EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
22 juli 2024

Huurauto’s: woordenlijst en afkortingen

Lexicon van Autohuur

Een huurauto online boeken is zo gebeurd: enkele klikken en het is voor elkaar. Toch zul je af en toe termen tegenkomen die niet direct duidelijk zijn. Veel begrippen zijn namelijk afkortingen van Engelse termen en zelfs als dat niet het geval is, kan er onduidelijkheid bestaan. Wat is bijvoorbeeld een extra bestuurder en wanneer is het handig om een auto te huren voor een one-way?

Hieronder zie je een uitgebreid overzicht van termen en afkortingen die veel worden gebruikt bij het verhuren van auto’s met een duidelijke uitleg. Nooit meer verwarring over de afkortingen en begrippen bij het reserveren van een huurauto!

ACRISS-code

ACRISS is de afkorting van Association of Car Rental Industry Systems Standards, een vereniging waar alle (grote) autoverhuurbedrijven lid van zijn. Zoals de naam al aangeeft, streeft de vereniging naar wereldwijde standaarden voor autoverhuur, onder meer door huurauto’s volgens een strak systeem in klassen in te delen. Die wordt de ACRISS-code genoemd.

Het is een code van vier letters, die behoorlijk nauwkeurig aangeeft om wat voor auto het gaat. De eerste letter staat voor de categorie (bijvoorbeeld mini, economy, compact of middenklasse) plus de mate van afwerking (normaal of luxueus). De tweede letter geeft het type auto aan (aantal deuren, cabrio, busje enz.). De derde letter vertelt of de wagen een automaat is of handgeschakeld en of er vierwielaandrijving mogelijk is. Tenslotte geeft de vierde letter aan welke brandstof de auto gebruikt en of die airconditioning heeft.

Als je bij ons een auto huurt, staat er bij de meeste modellen ‘of gelijkwaardig’. Dat betekent dat de verhuurder je een andere auto mag leveren dan is afgebeeld, zolang de vervangende auto maar dezelfde code heeft. Een auto met code EDAR is een economy klasse (E), met vier of vijf deuren (D), automatische versnellingsbak (A) en airconditioning (R). Voorbeelden zijn de Peugeot 208 en Citroen C3. Eén letter verschil (DDAR) geeft aan dat het om een luxere auto in die categorie gaat, bijvoorbeeld de Audi A1.

Door deze standaard indeling naar functies en uitrusting kunnen klanten bij de aangesloten bedrijven met vertrouwen een huurauto boeken. De ACRISS-code is een verbeterde en uitgebreidere versie van een oudere code: SIPP (Standard Interline Passenger Procedure). Die afkorting wordt nog veel gebruikt in Noord-Amerika.

Meer uitleg over de verschillende klassen huurauto’s en de codes lees je in ons artikel Wat is een ‘gelijkwaardige’ huurauto?

ADD

ADD is de afkorting voor het Engelse Additional Authorised Driver, oftewel tweede bestuurder. Die tweede ‘A’ is de belangrijkste, want je kunt niet zomaar iemand anders de auto laten besturen die jij gehuurd hebt. Een tweede bestuurder moet ‘geautoriseerd’ zijn, wat betekent dat de extra bestuurder bekend moet zijn bij de verhuurder en een geldig rijbewijs moet overleggen. Pas dan worden de gegevens van de tweede bestuurder in het huurcontract opgenomen en mag die achter het stuur kruipen van een huurauto.

Het is heel prettig om tijdens je vakantie het rijden in een huurauto af te wisselen. Tijdens lange ritten is dat bovendien veiliger. Hoe dat precies werkt bij het huren van een auto leggen we je uit in Extra bestuurder huurauto.

Autoklasse (ook wel autocategorie)

Bij de meeste autoverhuurbedrijven boek je geen specifiek model, maar een auto uit een bepaalde klasse. De voertuigen die in dezelfde klasse (of categorie) worden ingedeeld zijn dan qua voertuiggrootte, uitrusting en motorinhoud met elkaar vergelijkbaar. Huurauto’s worden doorgaans onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Mini
    Een auto uit de miniklasse is in de regel de voordeligste en ook zuinigste keuze om te huren. Ze zijn geschikt voor een of twee personen en hebben een beperkte bagageruimte. Daar staat tegenover dat je zo’n auto kwijt kunt op de kleinste parkeerplekjes. Voor langere afstanden zijn deze huurauto’s minder geschikt, maar voor ritjes in de directe omgeving zijn ze perfect.
    De ACRISS-code voor een mini is de M, maar de luxere varianten hebben de code N.
  • Economy
    Een huurauto in de economy klasse is iets groter dan een mini. Alleen al daardoor biedt deze klasse net wat meer comfort. Toch ligt de prijs niet veel hoger en is dit dus een economische, oftewel budgetvriendelijke, keuze.
    In de ACRISS-code staat de E voor economy klasse, de luxere uitvoeringen hebben de code H.
  • Compact
    Huurauto’s in deze klasse zijn heel populair: ze bieden net wat meer ruimte dan een auto in de economy klasse, waardoor een stelletje met twee (kleine) kinderen er prima mee uit de voeten kan. Als je met kinderen reist, is een uitvoering met vier deuren de beste keuze; denk aan gemakkelijk in- en uitstappen of het plaatsen van kinderzitjes.
    Ook de compact klasse heeft een gemakkelijke ACRISS-code: C. Een luxe uitvoering in dezelfde categorie heeft code D.
  • Intermediate (kleinere middenklasse)
    Als een compacte wagen nèt te weinig ruimte biedt, kies je voor de categorie intermediate. Deze auto’s zijn perfect voor maximaal 5 personen en verbruiken nauwelijks meer brandstof of energie (als je voor een elektrisch model kiest) dan een compacte auto, maar bieden net iets meer ruimte voor passagiers en bagage.
    De letter I in de ACRISS-code staat voor Intermediate. Gaat het om een luxe model, dan is de code J.
  • Standard (standaard middenklasse)
    Een huurauto uit de standaardklasse is ideaal voor comfortabel reizen over langere afstanden. Het zijn (voor Europese begrippen) vrij grote wagens met meer dan genoeg ruimte voor 5 passagiers en bagage. Het zijn heerlijke auto’s om te huren voor bijvoorbeeld een lange roadtrip.
    De standaard middenklasse krijgt in de ACRISS-code de letter S. Een luxere standaard auto wordt aangeduid met de letter R.
  • Fullsize (grotere middenklasse)
    Krachtige motoren en veel ruimte voor zowel passagiers als bagage, dat bieden huurauto’s in de fullsize klasse. Het is een ideale auto voor zakenreizigers en comfortabel reizen over lange(re) afstanden. Als je een fullsize huurauto wilt boeken, moet je dat wel ruim van tevoren doen, want het aanbod in deze klasse is beperkt.
    De fullsize klasse wordt in de ACRISS-code aangeduid met de letter F. Een luxere auto in dezelfde klasse krijgt de letter G.
  • Luxury
    Zoals de naam al aangeeft, is dit het topsegment van de huurauto’s. In deze grote wagens rijd je rond in stijl, omgeven door een comfortabel en zeer luxe interieur. Daar betaal je uiteraard voor, maar via onze zoekmogelijkheden vind je de beste prijs voor een huurauto in deze categorie.
    Een L in de ACRISS-code staat voor de luxury klasse, een héél erg luxe auto in deze categorie krijgt de letter W.

Let op: de klassen zoals die bepaald zijn in de ACRISS-code brengen een verdere verfijning aan. Naast de eerste letter die we hierboven noemen, zijn er nog drie letters die onder meer staan voor het aantal deuren, de versnellingsbak, de brandstof en aanwezigheid van airconditioning.

Binnen de verschillende klassen kun je soms ook kiezen voor een bepaald type huurauto, bijvoorbeeld een stationwagen, SUV of personenbusje. Heb je geen idee welke klasse auto je moet huren voor jouw reisplannen? Lees dan onze blog: Welke klasse huurauto moet ik kiezen?

Automaat

Een automaat is een huurauto met automatische transmissie, waarbij de bestuurder niet handmatig hoeft te schakelen. Een automaat heeft dan ook geen drie pedalen, maar slechts twee, omdat het koppelingspedaal niet nodig is: de bestuurder hoeft alleen gas te geven en te remmen.

De automatische schakeling in moderne auto’s verloopt heel soepel. De bestuurder en passagiers voelen doorgaans niet wanneer de automaat overschakelt naar een andere versnelling.

Wagens met automatische versnelling worden steeds populairder. Sterker, in sommige landen kun je (bijna) uitsluitend auto’s huren met een automaat. Voorbeelden van zulke landen zijn de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Japan.

Autotype

Een autotype is een carrosserievorm en iets anders dan een klasse. Een autoklasse is bijvoorbeeld compact, intermediate, fullsize of luxury. Daarbinnen kun je in ons filtersysteem zoeken naar bepaalde types huurauto’s die niet vallen onder de ‘gewone’ personenwagens. Hieronder geven we je een opsomming van veel voorkomende autotypes (carrosserievormen) en wat die inhouden.

  • Stationwagon (vanaf Compact tot Luxury)
    Een stationwagon is de ruimere versie van een hatchback of sedan met een grotere laadruimte. Deze auto’s worden ook wel stationcar, touring, break of combi genoemd. Het zijn fantastische auto’s om te huren voor een vakantie, want er past veel bagage in, bijvoorbeeld een complete kampeer- en/of sportuitrusting.
  • SUV (vanaf Compact tot Luxury)
    SUV is de afkorting van Sports Utility Vehicle. Ook dit zijnhele fijne vakantieauto’s, want ze hebben een hogere zitpositie waardoor je meer geniet van de omgeving en een beter zicht op de weg hebt. Deze auto’s hebben overeenkomsten met MPV’s, maar een SUV staat hoger op zijn wielen.
  • MPV (in de meeste gevallen Fullsize)
    MPV’s (Multi-Purpose Vehicles) zijn de manusje-van-alles onder de huurauto’s. Waar SUV’s in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn, is een MPV meestal een vrij grote auto: een klein busje met veel ruimte voor passagiers en bagage. Je kunt een of meer zitplaatsen opofferen om extra ruimte te scheppen voor bagage.
  • Sportauto (vaak Luxury)
    Er zijn niet veel mensen die een echte sportauto bezitten, maar er zijn er wel veel die graag eens in zo’n auto zouden willen rijden. Gewoon voor het plezier of om de partner mee te verrassen. Sportauto’s bieden meestal plaats aan slechts twee mensen, maar er zijn ook grotere modellen met een achterbank.
  • Personenbusje (Standard of Fullsize)
    Een personenbusje huren is een uitkomst als je met een groep of groot gezin op stap gaat. Personenbusjes zijn er in soorten en maten, met plaats voor minimaal 5 en maximaal 9 passagiers. Je mag zo’n busje met een rijbewijs B besturen. Ook in een personenbusje kun je een of meer zitplaatsen neerklappen, zodat er meer ruimte ontstaat voor bagage.

In de ACRISS-code staat de tweede letter voor het type huurauto. Die code onderscheidt maar liefst 22 verschillende carrosserievormen. Zo krijgt een sportauto de letter S, maar is het een uitvoering waarvan het dak open kan – een cabrio – dan wordt de letter T toegekend.

Boekingsbevestiging

Vrijwel meteen nadat je de boeking van een huurauto online hebt afgerond, ontvang je van ons per e-mail een boekingsbevestiging plus een voucher. In de voucher vind je alle informatie over de huur van de auto, zoals welk bedrag je al hebt betaald, welke eventuele extra’s je hebt geboekt en welke verzekeringsdekking je hebt. Die voucher moet je kunnen tonen bij het ophalen van de huurauto.

Soms duurt het iets langer en krijg je eerst een mail dat de reservering in behandeling is. Vervolgens ontvang je een bevestigingsmail met de voucher, zodat je weet dat er een auto voor je klaarstaat op de gewenste datum.

Borg

Bij het huren van een auto moet je altijd een borg voldoen, dat is het bedrag dat de autoverhuurder vasthoudt tot je de huurauto hebt teruggebracht. De hoogte van de borg is afhankelijk van onder meer de autoklasse, het eigen risico en eventuele extra’s. Die waarborgsom is een garantie voor het bedrijf dat jou de auto uitleent. Met dit geld betaalt de verhuurder reparatie van eventuele schade aan de huurauto en parkeerboetes.

Dit is de reden dat je vrijwel altijd een creditcard nodig hebt voor het huren van een auto. In de meeste gevallen betaal je die borgsom namelijk niet direct, maar wordt het bedrag geblokkeerd op je creditcard. Er worden (nog) niet daadwerkelijk kosten in rekening gebracht. Als je de huurauto zonder problemen terugbrengt, wordt de borg weer vrijgegeven. Dat gebeurt meestal niet direct, maar kan enkele dagen tot zelfs weken duren.

Brandstofbeleid

Met brandstofbeleid wordt bedoeld welke tankinhoud je meekrijgt bij het ophalen van de huurauto en met welke inhoud je de auto moet inleveren. De populairste (en meestal voordeligste) optie is vol=vol: bij het ophalen van de huurauto heeft die een volle tank en bij het inleveren ook.

Toch kunnen andere opties ook aantrekkelijk zijn, afhankelijk van je geplande reis met een huurauto. We hebben de opties en bijbehorende voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Elektrische huurauto’s hebben uiteraard geen tank. Meestal geldt dat je een huurauto weer moet inleveren met het laadniveau op het moment van ophalen. Je moet er wel rekening mee houden dat het opladen van een accu langer duurt dan het voltanken van een auto met traditionele motor.

CBMR

Wat betekent CBMR?

CBMR is een ACRISS- of SIPP-code, waarmee huurauto’s in klassen worden onderverdeeld.

In dit geval betekent dit een huurauto uit de compactklasse (C), met twee of drie deuren (B), een handgeschakelde versnellingsbak (M) en airconditioning (R).

Voorbeelden van huurauto’s in deze klasse zijn de Opel Astra, VW Golf en Mini Cooper.

CCAR / CCMR

Wat betekenen CCAR en CCMR?

Dit zijn zogeheten ACRISS-codes (ook wel SIPP-codes), waarmee huurauto’s in klassen worden onderverdeeld.

Het verschil tussen de derde letters geeft aan of het om een automatische versnellingsbak (A) gaat of om een handgeschakelde (M) huurauto. De overige letters geven aan dat dit een auto is uit de compactklasse (C), met twee of vier deuren (C), en airconditioning (R).

Voorbeelden van huurauto’s in deze klasse zijn de Citroen C4, Dacia Duster, en Peugeot 2008.

CDMR

Wat betekent CDMR?

Huurauto’s worden wereldwijd in klassen ingedeeld door middel van een code. CDMR is zo’n zogeheten ACRISS-code (ook wel SIPP-code genoemd, vooral in Noord-Amerika).

In dit geval gaat het om een auto uit de compactklasse (C), met 4 tot 5 deuren (D), een handgeschakelde versnellingsbak (M) en met airconditioning (R).

Huurauto’s die in deze klasse vallen zijn onder meer de Ford Focus, Hyundai i30 en VW Golf.

CDW

CDW is de afkorting voor het Engelse Collision Damage Waiver, in het Nederlands is dat de schadeverzekering, die ook wel cascoverzekering wordt genoemd en standaard inbegrepen is bij alle auto’s die je via EasyTerra huurt. Deze verzekering dekt schade aan de carrosserie, waarbij het niet uitmaakt of die door anderen is veroorzaakt of door jezelf (tenzij opzettelijk of onder invloed van alcohol of drugs). Wel geldt er vrijwel altijd een eigen risico, het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Je kunt dat eigen risico afdekken door een auto met Worry-Free label te huren.

Let op: schade aan dak, onderkant van de auto, ruiten, spiegels en banden is meestal uitgesloten van de cascoverzekering, maar vaak wel inclusief bij auto’s met ons Worry-Free label.

Check-in

Deze term kan heel verwarrend zijn, omdat die precies andersom wordt gebruikt als bij bijvoorbeeld hotels. Waar je bij hotels incheckt als je aankomt, dus aan het begin van je verblijf, is dat bij autohuur als je de huurauto inlevert, oftewel aan het einde van je reis.

Het weer inleveren van je gehuurde auto heet dus inchecken. Deze term moet je zien vanuit het perspectief van de verhuurder: aan het einde van de huurperiode breng jij de auto terug en wordt die door de verhuurder ingecheckt, zodat de huurauto weer beschikbaar is.

Check-out

Bij autoverhuur betekent uitchecken dat je de huurauto hebt opgehaald om te beginnen aan je roadtrip. Dat kan een beetje vreemd overkomen, maar je moet dit zien vanuit het gezichtspunt van de verhuurder. Die ziet de huurauto vertrekken en dus is die uitgecheckt.

Dit kan verwarrend zijn, want bij bijvoorbeeld een hotelkamer check je uit aan het einde van je verblijf, terwijl bij autohuur uitchecken betekent dat je huurperiode begint.

Creditcard

Een creditcard is (bijna altijd) onmisbaar bij het huren van een auto. Op de creditcard wordt namelijk een bedrag gereserveerd, waarmee eventuele extra kosten gedekt zijn. Daarbij moet je niet alleen denken aan schade, maar ook aan bijvoorbeeld verkeersboetes. Aangezien de hoofdbestuurder aansprakelijk is voor schade of andere kosten, moet de naam die op het huurcontract staat dezelfde zijn als die op de creditcard (en het rijbewijs). Dat is heel belangrijk. Denk niet dat een creditcard van een medereiziger ook wel voldoet.

Heb je geen creditcard die aan de voorwaarden voldoet? Dan krijg je de huurauto simpelweg niet mee.

CTMR

Een code van vier letters geeft heel nauwkeurig aan om wat voor huurauto het gaat. In dit geval gaat het bij deze zogeheten ACRISS-code (ook wel SIPP-code genoemd) om een auto uit de compact klasse (C) met open dakje oftewel een cabrio (T), handgeschakeld (M) en met airconditioning (R).

Huurauto’s die in deze code vallen zijn onder meer de Mini Cooper Cabriolet en VW T-Roc Cabrio.

CWAR

CWAR is een zogeheten ACRISS-code (ook wel SIPP-code), waarmee huurauto’s worden geclassificeerd.

Het is een auto uit de compact klasse (C), van het type stationwagon (W), met een automatische versnelling (A) en airconditioning (R).

Auto’s die deze code hebben zijn onder meer de Dacia Jogger, Opel Astra Sportstourer en Seat Leon ST.

Diefstalverzekering

De diefstalverzekering is onderdeel van het het standaard verzekeringspakket voor auto’s die je via EasyTerra huurt. Deze verzekering wordt ook wel met de Engelse term Theft Protection aangeduid en vergoedt de waarde van de huurauto als die onverhoopt wordt gestolen. Wel geldt ook voor deze verzekering een eigen risico, tenzij je dat afdekt door een auto te huren met Worry-Free label.

Drop off box

Sommige autoverhuurders bieden de mogelijkheid om je gehuurde auto in te leveren buiten de openingstijden. Je parkeert de huurauto dan op een bepaalde plaats en daar vlak bij is een zogeheten drop off box (of keybox) om de autosleutels in te deponeren. Als je hiervan gebruik maakt, raden we je aan de auto grondig te controleren en goede foto’s te maken van de buitenkant van de auto, alle eventuele krassen en deuken, de brandstofmeter, de kilometerstand en het interieur van de auto. Ga ook heel goed na of er nog spullen van je in de auto liggen (en vergeet daarbij het dashboardkastje niet!), voordat je de auto afsluit en de sleutels in de keybox gooit.

ECMR

Wat betekent ECMN? Dat is een zogeheten ACRISS- of SIPP-code om huurauto’s in te delen naar gelijkwaardigheid. Deze specifieke code geeft aan dat het om een auto gaat uit de economy klasse (E), met 2 of 4 deuren (C), handgeschakeld (M) en met airconditioning (R).

Onder deze code vallen onder meer de Opel Corsa, Seat Ibiza en VW Polo.

EDMR

Wat betekent EDMR? Dat is een code om huurauto’s in te delen. Deze zogeheten ACRISS-code (in Noord-Amerika vaak SIPP-code genoemd) geeft aan dat het om een auto gaat uit de economy klasse (E) met 4 tot 5 deuren (D), handgeschakeld (M) en met airconditioning (R).

Huurauto’s die onder deze code vallen zijn onder meer de Ford Fiesta, Renault Clio en Dacia Sandero.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je huurauto schade heeft opgelopen of is gestolen. De hoogte van dat eigen risico verschilt enorm en is dus een aspect waar je goed naar moet kijken, voordat je definitief een huurauto boekt. Eigen risico wordt in het Engels aangeduid met de term excess (in de Verenigde Staten noemen ze het deductible). Met zero excess wordt bedoeld dat je geen eigen risico hebt. Als je bij EasyTerra een auto hebt gehuurd met het Worry-Free label, is je eigen risico afgedekt. Dat betekent dat je bij schade dat eigen risico (soms, maar niet altijd) even moet voorschieten, maar je krijgt het gegarandeerd van ons terug.

Eigen risico is niet hetzelfde als borg. Borg is het bedrag dat een autoverhuurder op je creditcard reserveert, niet alleen voor de betaling van eventuele schade, maar ook voor bijvoorbeeld boetes of andere onverwachte kosten.

EV

EV is een afkorting van het Engelse Electric Vehicle, in het Nederlands kun je Elektrisch Voertuig zeggen, maar meestal zeggen we elektrische auto of zelfs stekkerauto. In het Engels wordt ook wel de afkorting BEV (Battery Electric Vehicle) gebruikt.

Een elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor, waarbij gebruik wordt gemaakt van energie die is opgeslagen in batterijen. De auto wordt opgeladen door die aan te sluiten op een laadstation. Dat kan bij de eigenaar thuis zijn, maar er zijn steeds meer (en vaak snellere) laadstations langs de openbare weg en bij tankstations. Met volle accu’s kan de actieradius van elektrische auto’s variëren van 150 tot 700 kilometer. Dit is onder meer afhankelijk van het type accu, het gewicht van de auto, het weer en je rijstijl.

EV’s zijn stiller en zorgen voor een soepelere rijervaring, omdat ze geen geluid en trillingen veroorzaken zoals traditionele motoren. Elektrische auto’s hebben geen directe emissie van uitlaatgassen, waardoor ze milieuvriendelijker zijn dan auto’s met verbrandingsmotoren. Natuurlijk moet die elektriciteit wel opgewekt worden, maar ook die opwekking gaat steeds meer in de richting van hernieuwbare en duurzame methoden.

In veel landen wordt de aanschaf van elektrische auto’s gestimuleerd en daarmee wordt ook het aanbod van elektrische huurauto’s steeds groter.

FDAR

De zogeheten ACRISS-code (in Noord-Amerika vaak SIPP-code genoemd) is een code van vier letters om huurauto’s te classificeren. In het geval van FDAR gaat het om een auto uit de fullsize klasse (F), met 4 tot 5 deuren (D), automatische versnelling (A) en met airconditioning (R ). Eén letter verschil (FDMR) geeft aan dat het om een automaat gaat.

Voorbeelden van huurauto’s die in deze code passen zijn de Mercedes C Klasse 220d, BMW 318 i en Audi A4 2.0 TDI.

FVMR

De tweede letter van de zogeheten ACRISS-code (in Noord-Amerika ook wel SIPP-code genoemd) geeft aan om wat voor soort auto het gaat. Een personenbusje krijgt de letter V (een busje heet in het Engels ‘Van’).

De FVMR-code staat voor een auto uit de fullsize klasse (F), van het type busje (V), handgeschakeld (M) en met airconditioning (R).

Voorbeelden van zo’n huurbusje zijn de Mercedes-Benz Vito en Peugeot Traveller.

Gelijkwaardig

Bij de meeste huurauto’s die je via EasyTerra kunt reserveren staat de toevoeging: ‘of gelijkwaardig’. Je boekt namelijk geen specifieke auto, maar een bepaalde autocategorie. Alle huurauto’s wereldwijd hebben een code van vier letters (de zogeheten ACRISS-code, zie daar) die behoorlijk precies aangeeft om wat voor auto het gaat.

De meeste autoverhuurders zullen hun uiterste best doen om je het model auto mee te geven dat je geboekt hebt, maar als dat niet lukt mogen ze je een andere auto geven, zolang die maar exact dezelfde ACRISS-code heeft.

In ons blog lees je meer over de codes en gelijkwaardige huurauto’s.

Glas-banden-bodem-dakschade

Bij de normale schadeverzekering die standaard inbegrepen is bij huurauto’s die je via EasyTerra huurt is schade aan banden, ruiten, spiegels, de onderkant en het dak van de auto niet inbegrepen. Wil je die risico’s uitsluiten, dan is een aanvullende verzekering nodig die meestal Super Collision Damage Waiver (SCDW) wordt genoemd, maar ook wel Super Cover of Damage Excess Waiver.

Als je een auto huurt met ons Worry-Free label is deze verzekering vaak inclusief. Zo’n uitbreiding van de dekking is niet zo heel duur en je kunt zorgeloos op weg in je huurauto. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over schade waar je niks aan kunt doen, denk aan steenslag of een ingetikt ruitje.

Grensoverschrijding

Als je een auto huurt in het ene land, mag je daarmee niet zomaar in een ander land rijden. Dat heeft te maken met de verzekering die in principe alleen geldt voor het land waar je de auto hebt gehuurd. Vaak is het geen enkel probleem om met de huurauto ook in (een) aangrenzend land(en) te rijden, maar je moet dat wel altijd melden bij het reserveren. Soms zijn bepaalde landen wel toegestaan, maar andere niet.

Voor de grens oversteken met een huurauto moet je meestal een toeslag betalen. In het Nederlands wordt dit vaak buitenlandtoeslag genoemd, maar je kunt allerlei verschillende termen tegenkomen, bijvoorbeeld in het Engels: Cross Border Fee. Of je een toeslag moet betalen en hoe hoog die is, zie je in het kostenoverzicht als je de huurauto reserveert. Tussen sommige landen wordt zo veel heen en weer gereden dat er meestal geen extra kosten zijn verbonden aan het oversteken van de grens. De meeste autoverhuurbedrijven in de Verenigde Staten en Canada staan dat tussen deze landen kosteloos toe, maar ook dan moet je wel even melden dat je in het andere land gaat rijden met je huurauto.

Huurdag

In autoverhuur is een huurdag een periode van precies 24 uur. Haal je de huurauto op om 15:00, dan gaat de volgende dag om 15:00 de tweede huurdag in en zo verder. Deze zogeheten 24-uursregel is iets om rekening mee te houden bij het plannen van de huurperiode. Als je in het bovenstaande voorbeeld je auto inlevert om 17:00 betaal je voor die twee uurtjes een volle dag huur. Andersom is het ook zonde als je om 10:00 een auto hebt gehuurd en die dezelfde dag om 18:00 al weer inlevert, terwijl je die mag gebruiken tot 10:00 de volgende morgen.

Als je, om wat voor reden dan ook, de huurauto een of meer dagen eerder inlevert dan afgesproken, krijg je het tarief over de niet gebruikte huurdagen niet terug.

Huurvoorwaarden

Voordat je definitief een huurauto reserveert, moet je eerst de huurvoorwaarden goed doorlezen. Daarin staat precies wat er bij de huurprijs is inbegrepen en hoeveel borg je betaalt. Er staat ook informatie in over de verzekeringen en wat je eigen risico is. Als je bij ons een huurauto reserveert, ga je akkoord met de voorwaarden. Het is dus van belang dat je die doorleest, voordat je de reservering bevestigt.

EasyTerra werkt samen met verschillende aanbieders van huurauto’s. De voorwaarden worden altijd vastgesteld door de verhuurders en zijn dus verschillend. Denk niet dat je de voorwaarden wel kent als je al vaker een auto hebt gehuurd. Lees ze, elke keer opnieuw, goed door.

Na bevestiging van je reservering ontvang je de huurvoorwaarden, samen met je voucher, per e-mail. We raden je aan altijd een kopie van de voorwaarden mee te nemen. Dat voorkomt verwarring en onnodige discussie met het verhuurbedrijf.

Hoofdbestuurder

Degene die de auto huurt (en dus op wiens naam het huurcontract staat) is de hoofdbestuurder. Bij het ophalen van de huurauto moet je een creditcard tonen en een legitimatie, bijvoorbeeld een rijbewijs. Beide moeten op naam staan van de hoofdbestuurder. Let erop dat de naam die je opgeeft bij het reserveren van een auto overeenkomt met de naam op de creditcard en in je paspoort. Gebruik dus geen roepnaam, maar je officiële naam.

De hoofdbestuurder is verantwoordelijk voor de huurauto en degene die aansprakelijk wordt gesteld, mocht er iets gebeuren. Daarom worden de creditcard of het paspoort van een tweede bestuurder of medereiziger niet geaccepteerd.

Hybride

Een hybride auto heeft twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. Die laatste krijgt zijn energie uit een batterij die tijdens het rijden op de verbrandingsmotor wordt opgeladen. De auto kan zowel op de traditionele motor rijden als elektrisch, al is dat vaak beperkt tot slechts enkele kilometers. Hierdoor gaat het brandstofverbruik naar beneden.

Een ‘mild hybride’ (MHEV) auto heeft een kleine elektromotor die alleen in actie komt bij starten, optrekken en schakelen. Ook daardoor daalt het verbruik van de verbrandingsmotor. De elektromotor wordt automatisch opgeladen bij het vaart verminderen en remmen. Deze auto’s, ook wel ‘half hybride’ genoemd, kunnen niet uitsluitend op elektriciteit rijden.

Tot slot is er de plug-in hybride auto. Ook deze heeft twee motoren, maar de batterij van de elektromotor kan – net als bij een volledig elektrische auto – worden opgeladen. Die batterij is groter dan bij een ‘gewone’ hybride auto, waardoor je er langere afstanden elektrisch mee kan rijden.

IFAR

Wat betekent IFAR? In de autoverhuur staat de afkorting IFAR altijd voor een SUV oftewel een Sports Utility Vehicle. De letter F in de code geeft dat aan. De andere letters in deze zogeheten ACRISS-code of SIPP-code staan voor een huurauto uit de intermediate klasse oftewel kleinere middenklasse (I) met automatische versnelling (A) en airconditioning (R).

Huurauto’s met een IFAR-code kunnen onder meer de Jeep Compass, Toyota RAV4 en Kia Sportage zijn.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs (IRB) is de vertaling van je nationale rijbewijs in meerdere talen. Het is geen vervanging van dat nationale rijbewijs, maar een aanvulling. Alle inwoners van de Europese Unie hebben een Europees rijbewijs dat in de hele EU, plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein wordt erkend. Ook buiten deze landen is het nationale rijbewijs vaak genoeg om er een auto te kunnen huren. Anders ligt dat voor inwoners van buiten de Europese Unie die in sommige EU-landen wel een IRB (in het Engels IDP – International Driving Permit) nodig hebben.

Nederlanders kunnen een internationaal rijbewijs alleen aanvragen via de ANWB, die ook voor elk land ter wereld aangeeft of je een IRB nodig hebt. Die lijst geldt overigens niet alleen voor Nederlanders, maar voor iedereen die een Europees rijbewijs heeft. Belgen kunnen een internationaal rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar ze staan ingeschreven.

Voor andere nationaliteiten is de website International Driving Permit handig met informatie over wie voor welk land een IDP nodig heeft. Ook zijn er directe links naar de instantie die in een bepaald land het internationaal rijbewijs uitgeeft.

Inzittendenverzekering

Dit is typisch zo’n verzekering die sommige autoverhuurders je proberen te verkopen, maar die (in de meeste gevallen) overbodig is. In het Engels wordt dit Personal Accident Insurance (PAI) genoemd en je bent al gauw geneigd om ‘voor de zekerheid’ toch maar zo’n polis af te sluiten. Alleen, dat risico wordt vaak al gedekt door de reisverzekering, die jij en je medepassagiers hopelijk hebben afgesloten. Hetzelfde geldt voor de verzekering van je persoonlijke spullen. Controleer voor je op reis gaat wel altijd goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Soms is deze extra verzekering voor inzittenden namelijk wel wenselijk in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada, afhankelijk van wat je reisverzekering dekt.

Luchthaventoeslag

Luchthavens brengen kosten in rekening bij bedrijven (waaronder autoverhuurders) die diensten aanbieden op het luchthaventerrein. Die kosten zijn in verreweg de meeste gevallen al inbegrepen in de prijs die je op deze website ziet. Wel kunnen deze kosten zichtbaar zijn in het overzicht van de lokale verhuurder onder de afkorting ASC (Airport Service Charge).

Die kosten zijn de reden dat veel kantoren voor autohuur gevestigd zijn nét buiten het vliegveld. Deze autoverhuurders hebben wel altijd een pendelbusje (shuttle service) tussen de luchthaventerminal en hun kantoor.

Autoverhuurders met hun kantoor buiten de terminal kunnen hele aantrekkelijke tarieven hebben. Daarom nemen we die altijd mee als je bij ons zoekt naar een huurauto op een vliegveld, tenminste als er aanbieders net buiten het luchthaventerrein zijn.

Maximumleeftijd

Het is een veel gestelde vraag: geldt er een maximumleeftijd om een auto te kunnen huren? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden, want de leeftijdsgrenzen worden door de autoverhuurders bepaald en die zijn zeer verschillend. In het algemeen (maar niet voor álle autoverhuurders) geldt er geen maximumleeftijd, omdat het geldige rijbewijs voldoende garantie biedt. In veel landen moeten bestuurders namelijk vanaf een bepaalde leeftijd (vaak 70 of 75 jaar) gekeurd worden of een rijvaardigheidstest afleggen om hun rijbewijs te kunnen verlengen.

Voor veel aanbieders van huurauto’s is dat rijbewijs dus voldoende, maar enkele autoverhuurders berekenen extra kosten, de zogeheten toeslag voor oudere bestuurders. Nogmaals, lang niet alle verhuurders, maar wanneer er wel een toeslag wordt berekend, verschilt het per aanbieder vanaf welke leeftijd die van toepassing is.

Ingewikkeld dus, maar niet als je als senior een auto huurt via EasyTerra. Boven de leeftijd van 65 jaar vragen we in het zoekformulier naar je werkelijke leeftijd en laten we alleen auto’s zien die voor die leeftijd beschikbaar zijn. Een eventuele toeslag (inbegrepen of apart te betalen) geven we duidelijk aan. Ook als er in een land wettelijk aanvullende documenten nodig zijn om boven een bepaalde leeftijd een auto te mogen huren – bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring – staat dat duidelijk vermeld in de huurvoorwaarden.

MBMH

Deze afkorting van vier letters is een zogeheten ACRISS-code (ook wel bekend als SIPP-code) waarmee een huurauto wordt aangeduid uit de miniklasse (M) met 2 of 3 deuren (B), handgeschakeld (M) en een hybride aandrijving met airconditioning (H).

Een voorbeeld van een huurauto met deze code is de Fiat 500.

Minimumleeftijd

Waar lang niet alle autoverhuurders een maximumleeftijd hanteren, hebben de meeste wel een minimumleeftijd ingesteld. Daarom vragen we in ons zoekformulier naar je werkelijke leeftijd als je jonger dan 25 bent. Gelukkig kun je dan wel een auto huren, maar betaal je in de regel een zogeheten jonge bestuurderstoeslag. Die wordt berekend omdat jongere bestuurders in het algemeen meer brokken maken. Als je jonger dan 21 bent, kun je ook nog wel een auto huren, maar het aanbod is veel beperkter. Verder moet je voor het huren van een auto vaak 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.

Maar wat nou als je sinds je achttiende een rijbewijs hebt en al vijf jaar schadevrij rijdt? Helaas, ook dan moet je meestal een toeslag betalen. Voor de duidelijkheid: wij bepalen de regels niet, dat doen de individuele autoverhuurders.

In onze blog vertellen we uitgebreider over de minimumleeftijd om een auto te kunnen huren.

No-show

Als je via ons een auto huurt, vragen we altijd om de tijd dat je de huurauto denkt op te halen. Dat is belangrijk want autohuur is best een ingewikkeld logistiek proces en verhuurders willen hun auto’s zo efficiënt mogelijk inzetten. Vooral op grote luchthavens luistert dit nauw, want daar worden grote aantallen huurauto’s voortdurend gehaald en gebracht. Verhuurders wachten dus niet voor onbepaalde tijd op een klant. Hoe lang ze een auto vasthouden verschilt per aanbieder, meestal tussen de 30 minuten en 1 uur. Langer dan 2 uur komt zelden voor. Als de klant dan niet is komen opdagen, krijgt die het label ‘no-show’ en is de huurauto voor een ander beschikbaar. Bereken de tijd dat je de auto zult ophalen daarom niet te krap en neem altijd contact op met de aanbieder ter plekke als je weet dat je de huurauto later zult ophalen dan afgesproken.

De autoverhuurder kan wat coulanter zijn als die weet dat de klant op een vlucht zit die vertraging heeft. Daarom vragen we je ook altijd naar het vluchtnummer en geven dat door aan de aanbieder.

One way

Met one way autohuur wordt bedoeld dat je een auto op de ene locatie afhaalt en op een andere locatie weer inlevert. Ideaal als je een lange roadtrip wilt maken, zonder terug te keren naar het beginpunt. Je betaalt daar in de meeste gevallen een toeslag voor, maar – zeker tussen populaire steden – valt de hoogte daarvan vaak erg mee.

Populaire one ways met een huurauto zijn onder meer tussen Lissabon en Porto, tussen San Francisco en Los Angeles en de Garden Route in Zuid-Afrika. Nog meer ideeën voor prachtige one way trips vind je in onze blog: Top 12 one way roadtrips met een huurauto.

PAI

PAI is de afkorting voor het Engelse Personal Accident Insurance, in het Nederlands noemen we dat inzittendenverzekering. Sommige autoverhuurders proberen je die te verkopen, maar in de meeste gevallen is dat volstrekt overbodig. Het is namelijk standaard onderdeel van je reisverzekering (die je hopelijk hebt). Soms is deze extra verzekering wel wenselijk in de Verenigde Staten en Canada, afhankelijk van wat je reisverzekering dekt.

Rijbewijs

Voor het huren van een auto heb je logischerwijs een geldig rijbewijs nodig. Dat mag alleen het originele document zijn, kopieën worden niet geaccepteerd. Dat rijbewijs moet op naam staan van de hoofdbestuurder, oftewel degene die de huurauto heeft gereserveerd en op wiens naam het huurcontract staat. Ook de eventuele tweede bestuurder moet een geldig en origineel rijbewijs tonen bij het ophalen van de huurauto.

In sommige landen is een internationaal rijbewijs (zie daar) nodig om een auto te kunnen huren. In enkele gevallen vragen aanbieders van huurauto’s hun buitenlandse klanten om een internationaal rijbewijs, ook als dat niet wettelijk verplicht is.

Schadeverzekering

Bij auto’s die je via EasyTerra huurt is de schadeverzekering altijd inbegrepen. Dit heet ook wel een cascoverzekering en wordt in het Engels Collision Damage Waiver (CDW) genoemd. Deze verzekering dekt over het algemeen niet schade aan banden, ruiten of het onderstel van de huurauto. Om die risico’s uit te sluiten heb je een ruimere dekking nodig, in het Engels Super Collision Damage Waiver (SCDW) genoemd. Die uitgebreide dekking is vaak inbegrepen als je via EasyTerra een auto huurt met het Worry-Free label. Bij een huurauto met dat label heb je ook geen eigen risico of een door ons afgedekt eigen risico.

SCDW

De afkorting SCDW staat voor Super Collision Damage Waiver, een schadeverzekering (CDW) met een ruimere dekking, zoals schade aan ruiten, onderkant van de auto en banden. Autoverhuurders proberen je deze verzekering vaak te verkopen, maar die aanvulling is onnodig als je bij ons een auto met Worry-Free label huurt en daarin uitgebreide dekking is opgenomen.

SIPP-code

SIPP-codes (Standard Interline Passenger Procedure) zijn afkortingen van vier letters die de belangrijkste kenmerken van een huurauto identificeren. Het is een verouderde code, die inmiddels is vervangen door de classificatiematrix van ACRISS. In die matrix is de oorspronkelijke SIPP-codering uitgebreid door onder meer in elke categorie een Elite-classificatie (luxere uitvoeringen) toe te voegen. Ook werden letters toegevoegd voor elektrische en hybride auto’s.

Elk van de vier letters vertegenwoordigt een kenmerk van de auto, achtereenvolgens categorie, type, versnellingsbak en tot slot brandstof/airconditioning. Op die manier krijgt elk model een combinatie van vier letters die behoorlijk nauwkeurig aangeeft om wat voor huurauto het gaat.

De afkorting SIPP wordt vooral in Noord-Amerika gebruikt. Zie verder bij ACRISS-code.

SLI

SLI is de afkorting voor het Engelse Supplemental Liability Insurance. Hiermee verhoog je het bedrag dat de WA-verzekering maximaal uitkeert. Binnen de EU is de standaard WA-verzekering bij auto’s die je via ons huurt, ruim voldoende. Daarbuiten, met name in de Verenigde Staten en Canada, is deze aanvulling wel nodig, omdat de wettelijk verplichte minimum bedragen die een WA-verzekering daar uitkeert aan de lage kant zijn.

Verschillende verhuurders hanteren verschillende termen voor deze verzekering, onder meer Liability Insurance Supplement (LIS), Extended Protection (EP) en Additional Liability Insurance (ALI). In alle gevallen gaat het om een WA-verzekering met een fors hogere maximum uitkering.

Bij auto’s die je via ons in Noord-Amerika huurt is SLI soms al inbegrepen, waardoor je dus geen extra verzekering meer nodig hebt. Dat is niet altijd het geval, het kan ook zijn dat de lokale verhuurder die ter plekke aanbiedt en soms zelfs verplicht. Dat klinkt vervelend, maar geloof ons: je wilt niet zonder een SLI op pad met een huurauto in de VS of Canada. Mocht er iets misgaan, dan weet je in ieder geval zeker dat je niet voor de (vaak hoge) medische kosten hoeft op te draaien.

Selfservice

De snelste manier om je huurauto op te halen is zogeheten selfservice. Je hoeft dan niet bij de balie van de autoverhuurder in de rij te staan, maar hebt alles al van tevoren geregeld via je smartphone. Al je gegevens, inclusief identificatie, rijbewijsgegevens en huurcontract, staan in een speciale app. Met die app haal je de sleutel van je huurauto op bij een automaat, waar je natuurlijk ook informatie krijgt over waar de auto precies staat. Binnen een minuut heb je de sleutels en je kunt meteen wegrijden! Aan het einde van de huurperiode kun je op dezelfde manier de sleutels inleveren.

In ons zoeksysteem kun je voor selfservice kiezen door het desbetreffende hokje aan te kruisen onder “Extra’s”. Selfservice is op steeds meer luchthavens beschikbaar, maar nog niet overal. Let op: met selfservice kun je geen opties of accessoires reserveren, zoals een kinderzitje.

Sneeuwkettingen

In landen of gebieden met zware sneeuwval zijn huurauto’s vaak uitgerust met winterbanden, maar ze worden nooit standaard geleverd met sneeuwkettingen. Die kunnen wel van pas komen als je over besneeuwde smalle en steile bergweggetjes wilt rijden. Sterker, soms wordt via een bord aangegeven dat je alleen over zo’n weg mag rijden met sneeuwkettingen, zelfs als je al winterbanden hebt. Gelukkig zijn sneeuwkettingen heel gemakkelijk toe te voegen aan je reservering, zodat je goed voorbereid op weg gaat om de mooiste sneeuwlandschappen te ontdekken. Bij het prijsoverzicht van de huurauto vermelden we hoeveel je (ongeveer) moet betalen voor sneeuwkettingen, maar dat bedrag kun je niet van tevoren voldoen, je moet dat ter plekke aan de lokale verhuurder betalen.

Tolgelden

In veel Europese landen (maar ook in andere delen van de wereld) moeten automobilisten betalen voor het gebruik van snelwegen. Dat kan via tolpoortjes of via een zogeheten tolvignet. We hebben een overzicht in welke Europese landen tolwegen zijn en waar een tolvignet geldt.

In landen waar een vignet verplicht is voor het gebruik van bepaalde wegen, zijn huurauto’s doorgaans al voorzien van zo’n tolvignet en hoef je daar niet extra voor te betalen. Check dat wel altijd bij het ophalen van de huurauto.

In andere landen met tolwegen is de betaling meestal geregeld via grote tolpleinen met verschillende poortjes voor betalen met contant geld, met een creditcard of bankpas en elektronisch. Die laatste vorm (elektronisch) komt steeds vaker voor en in sommige landen is dat zelfs de enige manier van betalen. In dat geval kun je in een huurauto een elektronisch kastje laten plaatsen of activeren en worden de tolgelden na afloop van de huurperiode verrekend.

Check altijd waar je wilt gaan rijden met de gehuurde auto en of je daarbij tolwegen tegenkomt.

TP

TP is de afkorting van het Engelse Theft Protection, oftewel diefstalverzekering. Net als de schadeverzekering en de WA-verzekering is verzekering tegen diefstal standaard inbegrepen bij huurauto’s die je via EasyTerra boekt. Wel geldt ook hiervoor in de regel een eigen risico waarvan de hoogte afhankelijk is van het verhuurbedrijf, het type auto en het land waar je de auto hebt gehuurd.

Bij auto’s met ons Worry-Free label is het eigen risico van alle verzekeringen (dus ook de diefstalverzekering) afgedekt.

TPI / TPL

TPI staat voor Third Party Insurance. In het Nederlands noemen wij dat de WA-verzekering. TPL is hetzelfde, maar met andere woorden: Third Party Liability. Deze verzekering is standaard inbegrepen bij auto’s die je via EasyTerra huurt. Als je met de huurauto andermans eigendom(men) beschadigt of iemand letsel toebrengt, ben je daarvoor wettelijk aansprakelijk. Via de WA-verzekering zijn de kosten gedekt. Bij deze verzekering bestaat geen eigen risico, maar wel een maximum bedrag dat kan worden uitgekeerd.

In Europa is het maximumbedrag van de standaard WA-verzekering bij onze huurauto’s ruim voldoende, maar daarbuiten moet je mogelijk een aanvullende verzekering afsluiten. Dat geldt vooral voor huurauto’s in de Verenigde Staten en Canada, zie bij SLI.

Uitgebreide dekking

Bij onze huurauto’s met Worry-Free label zie je vaak (maar niet altijd) dat ‘uitgebreide dekking’ inbegrepen is. Dat betekent dat schade aan banden, ramen, dak, spiegels en de onderkant van de huurauto gedekt zijn. Dergelijke schade is namelijk niet gedekt onder de gewone schadeverzekering. Met uitgebreide dekking hoef je bij de lokale verhuurder geen extra verzekeringen meer af te sluiten, hoe overtuigend de baliemedewerker ter plaatse ook is. Bovendien is je eigen risico bij een Worry-Free huurauto altijd gedekt.

Veerbootverzekering

Of je een huurauto mag meenemen op een veerboot is helemaal afhankelijk van de verhuurder en het land waar je rondrijdt. Soms is het wel toegestaan om je huurauto op een ferry te zetten, maar ben je er niet verzekerd voor eventuele schade (door bijvoorbeeld zwaar weer). Bij andere verhuurders kun je daarvoor een extra verzekering afsluiten. In landen met enorm veel veerverbindingen (een voorbeeld is Noorwegen, maar er zijn er meer) is het vaak geen probleem om je huurauto de ferry op te rijden. In andere gevallen, als je bijvoorbeeld wilt eilandhoppen op de Balearen, moet je soms een extra verzekering afsluiten of staat de autoverhuurder het simpelweg niet toe.

De vuistregel is: als je verwacht dat je tijdens je roadtrip met een huurauto gebruik moet maken van een of meer veerverbindingen, check dan altijd of de verhuurder dat toestaat en zo ja, hoeveel je betaalt voor een eventuele extra verzekering.

Als je een ferry neemt naar een ander land, moet je ook toestemming hebben van de autoverhuurder om de grens over te steken. Overigens is het in zo’n geval vaak praktischer en voordeliger om twee auto’s te huren: in ieder land apart.

Vluchtnummer

Als je bij EasyTerra een huurauto reserveert op een luchthaven, vragen we je altijd naar het nummer van de vlucht waarmee je aankomt. We geven dat nummer door aan de aanbieder ter plekke. Dat is belangrijk, vooral als je vlucht vertraging heeft. De autoverhuurder weet dan dat je de huurauto wat later zult ophalen en zal er niet meteen het label ‘no-show’ op plakken.

Geef dus altijd je vluchtnummer door bij het reserveren van een huurauto op een vliegveld. Je kunt dat nummer ook later nog aan je boeking toevoegen.

Voucher

De voucher sturen we per e-mail en is het bewijs dat je een huurauto hebt gereserveerd bij een bepaalde lokale verhuurder voor een bepaalde periode. Naast de gegevens van de locatie van de verhuurder en de data is de voucher ook het bewijs welke autoklasse je precies hebt geboekt, wat je al hebt betaald en welke verzekeringsdekking je hebt. Uiteraard staan ook de persoonlijke gegevens van de hoofdbestuurder vermeld. De voucher (liefst een geprint exemplaar) heb je nodig bij het afhalen van de huurauto.

Verwar de voucher niet met de boekingsbevestiging die je direct na het maken van de reservering ontvangt. Hier staan slechts summiere gegevens in. Waarom we die dan toch sturen? Omdat dat een referentie is voor als je de voucher onverhoopt niet mocht ontvangen (maar check eerst je spamfolder). De meeste boekingen worden binnen enkele uren door de lokale verhuurder bevestigd, waarna we je meteen een voucher sturen. Soms laat de voucher even op zich wachten, bijvoorbeeld in drukke tijden of als je speciale wensen hebt.

WA-verzekering

In vrijwel alle landen ter wereld moet een auto verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Een absolute noodzaak dus, maar maak je geen zorgen, want als je een auto huurt via EasyTerra is een WA-verzekering (in het Engels Third-Party Insurance – TPI of Third Party Liability – TPL) altijd bij de huurprijs inbegrepen.

In Noord-Amerika zijn de wettelijk verplichte minimum bedragen die een WA-verzekering uitkeert aan de lage kant. Veel aanbieders van huurauto’s in Canada of de VS hebben standaard de zogeheten Supplemental Liability Insurance (SLI), waarmee het bedrag dat de WA-verzekering maximaal uitkeert fors wordt verhoogd. Andere verhuurders in Noord-Amerika bieden die verzekering aan als je de huurauto ophaalt. We raden je aan die verzekering altijd te nemen, soms is dat zelfs verplicht. De kosten voor medische zorg zijn in Noord-Amerika nu eenmaal hoog en je wilt het risico dat je die moet betalen uitsluiten.

Winterbanden

In sommige landen zijn huurauto’s in de winterperiode standaard uitgerust met winterbanden. Dat is het geval in landen of regio’s waar die banden verplicht zijn, want anders mag een auto daar niet de weg op. Ook wanneer winterbanden slechts dringend worden aangeraden, hebben huurauto’s die meestal gemonteerd. Wij raden je aan om altijd met winterbanden te rijden als je door landen of gebieden reist met grote kans op zware sneeuwval en ijzel.

Je kunt in ons zoeksysteem filteren op auto’s waar de winterbanden in de prijs zijn inbegrepen. Als dat niet het geval is, kun je winterbanden meestal als extra bijbestellen. Wil je ook sneeuwkettingen? Die zijn nooit in de prijs van een huurauto verwerkt, maar kun je gemakkelijk toevoegen aan je reservering.

Worry-Free

Deze term kom je op onze website vaak tegen. Het is een label dat EasyTerra aan huurauto’s geeft die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn:

  • Eigen risico gedekt
    Huurauto’s zijn verzekerd, maar er geldt wel vaak een eigen risico. Behalve bij Worry-Free auto’s, die hebben geen eigen risico of een door ons afgedekt eigen risico.
  • Gunstig brandstofbeleid
    Alleen auto’s met een gunstige tankregeling komen in aanmerking voor het Worry-Free label. Dat betekent dat je de huurauto met een volle tank (of batterij) mee krijgt en ook weer vol terugbrengt.
  • Onbeperkte kilometers
    Met een huurauto die het Worry-Free label heeft, mag je altijd een onbeperkt aantal kilometers rijden. Je wordt dus nooit achteraf verrast met een rekening, omdat je meer hebt gereden dan toegestaan.
  • Goede beoordeling autoverhuurder
    Alleen de beste verhuurbedrijven vallen binnen onze Worry-Free selectie. Let wel: de beoordelingen zijn van échte klanten van dat bepaalde bedrijf ter plekke, want de ene verhuurder is de andere niet.

Lees meer over hoe wij de beste huurauto’s selecteren voor het Worry-Free label.

  1. Home
  2. Huurauto’s: woordenlijst en afkortingen