EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
14 augustus 2024

15 bezienswaardigheden tussen Londen en Bristol

Huur een auto voor een rondreis door Zuid-Engeland

Niemand haalt het in zijn hoofd om een auto te huren alleen voor ritjes in een grote stad. Een auto huren om er in Londen mee rond te rijden zou zelfs pure dwaasheid zijn, want het openbaar vervoer is er veel efficiënter. Anders is dat als je op Londen vliegt, maar niet voor een bezoek aan de stad zelf. Dan kun je op een van de luchthavens een auto huren voor een geweldige roadtrip door het zuiden van Engeland. Met uitzondering van London City Airport liggen die vliegvelden allemaal aan de rand van de Britse hoofdstad (Heathrow) of erbuiten: Gatwick, Stansted, Luton en Southend. Ook Bristol Airport ligt ver buiten de stad. Daardoor ben je snel op weg wanneer je op een van deze luchthavens een auto hebt gehuurd.

Huur een auto en maak tochten over heerlijk rustige weggetjes in de typisch Engelse countryside
Huur een auto en maak tochten over heerlijk rustige weggetjes in de typisch Engelse countryside. (Foto: https://unsplash.com/@scottsweb)

Hieronder geven we je tips voor een rondreis langs bezienswaardigheden tussen Londen en Bristol. Daarbij nemen we niet de kortste weg, verre van. We nemen Londen als startpunt, maar uiteraard kun je de roadtrip in beide richtingen maken. Huur een auto in Bristol of Londen om deze route in zijn geheel af te leggen of kies enkele onderdelen. Veel bezienswaardigheden die we beschrijven zijn ook goed te bereiken als je alleen dagtochten wilt maken met een huurauto.

Canterbury

Voor de eerste stop maakt het nogal wat uit op welke luchthaven je een auto hebt gehuurd. Vanaf Gatwick, Stansted en Southend kun je Canterbury in anderhalf tot twee uur bereiken, maar reken vanaf Luton of Heathrow een uur meer. Canterbury, in het graafschap Kent, is een charmante stad vol verrassingen. De stad werd zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar gelukkig werd dé trekpleister, de kathedraal, gespaard. Bestel tickets van tevoren online als je Canterbury Cathedral van binnen wilt bekijken. Het grootste deel van de huidige kathedraal is gotisch en stamt uit de twaalfde en veertiende eeuw. De glas in lood ramen (in totaal ruim 1200 vierkante meter!) vertellen veel over de geschiedenis, van mirakels tot moorden. Niet alleen de kerk zelf, ook de kloostergangen zijn zeer de moeite waard. Nog meer religieuze historie vind je in de abdij St. Augustine en de kerk St. Martin, de oudste kerk in de Engelstalige wereld.

Voor de nog oudere geschiedenis van de stad daal je in het Roman Museum af onder de grond naar restanten van huizen en andere gebouwen uit de Romeinse tijd. Wandel op je gemak door Canterbury en bewonder de mooie oude huizen. Rond Buttermarket Square is de ene straat nog fotogenieker dan de andere. In de toren van de middeleeuwse stadspoort, Westgate, is een interessante tentoonstelling gewijd aan de bestraffing van criminelen in vroeger tijden. In de gerestaureerde cellen kun je tegenwoordig een drankje nemen!

The White Cliffs of Dover

Van Canterbury rijd je in je huurauto in een half uurtje naar Dover. De havenstad zelf is niet bijzonder, maar het gaat natuurlijk om de vaak bezongen steile kliffen die hier de kust vormen. Parkeer je gehuurde auto bij het bezoekerscentrum van de National Trust, de route ernaartoe staat vanaf de A258 duidelijk aangegeven.

De beste manier om de kliffen te zien is door langs het kustpad richting South Foreland Lighthouse te lopen, een wandeling van zo’n drie kilometer. Je loopt door grasland en hebt een geweldig uitzicht op de witte krijtrotsen. Onderweg kom je langs Fan Bay Deep Shelter, een diepe grot waar Britse soldaten in de Tweede Wereldoorlog schuilden voor Duitse aanvallen. Je kunt erin, maar alleen onder leiding van een gids. Via het oude smokkelpad Langdon Stairs daal je zigzaggend langs een klif, door een tunneltje en tenslotte via een hoge ladder af naar het stenige strand. Tijdens deze wandeling kun je roofvogels als buizerds, torenvalken en slechtvalken spotten.

Rye

Kies kleine binnenwegen om door een landschap van glooiende heuvels naar het prachtige stadje Rye te rijden. Het speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol in de maritieme verdediging van Engeland. Toen lag Rye aan een baai, maar die slibde dicht, waardoor het stadje ruim drie kilometer van zee kwam te liggen. Daardoor gingen latere ontwikkelingen aan Rye voorbij en is het aantrekkelijke oude centrum bewaard gebleven.

De huizen aan Mermaid Street in Rye, mooi belicht door de avondzon
De huizen aan Mermaid Street in Rye, mooi belicht door de avondzon (Foto: https://unsplash.com/@zoltantasi)

Parkeer je huurauto op een van de terreinen aan de rand en verken het stadje te voet. De steile straatjes zijn geplaveid met kinderkopjes en worden omzoomd door historische huizen. Het Rye Castle van ijzerkleurige zandsteen uit de veertiende eeuw herinnert aan de verdedigingstaak die het stadje ooit had. Het interieur van het Georgische Lamb House is gewijd aan de diverse schrijvers die er hebben gewoond, onder wie Henry James.

Beachy Head & Seven Sisters

Het heerlijke van een roadtrip met een huurauto is dat je kunt stoppen waar, wanneer en hoe lang je maar wilt. Onze volgende bestemming is Brighton, maar aarzel niet om een tussenstop te maken bij de Seven Sisters, zeker als je de kliffen bij Dover hebt overgeslagen of simpelweg niet genoeg kan krijgen van krijtrotsen. Voor een voorproefje rijd je vanaf Eastbourne over Beachy Head Road naar het parkeerterrein Birling Gap. Onderweg zijn er diverse plekken om je gehuurde auto te parkeren en een kort stukje naar de rand van de klif te lopen.

De kliffenkust Seven Sisters tussen Eastbourne en Brighton
De kliffenkust Seven Sisters tussen Eastbourne en Brighton. (Foto: https://unsplash.com/@phoenix_2022)

Zoals de naam al aangeeft bestaan de Sisters uit zeven imponerende kliffen achter elkaar. Op dat deel kun je niet rijden, wel kun je een wandeling maken over de toppen en soms afdalen naar het strand voor een ander perspectief. Het is wel moeilijk lopen op dat strand, want het ligt vol met grote kiezelstenen. In de zomer kan het hier erg druk zijn en dan kun je de kliffen het beste heel vroeg ‘s ochtends bekijken. Vanaf het strand bij Cuckmere Haven heb je ook goed zicht op de zeven kliffen. Dat strand ligt aan de monding van Cuckmere River waarop vanuit het gehucht Exceat tochten met kajaks, kano’s en SUP-boards worden georganiseerd.

Eastbourne of Brighton?

Op zomerse dagen zijn de stranden aan de Engelse zuidkust heel populair. Vooral Brighton trekt veel dagjesmensen uit Londen en kan daardoor erg druk worden. In vergelijking met Eastbourne is Brighton levendiger. De Palace Pier is eigenlijk een attractiepark en kinderen zijn gek op het vervreemdende effect binnenin het Upside Down House. Het flamboyante zomerpaleis Royal Pavillion heeft een interessante stijl, geïnspireerd door Indiase architectuur. The Lanes is het originele vissersdorpje dat Brighton ooit was. De smalle, kronkelende steegjes worden nu bevolkt door trendy cafés en dure winkels, vooral juweliers en antiekzaken. Het controversiële i360 is een 162 meter hoge paal met een observatiedek dat naar boven glijdt. Veel inwoners van Brighton vinden het een spuuglelijk bouwwerk, maar je hebt wel een panoramisch uitzicht over de stad en Het Kanaal.

Eastbourne is aantrekkelijk voor mensen die rust zoeken. Het was de hertog van Devonshire die in de negentiende eeuw Eastbourne ontwikkelde. Het moest een badplaats worden “for gentlemen by gentlemen”. Daaraan dankt de stad zijn stratenplan en prachtige Victoriaanse hotels. Ook Eastbourne heeft een pier, maar luidruchtig amusement zoals op de pier in Brighton zul je er niet vinden, wel gezellige cafés en een nachtclub. Als je een auto hebt gehuurd is een parkeerplaats in deze badplaats makkelijker te vinden dan in Brighton, al moet je er op zomerse dagen ook in Eastbourne vroeg bij zijn.

South Downs Way

Vanaf de Seven Sisters loopt een 160 kilometer lange wandel‑ en fietsroute door naar Winchester. Deze route verbindt hele oude sporen die al eeuwenlang bestaan en loopt door de typisch Engelse countryside, met uitgestrekte velden afgebakend door heggen, bossen en heide. Onderweg kom je oude kerkjes en historische dorpen tegen. Je kunt heel gemakkelijk naar een van de parkeerplaatsen rijden om een deel van de South Downs Way te lopen. Of je kiest ervoor om met je huurauto over de A272 te rijden, een van de mooiste wegen van Engeland, vooral het gedeelte van Bolney (ten noorden van Brighton) via Billinghurst naar Petworth.

Winchester

Als je de A272 blijft volgen kom je uiteindelijk in Winchester, waar de Kelten een fort hadden dat onder de Romeinen uitgroeide tot een belangrijke stad. De oorspronkelijke Winchester Cathedral dateert uit de elfde eeuw en werd gebouwd op een veenmoeras. Dat ging lang goed tot in de negentiende eeuw de kathedraal dreigde in te storten. Het fundament werd herbouwd door een duiker die onder water moest werken! Naast de kunstwerken en andere schatten zie je in de kathedraal de laatste rustplaatsen van Saksische koningen, bisschoppen en de beroemde schrijfster Jane Austen.

Van Winchester Castle is alleen de Grote Zaal uit de dertiende eeuw bewaard gebleven. Hier zou de legendarische koning Arthur met zijn ridders aan een ronde tafel hebben vergaderd. Het stadscentrum van Winchester staat bekend om zijn gezellige, smalle voetgangersstraten en overhangende middeleeuwse gebouwen. Winchester City Mill is een must-see voor iedereen die wil leren hoe dingen vroeger werden gedaan. De watermolen uit de achttiende eeuw is prachtig gerestaureerd en het is machtig interessant om de molen in actie te zien.

Stonehenge

Vooral bij zonsopgang is het prehistorische Stonehenge magisch en bovendien nog rustig
Vooral bij zonsopgang is het prehistorische Stonehenge magisch en bovendien nog rustig. (Foto: https://unsplash.com/@hulkiokantabak)

Vanaf Winchester is het ongeveer een uur rijden naar Stonehenge, ten noorden van Salisbury. We raden je aan om van tevoren online tickets te kopen en er zo vroeg mogelijk heen te gaan, zodat je de grootste drukte ontloopt. Waarom mensen vijfduizend jaar geleden deze gigantische stenen in een ronde vorm op elkaar hebben gestapeld, is onduidelijk. Het zou een begraafplaats, hemelse kalender of religieuze plek kunnen zijn. Hoe dan ook, de steencirkel is een technisch meesterwerk en het bouwen ervan moet een enorme inspanning zijn geweest van honderden mensen die alleen gebruikmaakten van eenvoudige hulpmiddelen. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de fascinerende geschiedenis en de mensen die er woonden.

Wells

Als je een auto hebt gehuurd, rijd je van Stonehenge in een uurtje naar Wells, alweer zo’n stadje waar de historie van afstraalt. De stad wordt gedomineerd door de kathedraal, die wel ‘de meest poëtische gotische kerk van Engeland’ wordt genoemd. De westelijke gevel met meer dan driehonderd beelden van Bijbelse figuren en heiligen geldt als een van de indrukwekkendste voorbeelden van middeleeuwse beeldhouwkunst. Binnenin zijn prachtige gewelfde plafonds en glas in loodramen te bewonderen, evenals een astronomisch uurwerk uit de veertiende eeuw. In de middag kun je de zogeheten Evensong van het koor bijwonen. Direct naast de kathedraal ligt Vicar’s Close, een complete middeleeuwse straat. De huizen uit de veertiende eeuw hebben er spitsboogvensters en opvallende, hoge schoorstenen. De stad is genoemd naar de natuurlijke bronnen die de weelderige tuinen rond het Bishop’s Palace nog steeds van water voorzien.

De weg die door Cheddar Gorge in Somerset slingert
De weg die door Cheddar Gorge in Somerset slingert. (Foto: https://unsplash.com/@dronespaul)

Wells is een fantastische bestemming voor een mix van geschiedenis, architectuur en adembenemende landschappen. Ten zuidwesten van het stadje ligt namelijk het schitterende en uitgestrekte moerasgebied Avalon Marshes en net ten noorden ervan de Wookey Hole Caves. Rijd met je huurauto van die grotten een stukje naar het noordwesten en je komt in Cheddar. Dat stadje is de thuisbasis van de wereldberoemde kaas én het vertrekpunt voor een tocht door Cheddar Gorge, een diepe kloof met hoge wanden en weelderig groen. De Cliff Road (B3135) loopt er dwars doorheen, maar zet je gehuurde auto af en toe aan de kant en loop over een van de wandelpaden om de diepe kloof ook van boven te bewonderen.

Bristol

Rijd via de glooiende Mendip Hills naar Bristol, volgens velen een van de prettigste Engelse steden om te wonen, maar vaak over het hoofd gezien door toeristen. Het is een van de cultureel levendigste steden in Engeland, met een grote verscheidenheid aan beeldende kunst, theater en livemuziek. Vooral in de zomermaanden is er bijna dagelijks een cultureel, culinair of muzikaal festijn.

De stad heeft een rijke luchtvaartgeschiedenis, die begon met de productie van de eerste Britse tweedekkers in de Eerste Wereldoorlog. Aerospace Bristol vertelt die historie met replica’s, schaalmodellen en een tiental originele vliegtuigen, waaronder de laatste Concorde die ooit heeft gevlogen. In een droogdok kun je het historische stoomschip SS Great Britain bezoeken. Ook al zo historisch is de Clifton Suspension Bridge uit 1864 over de kloof van de rivier de Avon.

Bristol is een hele gezellige stad met langs de voormalige haven veel restaurants, bars en terrasjes. Het is een perfecte uitvalsbasis voor dagtrips met een huurauto naar een van de bezienswaardigheden die we al genoemd hebben of naar onze volgende bestemming.

Bath

Al tweeduizend jaar komen mensen van heinde en verre om te genieten van het helende water dat in Bath uit de grond komt. De stad met de toepasselijke naam werd in de eerste eeuw van onze jaartelling gesticht door de Romeinen die zeer gecharmeerd waren van de warmwaterbronnen die ze er aantroffen. In de Victoriaanse tijd (achttiende eeuw) ontwikkelde Bath zich tot een elegante stad van kuuroorden. De oorspronkelijke Romeinse baden bestaan nog steeds en liggen beduidend lager dan het huidige straatniveau. Je kunt een rondleiding krijgen door het complex van de Roman Baths, inclusief een tentoonstelling van archeologische vondsten. Helaas mag je het water niet in, wel kun je er een slokje van drinken bij een fonteintje. Bij de moderne spa’s in Bath kun je uiteraard wel poedelen in het warme water.

Geschakelde herenhuizen in een halvemaanvorm zijn typisch voor Bath
Geschakelde herenhuizen in een halvemaanvorm zijn typisch voor Bath. (Foto: https://unsplash.com/@lasmaa)

Het is niet voor niets dat de hele stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, want er valt heel veel te genieten. Bath heeft een rijke geschiedenis en dat is af te zien aan de schitterende Georgische architectuur en historische monumenten. Zo staat de stad bekend om de geschakelde herenhuizen, gebouwd in de vorm van een halve maan. The Royal Crescent is het meest bekend, maar er zijn nog zeven andere. Wil je de geschiedenis weten van wat je ziet en geen details over het hoofd zien, boek dan een uitstekende wandeltocht bij de Mayor’s Guides. Die wandelingen zijn gratis, zelfs een fooi wordt niet geaccepteerd.

We raden je af om in het centrum van Bath rond te rijden met je huurauto. Er zijn veel straten met eenrichtingsverkeer en de parkeerplaatsen raken snel vol. Je kunt het beste op een van de P+R-terreinen aan de rand van de stad je gehuurde auto stallen en een kort ritje met een pendelbusje naar het centrum maken.

The Cotswolds

Bath ligt aan de zuidelijke rand van The Cotswolds, Engeland’s grootste Area of Outstanding Natural Beauty, met ruim tweeduizend vierkante kilometer aan glooiende heuvels en ongerepte natuur, bezaaid met pittoreske dorpjes, marktsteden, kastelen, landhuizen, tuinen en parken. De heuvels zijn gevormd uit gelige kalksteen, die ook gebruikt werd bij de bouw van huizen, waardoor die een kenmerkende honingkleur hebben. Als je met je huurauto over de smalle wegen door het gebied rijdt, lijkt het of je teruggaat in de tijd naar landschappen van eeuwen geleden. Er zijn heel veel stadjes en dorpen om te bezoeken. Hieronder noemen we enkele van de mooiste en meest fotogenieke plekjes in The Cotswolds.

Castle Combe
Castle Combe, één van de prachtige dorpjes in The Cotswolds die alleen met een huurauto goed te bereiken zijn. (Foto: https://unsplash.com/@george_ciobra)

Op een half uurtje rijden ten noordoosten van Bath kom je al meteen in een van de mooiste dorpjes: Castle Combe. Het staat niet voor niets op nummer 1 in de lijst van Prettiest Villages in England. De nogal onregelmatige huizen zijn zo oud dat ze eigenlijk een beetje scheef staan. Het traditionele Manor House is een perfecte plek voor een cream tea. Bourton-on-the-Water is het Venetië van The Cotswolds, dankzij de stenen bruggen over de rivier de Windrush, geflankeerd door overhangende wilgen. Bibury is een van de meest bezochte dorpen om de met bloemen versierde voormalige wevershuisjes te fotograferen. Zorg dat je hier heel vroeg bent, voordat de toerbussen aankomen. Lower Slaughter en Upper Slaughter worden meestal samen The Slaughters genoemd en, nee, die naam heeft niks te maken met slachtpartijen, maar komt van een Engelse term voor moeras: slough. Je ziet er een historische watermolen met zijn originele waterrad en schoorsteen. Lacock is ook al zo’n mooi plaatsje en voor fans van de Harry Potter films is de abdij hier een feest van herkenning.

Er is eigenlijk maar één manier om The Cotswolds te verkennen: door een auto te huren. Het scheelt enorm in reistijd en je kunt veel verschillende dorpen bezoeken. Misschien nog wel belangrijker is dat je ze kunt bezichtigen voordat grote bussen met toeristen arriveren. Ook kun je met een huurauto gemakkelijk naar minder populaire, maar daarom niet minder mooie, dorpjes rijden.

Oxford

Het historische Oxford is vooral bekend als stad waar een van de oudste universiteiten ter wereld is gevestigd. Boek een rondleiding om meer te weten te komen over de geschiedenis van Oxford University en beroemde studenten. Een van die studenten, de dichter Matthew Arnold, beschreef Oxford als de city of dreaming spires en verwees daarbij naar de middeleeuwse kerken en andere torenspitsen die de gotische architectuur domineren. Oxford heeft een compact centrum, maar je kunt gemakkelijk een hele dag in de stad ronddwalen en iconische bezienswaardigheden bekijken als de Bodleian Library, Radcliffe Camera en het Sheldonian Theatre. Christ Church College is gebruikt als locatie voor verschillende bekende films. Zo herken je in de eetzaal de Grote Zaal van Zweinstein (Hogwarts). Maak een wandeling langs de Theems of huur een bootje om op het zijriviertje Cherwell te punteren, een typische Oxford-ervaring. Aan de oevers van dat riviertje vind je de Oxford Botanic Garden, de oudste botanische tuin van het Verenigd Koninkrijk, met exotische planten en bloemen. Het Ashmolean Museum heeft een indrukwekkende collectie oude kunst van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Dankzij het koloniale verleden zie je er ook een aanzienlijke verzameling oosterse kunst.

Let op: enkele straten in het centrum van Oxford zijn een zogeheten Zero Emission Zone (ZEZ), wat betekent dat er uitsluitend elektrische auto’s mogen rijden. Die zone wordt hoogstwaarschijnlijk verder uitgebreid. Of je nu een elektrische huurauto hebt of niet, je kunt het beste parkeren aan de rand van het historische centrum van Oxford.

Turville

Voordat je in onze laatste bestemming aankomt, moet je even een tussenstop maken in Turville, het ligt tenslotte vlak langs de route. Met slechts één pub en één kerk is Turville heel klein, maar het is een picture perfect dorpje met een pastorie en cottages uit de zestiende eeuw, omringd door groene heuvels. Het is niet verwonderlijk dat dit gehuchtje in veel films en tv-series de achtergrond vormde.

Windsor Castle

Windsor Castle
Een royale afsluiting van je rondreis met een huurauto: Windsor Castle. (Foto: https://unsplash.com/@bullterriere)

Waarom de rondreis met een huurauto door Zuid-Engeland niet koninklijk afgesloten met een bezoek aan Windsor Castle? Dit kasteel ten westen van Londen is al bijna duizend jaar in het bezit van het Britse koningshuis en het wordt gebruikt als ‘tweede huisje’ van de regerende monarch. Dat huisje beslaat een slordige 45.000 vierkante meter en heeft ruim duizend kamers. Tijdens een rondleiding kun je de uitgebreide koninklijke collectie bewonderen van schilderijen, harnassen, meubilair en (wand)tapijten. Het unieke, gedetailleerde poppenhuis van Queen Mary is fascinerend. In St. George’s Chapel liggen leden van de koninklijke familie begraven, onder wie Queen Elizabeth II. De schitterend aangelegde tuinen zijn op zich al een bezoek waard. Soms kun je naar de top van de iconische Round Tower en ook zijn er speciale rondleidingen door de keuken.

Bij het kasteel is geen parkeergelegenheid. Je kunt je huurauto parkeren bij het treinstation Windsor & Eton Riverside op ongeveer vijf minuten lopen. Iets verder ligt het King Edward VII Car Park, dat minder snel vol raakt.

Huur een auto in Bristol of Londen

Alleen al rondrijden door de Engelse countryside is een genot. Onderweg zie je de typerende glooiende groene heuvels en met heggen omsloten weilanden, oude kerkjes, kastelen, slaperige stadjes en dorpen die uit een sprookjesboek lijken te komen. Hierboven hebben we slechts hoogtepunten benoemd van wat er allemaal in het zuiden van Engeland te zien is. Huur een auto om nog veel meer te ontdekken! Wist je dat je heel gemakkelijk een auto voor een zogeheten one-way kunt huren? Dan haal je de huurauto op in bijvoorbeeld Bristol en levert ‘m in Londen weer in. Of op welke andere plaats ook. Naast Londen zijn vanuit Bristol one-ways naar Exeter en Southampton populair. Ook vanuit Londen is Exeter een populaire plaats om de huurauto weer in te leveren, net als Manchester. Vul op ons zoekformulier een andere eindbestemming in en wij tonen je alleen huurauto’s die daarvoor beschikbaar zijn.

  1. Home
  2. 15 bezienswaardigheden tussen Londen en Bristol