Het noorden van Finland is in elk jaargetijde een exotische bestemming, gekenmerkt door uitgestrekte oerbossen, ongerepte meren en rivieren en in het uiterste noorden een bergachtig landschap. Een unieke wildernis, waar je in elk seizoen volop van kunt genieten. Maar Fins Lapland (in Fins: Lappi Lääni) is vooral magisch in de winter als alles bedekt is onder een dikke laag sneeuw.
Er is maar één manier om Fins Lapland echt te beleven: door een auto te huren. Maar dan dient zich meteen de vraag aan waar je die huurauto gaat ophalen. De meeste mensen kiezen voor de luchthaven van de Lapse hoofdstad Rovaniemi, maar wist je dat er nog andere vliegvelden zijn die vooral in de winter goede verbindingen hebben? De tweede luchthaven van Lapland is Kittilä Airport, waar je ook een ruime keuze hebt aan autoverhuurders. Kittilä ligt in het westen van Lapland, nabij populaire wintersportgebieden. Het meest noordelijke vliegveld is Ivalo Airport, middenin ruige natuur en bij het grote meer Inarijärvi. Officieel net niet in Lapland, maar dichtbij genoeg is Kuusamo Airport, vlak bij de wintersportplaats Ruka.
Zelfs als je alleen naar een bepaald wintersportgebied gaat, kan het huren van een auto een uitkomst zijn. Je kunt bijvoorbeeld een huisje huren in de stille, rustige bossen, ver weg van drukke skiresorts. De huurauto gebruik je dan om naar de verschillende pistes te rijden of om eens een dagtripje te maken naar een nationaal park.
We beschrijven hier een roadtrip die begint in Rovaniemi, maar de route loopt niet ver van de hierboven genoemde vliegvelden, dus je kunt deze rondreis ook op andere punten beginnen.
Neem vanaf Rovaniemi de E75 naar het oosten. Parkeer je huurauto bij Vikaköngäs voor een korte wandelroute over houten plankieren naar de hangbrug over de stroomversnelling in de rivier Vaattunkijoki. Kies even verderop voor Kantatie (Hoofdweg) 82 naar Kemijärvi, dat middenin het Laplandse merengebied ligt. Een populaire zomerbestemming voor veel Finnen, maar in het koude jaargetijde ook fantastisch. Diverse routes leiden naar uitzichtpunten met prachtige winterse vergezichten. Meestal is er een plekje aangewezen waar je een kampvuurtje mag stoken. Via de ijsweg over bevroren water kom je bij het luxueuze Suomu Ski Resort.
Een ander skiresort, Pyhä, ligt zo’n 50 kilometer ten noorden van Kemijärvi, aan de rand van Nationaal Park Pyhä-Luosto. In de winter kun je skiën en langlaufen in dit heuvelachtige gebied met diepe kloven en eeuwenoude bossen. Siberische gaaien komen uit het bos tevoorschijn als je even stopt voor een picknick. Nieuwsgierigheid? Misschien, maar ze hebben het vooral op je picknickmand voorzien.
Vanaf hier is ‘t een pittig stukje rijden (250 kilometer) naar Ivalo. Neem ruim de tijd en stop je huurauto onderweg bij enkele van de mooie plekjes langs rivieren en meren. Vlak na de brug over het Vuotsokanaal loopt er een weg (Sompiojärventie) richting het uitzichtpunt Pyhä-Nattanen in natuurreservaat Sompio. Het laatste rotsige stukje is vrij steil en niet geschikt voor mensen met een slechte conditie. Iets verderop langs Hoofdroute 4 ligt het goudzoekersstadje Tankavaara. In het museum leer je meer over de geschiedenis van de goudkoorts in dit gebied en je mag zelf ook een poging wagen om een klompje goud te vinden!
Tankavaara is een van de toegangspoorten tot het uitgestrekte Nationaal Park Urho Kekkonen, dat tot aan de grens met Rusland loopt. Ook verderop langs Hoofdroute 4 kun je met de huurauto naar dat park rijden, onder meer in Kiilopää en Saariselkä. Die laatste plaats is in de wintermaanden een startpunt voor tochten met sneeuwscooters.
Vanaf Ivalo rijd je vlak langs het meer Ukonjärvi naar Inari, het centrum van de Samische cultuur. Stop zo’n 15 kilometer voordat je het stadje bereikt bij het ‘berennest’ Karhunpesäkivi, een groot hol rotsblok. Als je iets hoger klimt, heb je een fraai uitzicht over de omgeving. Inari is prachtig gelegen aan het meer met dezelfde naam, waarin ontelbare dichtbeboste eilandjes liggen. Je moet zeker een bezoek brengen aan het museum Siida, gewijd aan de levenswijze van de Sami en de natuurhistorie van het gebied. Bovendien fungeert het als bezoekerscentrum voor de vele nationale parken in de regio.
De ligging van Inari is perfect voor het noorderlicht, maar in het stadje zelf heb je veel last van lichtvervuiling. En hoe minder omgevingslicht, hoe mooier het noorderlicht. Gelukkig bestaat de omgeving uit zeer dunbevolkte wildernis. Rijd daar dus in je huurauto naartoe om volop te genieten van het lichtspektakel, dat er zo’n 200 dagen per jaar te zien is. En nu maar hopen dat je niet net op een van de 165 andere dagen daar bent. Overigens zijn er ook andere manieren om te wachten op het noorderlicht. Zo zijn er op diverse plaatsen accommodaties in de vorm van een iglo, waarbij het dak van glas is. Wel is er de kans dat je in zo’n comfortabele iglo in slaap valt…
Als je met de gehuurde auto van Inari 45 kilometer naar het zuidwesten rijdt, kom je bij het grootste nationale park van Finland, Lemmenjoki. Het overgrote deel bestaat uit pure wildernis: heuvels, rotsen en riviervalleien bedekt onder dichte dennenbossen en afgewisseld door uitgestrekte moerassen.
Nog verder naar het zuidwesten ligt het vliegveld van Kittilä en als je van daar Hoofdweg 80 volgt, kom je in Ylläsjärvi, ook weer prachtig gelegen aan een meer met dezelfde naam. Vlakbij is het Ylläs Ski Resort, waar één van de gondels is ingericht als sauna! Naast skiën kun je er snowboarden, ijsklimmen, wandelen op sneeuwschoenen of op rendiersafari gaan. Het nabijgelegen dorpje Äkäslompolo is de toegangspoort tot het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi. Er wordt wel beweerd dat je daar de zuiverste lucht ter wereld inademt. In de winter kun je in dit langgerekte park meerdaagse skitochten maken.
Vanaf Kolari kun je een mooie route volgen langs de Torne, de grensrivier met Zweden. Als de winterse omstandigheden het toelaten, volg je met de huurauto de weg met nummer 9381 en anders Hoofdweg 21 (E8), die even verder naar het zuiden ook vlak langs de rivier loopt.
Je kunt in Pello de afslag nemen naar Rovaniemi, maar je hebt een auto gehuurd om flexibel te zijn, dus waarom niet even doorgereden naar Kemi, aan de oever van de Botnische Golf? Elke winter wordt daar het grootste sneeuwkasteel ter wereld gebouwd. Je kunt er overnachten, maar alleen een bezoekje is ook mogelijk. Verder kun je vanuit Kemi een tocht maken op ijsbreker Sampo, waarbij je halverwege speciale pakken aantrekt om rond te dobberen tussen de ijsschotsen in de Botnische Golf. Niet goedkoop, maar een unieke ervaring.
Van Kemi is het in een huurauto ongeveer 120 kilometer rijden naar Rovaniemi. Het snelste leg je die afstand af via Hoofdroute 4 (E75), maar mooier is de smallere weg pal langs de brede rivier Kemijoki.
Terug in Rovaniemi is een bezoek aan het Arktikum een must. In dit grote museum leer je alles over het bijzondere klimaat van het Noordpoolgebied en hoe mensen zich daaraan aanpasten. Aan het einde van de lange koepelgang heb je een fraai uitzicht op de rivier Ounasjoki.
Behalve rond grote steden zijn er in Finland geen snelwegen met meerdere rijstroken. Die zijn ook niet nodig, want er is weinig verkeer op de weg, behalve uiteraard in de buurt van steden. Waar je wel voor moet uitkijken zijn loslopende dieren, in het bijzonder tijdens zonsopgang en zonsondergang. Vooral in Lapland kun je elanden, rendieren en herten tegenkomen die kalmpjes over de weg lopen of plotseling oversteken. Hou dus altijd beide handen aan het stuur van je huurauto en kijk ver vooruit. Niet alleen naar de weg, maar vooral ook de bermen! In streken waar veel rendieren of elanden voorkomen, wordt daarvoor via borden gewaarschuwd. Pas daar je snelheid aan.
De Finse hoofdwegen worden prima onderhouden en na een winterse sneeuwbui snel sneeuwvrij gemaakt. Wat hoofdwegen zijn, kun je zien aan de wegnummering: wegen met 1 of 2 cijfers zijn hoofdwegen. Wegen met drie cijfers zijn secundaire wegen en lokale wegen worden aangeduid met vier cijfers. Die laatste twee categorieën – en ook meer afgelegen hoofdwegen – worden niet altijd (meteen) sneeuwvrij gemaakt. Soms rijd je op zulke wegen over vastgereden sneeuw. Wegen die mooi sneeuwvrij lijken, kunnen toch glad zijn door ijzel of opgevroren natte weggedeelten. Dat is vooral het geval bij temperaturen rond het vriespunt, waarbij smeltwater van sneeuw langs de weg op de rijbaan terechtkomt en daar weer opvriest.
Als de temperatuur onder nul zakt, is het een goed idee om de motor van je huurauto op te warmen voordat je vertrekt. Vrijwel elke auto die in Finland wordt verhuurd heeft een motorverwarming, die je simpelweg op een gewoon stopcontact aansluit.
Laat je door de waarschuwingen hierboven niet weerhouden om een auto te huren voor een mooie sneeuwvakantie in Fins Lapland. Na een dagje rijden met je huurauto ben je helemaal gewend aan het rijden in winterse omstandigheden en met een beetje opletten geniet je van een onbekommerde vakantie in het winterwonderland van Fins Lapland.
Een auto die je huurt in de winter is standaard voorzien van winterbanden, want die zijn in Finland verplicht van 1 november tot en met 31 maart. In Lapland is die periode nog wat langer: van half oktober tot eind april. Als je in die maanden een auto huurt in het zuiden van Finland en van plan bent naar de poolcirkel te rijden, check dan goed of de winteruitrusting is inbegrepen of dat je die als extra moet bijboeken.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.