EUR (ā‚¬) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
16 september 2024

De mooiste 11 reisbestemmingen in Zuid-Italiƫ

Huur een auto in Bari of Brindisi

De regio Puglia vormt de ā€˜hak van de Italiaanse laarsā€™, met aan de ene kant de Adriatische Zee en aan de andere kant de Ionische Zee. Het zijn niet alleen de stranden die veel toeristen trekken, ook het binnenland is heel aantrekkelijk met prachtige landschappen, karakteristieke oude stadjes en unieke architectuur. Italianen weten dit allang en het is dan ook een favoriete binnenlandse vakantiebestemming. Steeds meer buitenlandse toeristen ontdekken de charmes van Puglia (in het Nederlands: ApuliĆ«) en de ernaast gelegen regio Basilicata, die veel bergachtiger is. Huur een auto op Bari Airport of op de luchthaven van Brindisi en maak een prachtige rondreis langs bezienswaardigheden in het zuiden van ItaliĆ«. Een huurauto is dĆ© manier om te reizen door dit gebied, want met het openbaar vervoer kun je lang niet overal komen. We geven je hieronder tips voor een roadtrip door een van de oudste cultuurlandschappen van Europa.

Puglia staat bol van oude stadjes, zoals het grottenstadje Matera.
Puglia staat bol van oude stadjes, zoals het grottenstadje Matera. (Foto: https://unsplash.com/@olgangelucci)

Auto huren in Bari of Brindisi?

Eerst maar de vraag waar je een auto moet huren voor een rondreis door ā€˜de hak van de laarsā€™: Bari of Brindisi? De luchthaven van Bari is de belangrijkste van Puglia met een grotere keuze aan verbindingen. Daar staat tegenover dat er soms goedkopere vluchten zijn naar Brindisi. Bari is de regionale hoofdstad en groter, waardoor het verkeer er drukker is dan rond Brindisi. Het aantal aanbieders van huurautoā€™s op beide luchthavens verschilt niet veel. In beide plaatsen zijn er ook autoā€™s te huur in de stad zelf, vooral in de buurt van de treinstations: station Bari en station Brindisi. Brindisi ligt echt Ć­n ā€˜de hakā€™, Bari ligt er ten noordwesten van. Als je het schiereiland Gargano gaat bezoeken, ligt Bari wat gunstiger, voor het zuidelijke Salento is Brindisi beter gesitueerd. Voor het overige maakt het niet veel uit in welke plaats je een auto huurt. Vergelijk de vluchten en autoverhuurders en beslis wat het beste past bij jouw reisplannen en budget. Wat de huurauto betreft ga je natuurlijk voor de beste deal en die kun je heel gemakkelijk vinden, hier op de site van EasyTerra!

Bij de oude haven van Bari kun je iedere ochtend verse zeevruchten eten
Bij de oude haven van Bari kun je iedere ochtend verse zeevruchten eten. (Foto: https://unsplash.com/fr/@yamiable)

De roadtrip die we hieronder beschrijven begint in Bari, maar doet ook Brindisi aan. Je kunt de route dus vanuit beide steden beginnen en in beide richtingen afleggen. Geen tijd voor een complete rondreis? Huur dan een auto om er dagtrips mee te maken.

Geen huurauto nodig in Bari

Als je eerst enkele dagen in Bari wilt doorbrengen of aan het einde van je rondreis, heb je voor die dagen geen huurauto nodig, want het oudste deel van de stad is heel compact met alle bezienswaardigheden op loopafstand. Bezoek het fort uit de dertiende eeuw, Castello normanno-svevo, de Basilica di San Nicola en de Cattedrale di San Sabino. Een wandeling over de Lungomare langs de waterkant is ook een must. Bij de vismarkt n’derr’a la lanze kun je ā€˜s ochtends vroeg een supervers maaltje zeevruchten verorberen. De pleintjes Piazza Mercantile en Piazza Ferrarese komen vooral ā€˜s avonds tot leven.

Alta Murgia

Meteen ten zuidwesten van Bari rijd je met je huurauto door een mooi, heuvelachtig gebied. Vooral in de lente is het fijn rijden door dit nationale park, Parco Nazionale dell’Alta Murgia. Het (letterlijke) hoogtepunt van dit park is het Castel del Monte, een bijzonder achthoekig kasteel uit de dertiende eeuw. Let op: de weg naar de top van de heuvel waar het kasteel staat is een zona a trafico limitato (ZTL) en daar mag je dus niet rijden. Parkeer je huurauto op de officiĆ«le parkeerplaats en een pendelbusje brengt je naar en van het kasteel.

Gallipoli Cognato en Dolomiti Lucane

Castelmezzano ligt hoog tegen de grillige en puntige rotsen van de Dolomiti Lucane
Castelmezzano ligt hoog tegen de grillige en puntige rotsen van de Dolomiti Lucane. (Foto: https://unsplash.com/@biapar)

Als je van het kasteel zoā€™n honderd kilometer naar het zuiden rijdt, worden de heuvels steeds hoger en kom je uiteindelijk in de bergen van de Lucanische Dolomieten. Dit is het groene hart van de regio Basilicata. De dorpjes Pietrapertosa en Castelmezzano liggen tegen de hellingen van de grillige bergtoppen van de Dolomiti Lucane. Tussen beide dorpjes kun je een engelenvlucht (volo dell’angelo) maken van de ene piek naar de andere en terug. Dat is een tokkelbaan waarbij je in een soort hangmat ligt en hoog boven het ravijn vliegt, net als een vogel (of engel). Heb je hoogtevrees? Geen nood, er loopt ook een mooi pad tussen deze twee bergdorpjes, Il Percorso delle Sette Pietre. Zeven stenen langs deze route vertellen het verhaal van een lokale legende. In het natuurpark Gallipoli Cognato zijn nog veel andere wandelroutes uitgezet. Parkeer je huurauto bijvoorbeeld in Castelmezzano en beklim een steile trap (Gradinata Normanna) die is uitgehouwen in een rots. Vanuit Pietrapertosa kun je naar het Castello Normanno-Svevo klimmen of een rondwandeling maken door de bossen. Ook zijn er via ferrataā€™s langs steile rotswanden met daartussen een hangbrug. Iets verder naar het oosten is een wandelpad door het archeologisch interessante Monte Croccia. Het is een fascinerende plek met sporen van mensen die er duizenden jaren geleden woonden, waaronder enorme molenstenen en een citadel versterkt met megalieten. Om te begrijpen wat je ziet, zijn er langs de route veel informatieborden.

Gravina in Puglia

De James Bond film No Time to Die is deels opgenomen in Gravina in Puglia en de volgende bestemming, Matera. Toch trekt het eerste stadje veel minder bezoekers, terwijl het minstens zo mooi is. Wil je de grote toeristenstromen ontlopen, stuur je huurauto dan naar Gravina in Puglia. Het ligt aan een diepe kloof waar een oude brug overheen loopt, de Ponte Acquedotto. Zoals de naam al aangeeft, was dit oorspronkelijk een aquaduct om het stadje van water te voorzien. Aan de rand van het diepe ravijn rijst de imposante kathedraal op. Als je afdaalt in de kloof zie je grotten die door orthodoxe monniken werden getransformeerd tot rotskerken. De Chiesa San Michele delle Grotte is de grootste. Aan de overkant van het ravijn ligt het Complesso delle Sette Camere, zeven rotskamers die op drie niveaus met elkaar verbonden zijn via tunnels en trappen, uitgehouwen in de rotsen. Dit complex is moeilijk toegankelijk, veel gemakkelijker is een bezoek aan ondergronds Gravina. Onder het stadje ligt namelijk een stelsel van tunnels, kelders, graanschuren en ovens. Er zijn rondleidingen door Gravina Sotterranea van een half uur tot anderhalf uur.

Matera

De grottenstad Matera bij zonsondergang
De grottenstad Matera bij zonsondergang. (Foto: https://unsplash.com/@lucamicheli)

Het kan verkeren en dat geldt zeker voor de grotnederzettingen in Matera. In de jaren vijftig werden de bewoners uit hun huizen verdreven, omdat de Italiaanse overheid wonen in deze zogeheten sassi beschouwde als ā€˜een nationale schandeā€™. Jarenlang was Matera een spookstadje en de overheid wilde het zelfs platwalsen. Dat ging sommigen te ver en een handjevol jongeren betrok de verlaten grotwoningen. UNESCO besefte dat dit unieke stukje ItaliĆ« bewaard moest blijven en zette het op de Werelderfgoedlijst. Op een uurtje rijden met een huurauto vanuit Bari is de ā€˜nationale schandeā€™ van weleer nu een van de grootste bezienswaardigheden. Je kunt er zelfs (duur) overnachten in een grothotel.

Er zijn twee districten waar je de grotwoningen kunt bekijken, Sasso Caveoso en Sasso Barisano. Slenter rustig over de talloze trappen en straatjes, waarbij je vaak zult stoppen om te genieten van de omringende panorama’s. In enkele grotwoningen kun je zien hoe mensen daar vroeger in woonden: Grotta di Vico Solitario en Grotta del Casalnuovo. In het oosten van de stad liggen rotskerken die dateren van de vroege middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Meer dan 150 religieuze locaties werden hier gebouwd, gekoppeld aan sociale en religieuze fasen in de geschiedenis. Je huurauto komt goed van pas als je de Cripta del Peccato Originale wilt bezoeken, buiten de stad. Deze Crypte van de Oorspronkelijke Zonde heeft een prachtige reeks fresco’s uit de achtste en negende eeuw. De kerk wordt daarom ook wel “de Sixtijnse Kapel van de rotskerken” genoemd.

Voor een heel ander perspectief loop je vanuit het oude Matera via een hangbrug over het ravijn naar het Belvedere di Murgia Timone. Je hebt daar een indrukwekkend uitzicht op de Sassi di Matera. Onderweg kom je andere grotwoningen en ā€‘kerken tegen. Het is een steil wandelpad met losliggende stenen. Trek wandelschoenen aan en loop het pad alleen als je over een goede conditie beschikt.

Grottaglie

Van Matera is het een tot anderhalf uur rijden naar Grottaglie, afhankelijk van welke route je kiest om met je huurauto te rijden. Het stadje is vooral bekend om het aardewerk dat er gemaakt wordt en dat is al heel lang het geval. Uit opgravingen is gebleken dat er al in de klassieke oudheid voorwerpen van keramiek werden gemaakt, dankzij de enorme hoeveelheden klei in de omgeving. Veel van de tegenwoordige ateliers zijn te vinden langs de oude stadsmuur in het zogeheten Quartiere delle Ceramiche. Binnen die muur is meer te zien, zoals de Chiesa San Francesco De Geronimo, de belangrijkste kerk van het stadje, en de veel oudere Chiesa Matrice uit de veertiende eeuw. Nog ouder is de kern van het Castello Episcopio, waaraan overigens in latere eeuwen veel is toegevoegd. In het kasteel is een keramiekmuseum met onder meer aardewerken kruiken en andere voorwerpen die gevonden werden bij archeologische opgravingen. Kinderen zullen de muurschilderingen in Grottaglie waarderen met bekende personages uit mangaā€™s en andere stripverhalen.

Als je van Grottaglie naar onze volgende bestemming Gallipoli rijdt, kies dan voor de wegen langs de kust. Dat is niet alleen een mooie route, je komt ook langs het prachtige strand Campomarino, dat zeker buiten het hoogseizoen vrijwel verlaten is. Heerlijk om er even je huurauto stil te zetten en een duik in zee te nemen! Ook bij het zoutmeer Salina Dei Monaci is een schitterend en rustig strand.

Gallipoli

Gallipoli heeft een dubbele ziel en mensen hebben er dan ook gemengde gevoelens over. Aan de ene kant is het een badplaats met geweldige stranden en een uitbundig nachtleven. Tegelijkertijd is het een CittĆ  Bella met misschien wel het mooiste historische centrum in Zuid-ItaliĆ«. Letterlijk overigens, want de naam stamt af van het Griekse kallĆ­ pĆ³lis, wat ā€˜mooie stadā€™ betekent. Of je nu geĆÆnteresseerd bent in eeuwenoude geschiedenis, eens lekker aan het strand wil liggen, of beide combineren: rijd met je gehuurde auto naar deze stad, op een uurtje rijden van Campomarino.

Vanuit de lucht is goed te zien dat de oude vestingstad Gallipoli omgeven wordt door water
Vanuit de lucht is goed te zien dat de oude vestingstad Gallipoli omgeven wordt door water.

De oude stad ligt fraai op een eilandje en is via een oude brug met het vasteland verbonden. Het hele historische centrum is een zona a trafico limitato, maar je kunt rustig met je huurauto over de brug rijden, want meteen erna is er een groot parkeerterrein. Gallipoli is een echte vesting, het centro storico is helemaal omgeven door verdedigingsmuren. Het eerste wat je zal opvallen is het Castello Angioino en het bastion dat ervoor ligt, omgeven door water. Maak na een bezoek aan het kasteel een wandeling over de stadsmuren. Onderweg kun je genieten van het uitzicht over de zee vanaf een van de vele terrasjes bij cafĆ©s en restaurants. In Puglia zijn meerdere ondergrondse molens waar olijven tot olie verwerkt werden, maar die onder het Palazzo Granafei in Gallipoli is een van de oudste. Deze molens produceerden lampolie, omdat de olie van olijven het glas niet zwart blakerde. Gallipoli werd een rijke stad, dankzij deze olio lampada, die tot in Engeland werd geĆ«xporteerd. Neem genoeg tijd om door de oude straatjes van de stad te dwalen en vergeet niet een bezoek te brengen aan de Basilica di Sant’Agata met imponerende beschilderde muren en plafonds in barokstijl. Chiesa Rettoria Santa Maria lijkt van buiten niet bijzonder, maar ook deze kerk heeft een indrukwekkend interieur met magnifieke frescoā€™s. Dit kerkje staat pal aan het stadsstrand Spiaggia della PuritĆ .

Kilometerslange stranden liggen ten zuiden van het nieuwere deel van Gallipoli, langs de Lungomare Galileo Galilei. Een van de drukst bezochte is Spiaggia di Baia Verde en daar vind je ook de meeste nachtclubs.

Lecce

Het amfitheater in Lecce met op de achtergrond de toren van de Duomo.
Het amfitheater in Lecce met op de achtergrond de toren van de Duomo.

De stad Lecce staat bol van barokke architectuur en is daarom ook wel bekend als het Florence van het zuiden. Voordat je het historische centrum gaat verkennen, moet je de huurauto net buiten de zona a trafico limitato parkeren, bijvoorbeeld in de buurt van de Piazza Mazzini of langs de Via Adua. De sierlijke kerken en palazzi uit de zeventiende en achttiende eeuw werden gebouwd met pietra leccese, poreuze tufsteen die uit de omliggende heuvels werd gewonnen en met de jaren een gouden kleur krijgt. De faƧade van de Basilica di Santa Croce is bijzonder indrukwekkend. Op de gevel zie je onder meer beelden van mensen, groenten, fruit en dieren waaronder mythische figuren als een griffioen en een draak. Het Piazza Santā€™Oronzo in het hart van de stad is een mix van stijlen. Naast het Romeinse amfitheater staan er een hoge zuil met de beeltenis van de patroonheilige van Lecce, het stadspaleis Il Sedile dat een mengeling van gotische en renaissance bouwstijlen is, en het piepkleine kerkje San Marco. Er is een kleiner amfitheater uit de Romeinse tijd, net ten zuidwesten van het grotere en bereikbaar via een smal steegje. Het museum Sigismondo Castromediano heeft een uitgebreide collectie van archeologische vondsten in heel Salento, vanaf de tijd dat de Messapi er woonden, zoā€™n drieduizend jaar geleden.

Brindisi

In tegenstelling tot Bari is Brindisi voor veel mensen slechts een aankomst- en vertrekpunt en meer specifiek het vliegveld. Toch is de stad zelf zeker een bezoek waard. Brindisi lag in de Romeinse tijd aan het einde van de beroemde weg van Rome naar het zuiden, de Via Appia. De Romeinse zuil bij de haven getuigt daar nog van, want dat was het officiƫle eindpunt. Oorspronkelijk stonden er twee zuilen, maar van die tweede is alleen het voetstuk over. Van de zuil loopt een mooie promenade (Lungomare di Brindisi) langs de jachthaven. Er zijn veel terrasjes waar je onder het genot van een hapje of drankje over het water uitkijkt. Die haven wordt overheerst door het Castello Federiciano, dat je helaas niet kunt bezoeken omdat het gebruikt wordt door het Italiaanse leger. Wel toegankelijk is het Castello Alfonsino op een eilandje voor de haven, waar je met je huurauto naartoe kunt rijden. Ook de rest van het oude Brindisi ademt geschiedenis, niet alleen in de straatjes maar ook in het prachtige kleine kerkje Tempio San Giovanni al Sepolcro en het historisch museum in het Palazzo Granafei Nervegna.

Ostuni

Ostuni is een spierwit stadje op een heuvel en is dus van verre te zien.
Ostuni is een spierwit stadje op een heuvel en is dus van verre te zien. (Foto: https://unsplash.com/@freys)

Elke huiseigenaar in Ostuni moet verplicht zijn huis eenmaal per jaar wit kalken. Op die manier behoudt het stadje zijn reputatie als de witste stad van Puglia. Het stadje koestert zijn middeleeuwse hart rond de hoofdstraat Via Cattedrale, die leidt naar het pronkjuweel de Duomo di Santa Maria Assunta. Oorspronkelijk werd deze kerk in de dertiende eeuw gebouwd, maar na een aardbeving in de vijftiende eeuw herbouwd, waarbij het enorme roosvenster in de faƧade werd toegevoegd. Die Via Catedrale is wel erg druk, dus om de grootste stromen bezoekers te vermijden kun je het beste een zijstraatje inslaan en verdwalen in de wirwar van steegjes. Voor je het weet ben je alleen in een van de smalle straatjes van La CittƠ Bianca.

Een van de nadelen van de populariteit van Ostuni is dat het er erg druk kan zijn en de restaurantjes niet altijd de beste kwaliteit leveren. Maak gebruik van je huurauto en rijd naar een ander stadje om de toeristenmenuā€™s te ontlopen! Bijvoorbeeld naar Carovigno, ook alweer zoā€™n prachtig oud stadje met een imponerend kasteel en uitstekende eetgelegenheden. Als je een auto hebt gehuurd, rijd je er vanuit Ostuni in minder dan een kwartiertje naartoe.

Alberobello / Valle dā€™Itria

Ostuni ligt in het oostelijke deel van de Valle dā€™Itria en als het gaat om reisbestemmingen in Puglia, staat dit gebied bovenaan het lijstje van veel mensen. Het is niet zozeer een vallei als wel een vlakte tussen Bari, Brindisi en Taranto, bedekt met amandel- en olijfboomgaarden, afgewisseld door eikenbossen. Het meest kenmerkend voor dit gebied zijn de zogeheten trulli: ronde, witgekalkte huizen met puntdaken. Je vindt ze overal in de Itria-vallei, maar de stad met de meeste van deze typische huizen op Ć©Ć©n plek is Alberobello. De grootste trullo is het huis waar een rijke geestelijke heeft gewoond, de Trullo Sovrano, de enige met een bovenverdieping. In sommige trulliā€™s kun je overnachten en dat is een aanrader als je Alberobello wilt bekijken wanneer het wat rustiger is, want overdag struikel je er over de dagjesmensen.

De typische puntdaken van trulli in de Valle dā€™Itria.
De typische puntdaken van trulli in de Valle dā€™Itria. (Foto: https://unsplash.com/@rgaleriacom)

Hier komt opnieuw het voordeel naar boven van het huren van een auto. Je hoeft niet naar Alberobello om trulli te zien, dat kan ook op andere plekken in de Valle dā€™Itria, alleen heb je dan wel een huurauto nodig. Trulli zijn namelijk een typisch symbool van de plattelandscultuur: oorspronkelijk onderkomens voor herders en schuurtjes om werktuigen op te bergen, later permanente verblijfplaatsen voor boeren. Rond Locorotondo zijn vele gehuchtjes met trulli. Je kunt ze het beste zien vanaf het hooggelegen Punto Panoramico. Als je met je gehuurde auto door het gebied rijdt, zul je veel trulli tegenkomen, zonder drommen toeristen eromheen.

Grotte di Castellana

Het meest noordelijke plaatsje in de Valle dā€™Itria is Castellana Grotte en zoals de naam al doet vermoeden is het vooral beroemd om de kalksteengrotten. Ach, alweer een kalksteengrot, zul je misschien denken. Toch mag je de Grotte di Castellana eigenlijk niet missen tijdens een roadtrip door Puglia. Het is een uitgebreid grottenstelsel van drie kilometer lang en op het diepste punt honderd meter onder het aardoppervlak. In de eerste grot schijnt het buitenlicht nog mooi naar binnen, maar later niet meer. Toch zijn sommige rotsformaties oogverblindend, zeker als je voor de complete rondleiding (van twee uur) kiest. Die leidt naar het hoogtepunt, de Grotto Bianco. Het witte kalksteen schittert je tegemoet.

Welke huurauto in Zuid-Italiƫ?

In verreweg de meeste plaatsen in ItaliĆ« is het historische centrum een zona a trafico limitato (ZTL), waar je met een huurauto niet mag rijden. Toch zijn er ook op veel andere plekken nauwe straatjes, waar je net iets makkelijker rijdt met een kleine auto. Maar houd er wel rekening mee dat kleine autoā€™s een beperkte bagageruimte hebben. Ben je van plan relatief veel bagage mee te nemen, huur dan een iets grotere auto met voldoende kofferruimte.

Wanneer een auto huren voor roadtrip Puglia?

Als je afhankelijk bent van schoolvakanties heb je weinig keuze, maar ook dan kun je het beste kiezen voor het voorā€‘ of najaar. De temperaturen in Puglia kunnen in de zomermaanden hoog oplopen. Bovendien hebben de Italiaanse schoolkinderen maar liefst 13 weken zomervakantie (meestal van begin juni tot half september) en is het in die weken vrij druk met binnenlandse vakantievierders.

Rijden met een huurauto in Zuid-Italiƫ

De officiĆ«le verkeersregels verschillen in ItaliĆ« niet veel van die in andere Europese landen. Wel moeten bestuurders uit noordelijk Europa vaak even wennen aan de Italiaanse rijstijl, waarbij het zuiden van het land nog wat vrijmoediger is dan het noorden. Zo houdt buiten de steden vrijwel geen Italiaan zich aan de snelheidslimieten en op een ā€˜creatieveā€™ manier inhalen is heel gewoon. Ook is het wennen aan het verkeer in drukke steden, dat krioelt van autoā€™s, brommers, scooters, fietsers en voetgangers. Doe rustig aan, laat je niet opjagen en je zult zien dat je gauw genoeg gewend bent aan je medeweggebruikers.

Huur een auto en verken Puglia

Het openbaar vervoer in Zuid-Italiƫ is redelijk, maar om Puglia echt te ontdekken, heb je een huurauto nodig. Je bent niet afhankelijk van vastgestelde vertrektijden en je rijdt over weggetjes waar geen bus komt. Je kunt helemaal in je eigen tempo genieten van alles wat Puglia te bieden heeft. Hierboven hebben we een aantal bezienswaardigheden genoemd, maar we zijn daarmee lang niet volledig. Er is nog veel meer te zien en als je een auto huurt, hoef je je geen zorgen te maken of iets gemakkelijk bereikbaar is. Het is toch heerlijk om van de gebaande paden af te wijken en maar te zien waar je uitkomt? Allemaal mogelijk met een huurauto! Oh, hadden we al gezegd dat het huren van een auto in Bari of Brindisi relatief goedkoop is in vergelijking met veel andere vakantiebestemmingen? Ga dus vandaag nog op zoek naar een huurauto en vergelijk de verschillende aanbieders hier bij EasyTerra.

  1. Home
  2. De mooiste 11 reisbestemmingen in Zuid-Italiƫ