EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
25 juli 2024

Huur een auto voor de perfecte roadtrip rond Sevilla

10 attracties in omgeving Sevilla met een huurauto

Sevilla is wondermooi en een fantastische bestemming voor een stedentrip met vele bezienswaardigheden. Het is ook een heerlijk relaxte stad, waar het – verrassend genoeg – niet moeilijk is om met een huurauto rond te rijden. Wel geldt er in bijna alle straten in het centrum eenrichtingsverkeer. Toch zul je vast geen auto huren om alleen de stad te verkennen, je wilt eropuit om Andalusië te ontdekken! Hieronder geven we je enkele tips voor mooie dagtochten in de omgeving van Sevilla. Je kunt deze dagtrips naar omliggende dorpen, steden en natuurgebieden natuurlijk ook combineren tot een complete rondreis met je huurauto

Plaza de España in Sevilla
Het enorme Plaza de España in Sevilla. De stad is een perfecte uitvalsbasis voor dagtrips. (Foto: https://unsplash.com/@salvaulier)

Als je eerst een paar dagen in Sevilla wilt doorbrengen, voordat je op weg gaat met een huurauto, kun je overwegen die auto te huren bij een bedrijf met een kantoor bij het treinstation Santa Justa. Dat ligt in het oosten van de stad en vlak bij de grote uitvalsweg Avenida de Kansas City. Via die weg ben je met een huurauto in een mum van tijd op de binnenste ringweg van Sevilla (de SE-30), die aansluit op wegen in alle richtingen.

Gruta de las Maravillas

Sevilla is een prachtige stad, maar trekt veel toeristen en kan daardoor erg druk zijn. Als je de hordes wilt ontlopen, reis dan met je huurauto naar Aracena, op zo’n 90 kilometer ten noordwesten van Sevilla. We raden je aan een iets langere route te nemen door de hoofdwegen te mijden en via de kleinere, lokale wegen naar het stadje te rijden. Onderweg passeer je zoveel mooie plekken dat je moeite moet doen om niet om de paar kilometer te stoppen. Dé attractie van Aracena is de Gruta de las Maravillas (Grot der Wonderen). Het is een bijzondere druipsteengrot, waar vooral de afwisseling leuk is: de schelpenkamer, de lichte kamer, kleurrijk glinsterende meren, de glaswerkkamer en de beroemde kamer van de naakten. Hoe die laatste aan z’n naam gekomen is, zie je ter plekke. De toegang ligt midden in Aracena, aan de voet van de berg waarop het kasteel ligt. De bergen ten westen van het stadje (Sierra de Aracena) zijn ook zeer de moeite waard om met je huurauto doorheen te rijden. Al was het alleen al voor de idyllische stadjes en dorpjes die je tegenkomt. De beroemde lokale ham (jamón ibérico) wordt in deze regio gemaakt en als je geen vegetariër bent, moet je die zeker proeven.

Cádiz

Toen de rivier de Guadalquivir verzandde en (steeds grotere) schepen Sevilla niet meer konden bereiken, werd Cádiz de nieuwe havenstad voor handel met de Spaanse koloniën in de ‘Nieuwe Wereld’. Daarmee werd de stad ook een prooi voor vijandelijke mogendheden, vooral de vloten van Engeland en Nederland. Grote delen van Cádiz werden bij deze gevechten verwoest. Toch zijn er historische bouwwerken bewaard gebleven, zoals in Barrio del Pópulo, het middeleeuwse hart van de stad dat nog steeds zijn drie poorten uit de dertiende eeuw heeft. De Puerta de Tierra, uit de achttiende eeuw, markeert de grens tussen de oude stad en het moderne Cádiz. Om de scheepvaart (en eventuele vijanden) in de gaten te houden, werden uitkijktorens gebouwd. De hoogste is de Torre Tavira, vanwaar je een panoramisch uitzicht over de stad, de zee en de stranden hebt.

Die stranden zijn een andere trekpleister van Cádiz. De stad is omgeven door mooie, brede zandstranden. Het stadsstrand La Caleta is het populairst en na het bewonderen van de zonsondergang kun je in de straatjes erachter genieten van heerlijke tapas.

Cádiz was tot 2015 moeilijk bereikbaar, maar in dat jaar werd de grote brug Puente de la Constitución de 1812 geopend, waardoor je nu met een huurauto gemakkelijk naar de stad rijdt.

Pueblos blancos
Pueblos blancos liggen vaak spectaculair tegen bergwanden geplakt. (Foto: https://unsplash.com/@jorgefdezsalas)

Rutas de pueblos blancos

Tussen Cádiz en Málaga vind je enkele van de mooiste typische witte stadjes van Andalusië. Weleens gehoord van ‘de reis is de bestemming’? Dat geldt hier zeker. De stadjes zelf zijn heel pittoresk met een labyrint van steile steegjes en witgekalkte huizen, versierd met kleurrijke bloemen, maar de route langs deze stadjes is minstens zo betoverend. De stadjes liggen vaak hoog op een berg en zijn al van verre zichtbaar als je er in je huurauto naartoe rijdt.

https://unsplash.com/photos/a-car-driving-down-a-road-next-to-a-lush-green-hillside-ecsLGLZygzk
Pueblos blancos liggen vaak spectaculair tegen bergwanden geplakt. (Foto: https://unsplash.com/@jorgefdezsalas)

Als je in Sevilla een auto hebt gehuurd is Arcos de la Frontera een goed startpunt. Dat is meteen ook een van de fraaiste pueblos blancos. Alleen al de ligging van het stadje is indrukwekkend, zo’n honderd meter boven de Río Guadalete, op een plateau met steile hellingen. De volgende bestemming is Prado del Rey, dat vooral een leuke bestemming is door de overblijfselen van de Romeinse nederzetting Iptuci. Al drieduizend jaar lang wordt hier op ambachtelijke wijze zout gewonnen. Prachtig zijn de trajecten door de Sierra de Grazalema tussen Ubrique en El Bosque, en verder naar Zahara de la Sierra. Dat laatste stadje ligt imposant boven een stuwmeer. Iets verder naar het oosten ligt een heel bijzonder wit stadje: Setenil de las Bodegas. De witgekalkte huizen liggen niet alleen tegen de berg, maar in sommige straatjes ónder en tussen de overhangende rotsen van de kloof van de Río Guadalporcún.

Sierra Morena & Sierra de Hornachuelos

Als je ten noorden van Sevilla de Guadalquivir oversteekt, kom je in een uitgestrekt berggebied terecht. Allereerst de Sierra Morena met eikenbossen, watervallen en grotten. Dit is niet alleen een populair gebied om te wandelen en fietsen, je kunt er ook actieve sporten beoefenen, zoals kajakken, raften en bergbeklimmen.

Meer naar het noordwesten ligt het natuurpark Sierra de Hornachuelos met dicht beboste kloven en ravijnen, waarboven adelaars en gieren rondcirkelen. Vooral de Fiordos del Bembezar zijn prachtig en je kunt er genieten van adembenemend uitzichten! Rijd lekker in je eigen tempo door het park, maar zet de huurauto ook af en toe aan de kant om wandelingen te maken, want dan kun je op de mooiste plekjes komen. Vanaf het bezoekerscentrum (Centro de Visitantes Huerta del Rey) kun je kiezen uit vier bewegwijzerde wandelroutes, van een hele korte (halve kilometer) tot vrij lang (ruim 11 kilometer). De twee routes langs de oevers van de rivier de Bembezar zijn de mooiste.

Nationaal Park Doñana

De belangrijkste toegangspoort tot het Doñana Nationaal Park is een beetje vervreemdend dorpje: El Rocío. Als je er met je huurauto binnenrijdt krijg je het gevoel dat je op de filmset van een traditionele western bent beland: brede zandwegen met aan weerskanten lage huizen met daarvoor houten balken om paarden aan vast te maken. Er lopen dan ook veel paarden rond in El Rocío en die hebben voorrang op auto’s! Het stadje trekt één keer per jaar honderdduizenden pelgrims. In de vijftiende eeuw vond een jager namelijk een beeltenis van Maria, uitgesneden in een boom. Die ‘verschijning’ werd in een kapelletje ondergebracht, nu een enorme kerk. Dat houten beeldje zou nog steeds bestaan, maar je kunt het niet meer zien, omdat er een groot Mariabeeld omheen gemaakt is.

Doñana bestaat uit prachtige lagunes, zandduinen en moerassen. Het gebied is van groot belang voor vogels, zowel permanente bewoners als trekvogels. Ook leven er wilde dieren, waaronder de Iberische lynx, herten en wilde zwijnen. Je kunt bij diverse touroperators in El Rocío kiezen uit tripjes van enkele uren tot tochten die een hele dag duren. Ook als je geen vogelspotter bent, zul je tijdens zo’n rondleiding met gids genieten van de ongerepte natuur om je heen. Overigens is het natuurgebied vooral in de winter en lente een aantrekkelijke bestemming, als het geregend heeft. In de zomer zijn de wetlands meer ‘dry lands’.

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera
Als je wel een glaasje sherry lust, is een bezoek aan een bodega in Jerez de la Frontera een aaanrader.

Je kent Jerez de la Frontera vast als de stad van de sherry. En inderdaad, er zijn vele bodega’s, waar je rondleidingen kunt volgen en meer leren over het proces van het maken van sherry. De tours in de fabrieken van grote merken zijn nogal onpersoonlijk. Leuker is een rondleiding bij een kleinere bodega in het historische centrum, bijvoorbeeld Bodega Maestro Sierra of Bodegas Fundador. Overigens wordt er van die sherrywijn ook azijn gemaakt en die geldt onder liefhebbers als het neusje van de zalm. Vergeet dus niet een flesje Vinagre de Jerez te kopen.

Maar Jerez is niet alleen de stad van de sherry. Paardenliefhebbers komen aan hun trekken bij een voorstelling in de Koninklijke Andalusische School van de Paardrijkunst, dat gevestigd is in het schitterende paleis Recreo de las Cadenas. Wist je dat Jerez ook de bakermat is van de flamenco? In het Centro Andaluz de Flamenco worden cursussen gegeven in alle onderdelen: gitaar, dans en zang.

Het Alcázar van Jerez is misschien niet zo groots als andere Moorse forten in Andalusië, maar staat ook bol van de historie en alleen al de prachtige tuinen zijn een bezoek waard. Ernaast staat de kathedraal, die gebouwd is op de fundamenten van een moskee. De minaret werd, zoals zo vaak, veranderd in een vrijstaande klokkentoren.

Carmona

Puerta de Sevilla
Een van de twee historische stadspoorten van Carmona, Puerta de Sevilla

Op slechts een half uurtje rijden ten oosten van Sevilla ligt een van de meest historische steden van de provincie: Carmona. Het ligt op een heuvel, de ideale positie voor een vestingstadje. Net buiten de huidige stad kun je de Romeinse necropolis bezoeken met in rotsen uitgehouwen graven. De omvang daarvan laat zien hoe belangrijk Carmona in die tijd was. Ook de stadsmuren stammen voor een deel nog uit de Romeinse tijd. Het oude centrum van Carmona vertoont de smalle en kronkelende straten, die typisch zijn voor de bouwstijl van de Moren. Die bouwden ook de imposante stadspoorten Puerta de Córdoba en Puerta de Sevilla, maar de eerste stenen daarvan werden gelegd door de Carthagers. Parkeer je huurauto aan de rand van het oudste deel van Carmona, bij een van deze twee stadspoorten, afhankelijk van welke kant je komt. Blijf je een nachtje in Carmona? Dan moet je eigenlijk een kamer boeken in het parador, dat is ondergebracht in het Alcazar del Rey Don Pedro. Gebouwd op de rand van een plateau biedt het prachtige vergezichten over het omringende landschap.

Écija

Het stadje Écija werd in de achttiende eeuw verwoest door een aardbeving, maar daarna in barokke stijl herbouwd. Het is vooral bekend als de stad van de torens: er zijn meer dan tien op de Giralda (in Sevilla) geïnspireerde kerktorens. Ook heel mooi zijn de barokke herenhuizen (palacios), zoals het Palacio del Benamejí en het Palacio del Marques de Peñaflor. Het bijzonder aantrekkelijke stadje ligt halverwege Carmona en Córdoba. Als je vanaf de A4 naar het centrum rijdt, stuit je op de ingang van de parkeergarage onder het centrale plein, Plaza de España, waar je de huurauto kunt stallen. Dat rechthoekige plein is de huiskamer van Écija omringd door gezellige bars en restaurants.

Córdoba

Als je in Sevilla bent, mag een bezoek aan Córdoba niet ontbreken. Het is wat verder rijden (als je een auto hebt gehuurd in Sevilla doe je er via de snelweg ongeveer twee uur over), maar je zult er absoluut geen spijt van krijgen. De stad wordt minder bezocht dan andere trekpleisters in Andalusië, zoals Granada. Córdoba wordt een beetje onderschat, terwijl het ook een mooi historisch centrum heeft met authentieke wijken en een wirwar van smalle middeleeuwse steegjes, afgewisseld door pleintjes. Oude huizen hebben vaak intieme en bloemrijke patio’s en veel ervan kun je bezichtigen, zeker tijdens het Festival de los Patios in mei als de meeste zijn opengesteld. Dé bezienswaardigheid van Córdoba is de Mezquita, een gigantische moskee waarvan het eerste deel in de achtste eeuw werd gebouwd, maar die later sterk werd vergroot. De honderden pilaren geven een indruk van oneindigheid. Heel bijzonder is dat er midden in de moskee een kathedraal is gebouwd. Keizer Karel V had naderhand spijt dat hij daarvoor toestemming had gegeven.

Mezquita van Córdoba
Een gevoel van oneindigheid in de Mezquita van Córdoba. (Foto: https://unsplash.com/@schimiggy)

Net als Sevilla ligt Córdoba aan de Río Guadalquivir en vanaf de Romeinse Brug over die rivier heb je een mooi uitzicht op het Alcázar de los Reyes Cristianos, dat werd gebouwd op de restanten van een Moors fort. Die Reyes Cristianos waren koning Ferdinand en koningin Isabella.

Naast de hoogtepunten is Córdoba bij uitstek een stad waar je het Andalusische leven kunt proeven, vooral nadat de dagjesmensen zijn vertrokken. ‘s Avonds is het goed toeven in de tapasbars en op terrasjes in de buurt van het Plaza de las Tendillas, het Plaza de la Corredera, en rond het Parque Juan Carlos I. Rijd dus niet dezelfde dag met je gehuurde auto terug naar Sevilla, maar blijf een nachtje (of twee) in Córdoba.

Stranden bij Sevilla

Zin in een dagje strand? Dat is helemaal niet moeilijk vanuit Sevilla en het mooiste is dat de stranden die het dichtst bij liggen, in de provincie Huelva, meestal lekker rustig zijn. De Costa de la Luz (Kust van het Licht) is nauwelijks ontwikkeld voor het internationaal toerisme. De hoofdstad van de provincie, Huelva, is een haven‑ en industriestad en het vertrekpunt van de veerboten naar Gran Canaria en Tenerife. De eindeloze zandstranden in de buurt van deze stad zijn bijzonder aantrekkelijk!

De meest ontwikkelde badplaats is Punta Umbría, dat in de zomer een actief nachtleven kent. Je hebt er ruime keuze aan restaurants met zeevruchten op het menu, waaronder grote garnalen en schaaldieren. Op weg naar Punta Umbría rijd je met je huurauto langs de beschermde moerassen van de rivier de Odiel. Als je graag vogels spot, moet je even stoppen om een wandeling te maken door het Paraje Natural Marismas del Odiel. Je ziet er onder meer lepelaars, duikers, aalscholvers en flamingo’s.

Een houten loopbrug op het strand bij Isla Cristina aan de Costa de la Luz
Een houten loopbrug op het strand bij Isla Cristina aan de Costa de la Luz. (Foto: https://unsplash.com/@mandoft)

Verder naar het westen liggen kleinere badplaatsen aan stranden met fijn zand, zoals La Antilla, het vissersdorpje El Rompido en het populaire Isla Cristina, dat ook weer grenst aan een prachtig moerasgebied. Ten oosten van Huelva, tussen de resorts Mazagón en Matalascañas, ligt een twintig kilometer lange strook brede zandstranden, die ook populair zijn onder kitesurfers.

Rondreis met een huurauto door Andalusië

Hierboven hebben we trips beschreven naar bezienswaardigheden op een enkele uren rijden met een huurauto vanuit Sevilla. Je kunt die stad ook gebruiken als startpunt voor een rondreis door Andalusië en weet je wat mooiste is? Je hoeft niet naar Sevilla terug te keren als je een auto huurt voor een zogeheten one way? Dan haal je de huurauto op in de ene plaats om ‘m ergens anders weer in te leveren, bijvoorbeeld in Málaga, Granada of Almería. Zo kun je niet alleen een langere reis maken, maar ook lekker lang genieten in de steden aan het begin en einde van je roadtrip.

  1. Home
  2. Huur een auto voor de perfecte roadtrip rond Sevilla