkt aantal kilometers.
Als je in ons filtersysteem de opties ‘Elektrische brandstof’ en ‘Onbeperkt aantal kilometers’ aanvinkt, zul je zien dat veel van de getoonde huurauto’s ons Worry-Free label hebben. Behalve dat je er zoveel mee mag rijden als je wilt, bieden deze auto’s nog meer voordelen. Zo is het eigen risico bij schade of diefstal gedekt en komen deze auto’s van verhuurders met een goede reputatie (gemiddelde beoordeling minimaal een 7).
Een e-auto met een volgeladen batterij rijdt minder ver dan een traditionele auto met een volle tank. En het opladen van een elektrische auto kost ook meer tijd dan het vullen van een tank. Dat zijn dingen om rekening mee te houden als je met een elektrische huurauto gaat rijden. Met een beetje planning zijn deze ‘nadelen’ van elektrisch rijden best overkomelijk. Je wilt na een aantal uren rijden toch wel even de benen strekken, een hapje eten of wat drinken? Nou dan! Tegelijkertijd staat je huurauto aan de elektrische laadpaal.
Planning dus. Een hele handige hulp daarbij is de website A Better Route Planner (gratis apps zijn ook beschikbaar), die de oplaadpunten langs je route laat zien, inclusief de tijd die het kost om je huurauto op te laden! Die routeplanner is ook reuze handig om te zien of er op je (vakantie)bestemming genoeg mogelijkheden zijn om een e‑auto op te laden.
Veel autoverhuurbedrijven geven je bij het ophalen van de elektrische huurauto een laadpas. Soms is dat een pas waarmee je alleen bij laadpalen van een bepaald merk terechtkunt. Meestal ben je overigens niet verplicht om alleen daar je gehuurde elektrische auto bij te laden. Maar voor het opladen van de batterij heb je dan dus wel een tweede laadpas nodig.
Je kunt je eigen laadpas gebruiken of er een aanvragen voordat je op vakantie gaat. Als je zelf (nog) niet elektrisch rijdt, wil je bij het huren van een e-auto waarschijnlijk geen abonnement afsluiten. Vraag dan een laadpas zonder abonnement aan. Die worden doorgaans aangeprezen als ‘gratis’, maar dat is niet helemaal waar, want bij deze passen betaal je een bedrag per tankbeurt.
Als je al een laadpas hebt en in het buitenland een elektrische auto huurt, kijk dan of je met die pas in het land van bestemming terechtkunt of dat je een andere (lokale) laadpas nodig hebt.
Als je een auto hebt gehuurd met een benzine- of dieselmotor moet je die in de regel inleveren met een volle tank. Voor een elektrische huurauto werkt dat anders. In de regel geldt een batterijniveau van 80% als ‘volledig geladen’. Sterker, het wordt afgeraden om een batterij helemaal op te laden. In de elektrische autowereld geldt de 80/20 regel: laat het batterijniveau niet onder de 20% komen en niet te ver boven de 80%. Meestal geldt dat je een huurauto weer moet inleveren met het laadniveau op het moment van ophalen. Let er wel op dat het laadpercentage bij afhalen staat vermeld in het contract en dat je precies weet welk laadniveau verwacht wordt als je de huurauto inlevert. Net als bij een huurauto met traditionele brandstof, moet je dus even kijken waar in de buurt van de inleverlocatie een oplaadpunt is. Houd wel rekening met de tijd die je kwijt bent voor dat opladen!
Net als bij de traditionele auto’s kun je de huurauto ook laten ‘aftanken’ (opladen) door de verhuurder. Dat is makkelijker, maar kijk wel kritisch naar het (meestal hogere) tarief per kWh dat het bedrijf daarvoor rekent en beslis of het je dat waard is.
Dat de wagen geen uitstoot heeft is voor veel mensen dé reden om een elektrische auto te huren. Daarnaast rijdt een e-auto heel comfortabel, al moet je misschien even wennen aan de stilte, aangezien het geluid en de trillingen van een verbrandingsmotor afwezig zijn. Verder zijn de gebruikskosten veel lager. Daar staat tegenover dat het opladen van de batterij langer duurt dan een tankbeurt voor een auto met diesel‑ of benzinemotor. Ook kun je met een opgeladen elektrische auto minder ver rijden dan met een volle brandstoftank. Voordat je besluit een elektrische auto te huren, moet je goed kijken of er langs jouw geplande reisroute genoeg laadpunten zijn. Maar met een beetje voorbereiding en planning kun je zonder problemen op weg met een gehuurde elektrische auto.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.