EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
30 juli 2024

Huurauto ophalen luchthaven: balie of shuttlebusje?

Beste ophaallocatie voor huren auto op vliegveld

Als je zoekt naar een huurauto op een luchthaven, staat in de resultaten waar je die kunt ophalen: ‘op de luchthaven’ of via ‘shuttle service’. We leggen hieronder uit wat het verschil is tussen die twee en wat de voor‑ en nadelen zijn. Welke mogelijkheid beter is kunnen we niet zeggen, want die is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Na het lezen van dit artikel weet je welke ophaallocatie het beste bij jou past!

Op de luchthaven

De locatie ‘op de luchthaven’ betekent dat de autoverhuurder een balie heeft in de aankomsthal of er vlakbij, bijvoorbeeld een gebouwtje speciaal voor de verhuur van auto’s net buiten de uitgang. In ieder geval is de ophaallocatie gemakkelijk te vinden en op loopafstand. Voor veel mensen is dit de prettigste optie, omdat je meteen na de landing van het vliegtuig de sleutels van je huurauto kunt ophalen en wegrijden. De auto staat namelijk meestal ook vlakbij, in een aangrenzende parkeergarage of op een parkeerterrein, alweer op loopafstand.

Toch kleven er soms nadelen aan deze optie. Zo kan het bij de balies (vaak zitten verschillende autoverhuurders bij elkaar) erg druk zijn, zeker op populaire bestemmingen in het hoogseizoen. Bovendien staan er in die (lange) wachtrij mensen die niet van tevoren een huurauto hebben geboekt. De baliemedewerkers zijn met zo’n klant uiteraard langer bezig. Hoewel jij een reservering hebt moet je daardoor soms toch lang wachten, voordat je de sleutels van je huurauto ontvangt. Wachten is altijd vervelend, maar helemaal als je met kinderen reist, die na een (lange) vlucht niet in de stemming zijn om stil te zitten.

Shuttle service (pendelbusje)

Als je in de zoekresultaten op onze website ziet staan dat de huurauto een ‘shuttle service’ heeft, betekent dit dat het kantoortje van de verhuurder buiten het vliegveld ligt. Je wordt daar met een pendelbusje naartoe gebracht. Vaak wordt dit als een mindere optie gezien, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Allereerst is dat kantoortje vaak nét buiten het luchthaventerrein, waardoor een ritje niet langer dan vijf of tien minuten duurt. De pendelbusjes staan meestal vlak bij de uitgang van de aankomsthal en zijn duidelijk herkenbaar aan grote logo’s. De grotere autoverhuurders laten hun busjes zeer geregeld rijden. Soms is het pendelbusje alleen op afroep beschikbaar. Als je de verhuurder belt terwijl je op je bagage staat te wachten, kun je er bijna zeker van zijn dat het busje al klaar staat als je naar buiten loopt.

Hoewel de volledige procedure (inclusief vervoer naar het kantoortje) wat langer kan duren dan bij een verhuurder met een balie in de terminal, valt het verschil in de praktijk erg mee. Bovendien ben je meteen weg uit de drukte van de luchthaven en dat is wel zo fijn als je met kinderen reist. Na het terugbrengen van je gehuurde auto word je naar de vertrekhal gebracht. Niet onbelangrijk: in vergelijking met balies in de terminal zijn huurauto’s van bedrijven buiten de luchthaven veelal goedkoper.

Meet & Greet

Het komt niet heel veel voor, maar sommige verhuurders wachten je op in de aankomsthal en begeleiden je naar de huurauto, die meestal vlakbij geparkeerd staat. Dit is een hele persoonlijke service en de procedure verloopt heel vlot. Autoverhuurders die deze zogeheten ‘Meet & Greet’ service aanbieden zijn vaak buiten de luchthaven gevestigd, soms is het een ‘premium’ optie.

Welke ophaallocatie kiezen?

En dan nu de vraag: welke optie moet je kiezen? Zoals we hierboven al schreven is dat helemaal afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. We geven hieronder enkele scenario’s.

Lage prijs
De prijs van een huurauto is voor jou het belangrijkste criterium. Wij begrijpen dat je het liefst zo min mogelijk betaalt en daarom zijn de zoekresultaten standaard gerangschikt van de laagste prijs naar de hoogste. De ophaallocatie kan in dit geval zowel op de luchthaven zijn als via een shuttle service. De vraag is wel of je uitsluitend op prijs moet kiezen voor een autoverhuurder.

Gerenommeerde verhuurder
Je wilt alleen een auto huren bij een bedrijf met een goede reputatie. Dat komt goed uit, want wij vragen al onze klanten naar hun ervaringen. Die beoordelingen gelden voor die bepaalde verhuurder op die bepaalde locatie en zo krijg je dus een hele goede indruk van de klanttevredenheid. Bepaal in ons zoeksysteem hoe belangrijk die voor jou is: je kunt filteren op een redelijke (6+), goede (7+) of zeer goede (8+) reputatie. De locatie van de verhuurder is daarbij niet van belang.

Prijs/kwaliteit
Je vindt de prijs weliswaar belangrijk, maar kwaliteit is ook wat waard. Oftewel, je wilt graag zoeken naar een combinatie van de vorige twee scenario’s. Geen probleem, want je kunt de zoekresultaten bij ons heel gemakkelijk anders rangschikken. Standaard staat die op de laagste prijs, maar met een simpele klik verander je die volgorde in ‘Prijs/kwaliteit’. Ook hierbij speelt de ophaallocatie geen rol en kan die dus zowel op als buiten de luchthaven zijn.

Bepaalde verhuurder
Je wilt alleen een auto van een bepaalde verhuurder, bijvoorbeeld omdat je daar goede ervaringen mee hebt. Ook die kun je kiezen in ons filtersysteem, maar je hebt er dan uiteraard geen invloed op waar de verhuurder van jouw keuze zijn balie heeft. Overigens is het maar de vraag of je er goed aan doet een bepaald merk te kiezen, want de ene verhuurder is de andere niet.

Zorgeloos huren
Je wilt nergens over hoeven na te denken en zorgeloos een auto huren, inclusief een goede verzekering. Dan zijn de huurauto’s met ons Worry-Free label voor jou de beste keuze. Prima verzekerd, onbeperkt aantal kilometers, gunstig brandstofbeleid en van goed beoordeelde verhuurders. Wel kunnen deze huurauto’s zowel op de luchthaven als daarbuiten staan.

Op de luchthaven
Hierboven zie je al dat voor de meeste scenario’s je geen keuze hoeft te maken wat betreft de ophaallocatie. Wil je toch alleen huurauto’s zien die je op de luchthaven kunt ophalen? In ons filtersysteem is ook dat een optie. Klik op het vakje ‘Op de luchthaven’ en je ziet alleen auto’s van verhuurders met een balie in of vlak bij de terminal. Ook met deze optie aangevinkt, zijn de resultaten standaard geschikt op prijs: van laag naar hoog.

Geef altijd je vluchtnummer door

Welke ophaallocatie je ook kiest, bij het huren van een auto op een vliegveld is het belangrijk je vluchtnummer op te geven. Ons boekingsformulier heeft een apart vakje waar je dat nummer kunt invullen. De verhuurder krijgt dan automatisch bericht wanneer je vlucht vertraging heeft en houdt daar rekening mee. Zo hoef je niet te stressen als je vliegtuig onverhoopt wat later aankomt, want de verhuurder is daarvan op de hoogte en zal de huurauto vasthouden.

Hoe weet je waar je de gehuurde auto kunt ophalen?

De ophaallocatie van je huurauto staat altijd duidelijk op de voucher die je via e-mail ontvangt, nadat je een auto hebt geboekt. Naast gegevens over de huurperiode vermeldt de voucher het telefoonnummer van de autoverhuurder, zodat je die gemakkelijk kunt bereiken als je vragen hebt.

  1. Home
  2. Huurauto ophalen luchthaven: balie of shuttlebusje?