EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
31 juli 2024

Huur een auto voor een reis langs de Noorse fjorden

Per huurauto zie je het mooiste van de fjorden in Noorwegen

Om al het moois van Noorwegen te zien zou je er, bij wijze van spreken, een leven lang moeten rondreizen. De overweldigende, ruige natuur beneemt je de adem en de uitgestrektheid ervan is nauwelijks te bevatten. Niet voor niks staat de fjordenkust hoog op het verlanglijstje van veel reizigers. De meeste mensen kunnen geen leven lang op reis en hebben maar enkele weken om vakantie te vieren. In die beperkte tijd wil je natuurlijk zo veel mogelijk zien. Huur daarom een auto voor een onvergetelijke roadtrip langs de waanzinnig mooie Noorse kust: azuurblauwe, diepe fjorden tussen steile bergen waarlangs watervallen naar beneden storten en waarvan de toppen bedekt zijn met eeuwige sneeuw.

Uitzicht over de Sørfjord, een zijtak van de Hardangerfjord
Uitzicht over de Sørfjord, een zijtak van de Hardangerfjord

Auto huren in Stavanger of Bergen

Voor veel toeristen is Bergen het natuurlijke startpunt, maar wij beginnen onze reis met een huurauto iets zuidelijker, in Stavanger, omdat je in de omgeving van die stad al de meest imponerende Noorse natuur kunt beleven. Maar we doen natuurlijk wel Bergen aan, dus je kunt ook daar beginnen. Stavanger heeft een internationale luchthaven en je kunt meteen daarvandaan met een huurauto op stap. Maar je wilt vast eerst een dagje in de stad zelf doorbrengen om door de sfeervolle straatjes van Gamle Stavanger te slenteren met z’n typische witgeschilderde houten huisjes. Dan ligt een auto huren bij een stadskantoor meer voor de hand. 

Via de Ryfylketunnel onder de Horgefjord rijd je met een huurauto in zo’n drie kwartier naar de parkeerplaats voor de Preikestolen (Preekstoel), een uitstekende rotspunt ruim 600 meter boven het water van de Lysefjord. De wandeling ernaartoe duurt zo’n 2,5 uur, de terugtocht gaat iets sneller. Een nog betere conditie is vereist om de langste houten trap ter wereld, in Flørli, te bestijgen. Na 4444 treden word je wel beloond met alweer een prachtig panoramisch uitzicht. Flørli kun je alleen per veerboot bereiken.

Vanuit Stavanger doe je over de ruim 80 kilometer naar Haugesund al gauw twee uur, omdat je per veerboot de brede Boknafjord oversteekt. Haugesund is dé haringstad van Noorwegen, dus als je dit visje lekker vindt, moet je er even een stop maken. Onderweg naar Bergen wil je bijna elke 5 minuten wel stoppen om een foto te maken, zo mooi is deze route. Zo rijd je in je gehuurde auto óver de watervallen Langfossen en Låtefossen. Bij Tyssedal kun je in zo’n 30 minuten naar het uitkijkpunt Lilletopp klimmen. Zeer ervaren hikers maken de uitdagende tocht naar de beroemde Trolltunga, hoog boven het meer Ringedalsvatnet.

Even verderop rijd je via een spectaculaire hangbrug over de Hardangerfjord. Meteen hierna begint de ruim 7,5 kilometer lange Vallaviktunnel. Sla direct na deze tunnel linksaf, je volgt dan de weg vlak langs het fjord. Mooie uitzichten gegarandeerd en onderweg kun je de huurauto parkeren bij de waterval Steinsdalsfossen. Lang niet de hoogste van Noorwegen, maar toch leuk, omdat je er achterlangs kunt lopen zonder nat te worden. De natuurkracht is het mooist in de maanden mei en juni, als de sneeuw smelt.

Bergen is de tweede stad van Noorwegen en heeft de op een na drukste luchthaven van het land, waar je uiteraard een auto kunt huren. Maar je moet zeker enkele dagen in deze oergezellige stad zelf doorbrengen. Bergen was een belangrijke Hanzestad en de handelskantoren aan de kade in de historische wijk Bryggen getuigen daar nog van. Het is heerlijk ronddwalen in de smalle straten erachter met eenvoudiger houten huizen. Voor een mooi uitzicht over de stad en de haven neem je het kabeltreintje naar de top van de berg Fløyen. Hoger, maar minder druk, is de top van de berg Ulriken, waar een kabelbaan naartoe loopt. Bergen is een levendige studentenstad met gezellige kroegen en restaurants, ook zijn er veel concerten en festivals het hele jaar door.

Van Bergen rijd je met je huurauto naar Voss, waar volop gelegenheid is om actieve sporten te beoefenen. In de winter skiën en snowboarden, in de zomer onder meer raften, paragliden, kajakken, roeien en abseilen. Van een hele andere orde is het het Vikingdorp Njardarheimr in Gudvangen, dat kinderen heel erg aanspreekt. Je leert hoe de Vikingen leefden en je kunt hun sporten beoefenen, zoals bijlwerpen en boogschieten. Gudvangen ligt aan de indrukwekkende Nærøyfjord, een uitloper van de Sognefjord. Vlak voor Gudvangen heb je bij hotel Stalheim een schitterend uitzicht over de Nærøyallei. Helaas is de weg die je door de vallei ziet lopen afgesloten voor motorvoertuigen.

Laat je huurauto achter in Flåm voor een van de mooiste treinreizen in Europa
Laat je huurauto achter in Flåm voor een van de mooiste treinreizen in Europa

Rijd via de Gudvangatunnel en Flenjatunnel naar het dorpje FlÃ¥m. Parkeer je gehuurde auto bij het station om een van de steilste en mooiste treinreizen van Europa te maken door een vallei die soms zo smal is dat het wel een kloof lijkt. Tijdens de klim van 0 naar 866 meter heb je uitzicht op hoge bergen, wild stromende rivieren en bruisende watervallen. Bij het eindpunt Myrdal kun je een fiets huren om terug te peddelen naar het startpunt en daar weer in je huurauto stappen. 

Even ten noorden van Flåm begint de Aurlandsfjellet, ook wel ‘sneeuwweg’ genoemd, een van de iconische oude Noorse routes. Na de eerste haarspeldbochten kun je al genieten vanaf het uitzichtpunt Stegastein, waar je boven het water van de Nærøyfjord lijkt te zweven. Aan het einde van deze magnifieke weg steek je per veerboot de Sognefjord over. Het plaatsje Sogndal is een perfecte uitvalsbasis voor tochten naar het nationale park Jostedalsbreen. Daar vind je de grootste ijskap van het Europese vasteland met verschillende gletsjers. Je kunt met een speciale uitrusting tochten maken over het blauwe ijs, voor kinderen zijn er gemakkelijker tochtjes.

Wist je dat vrije toegang tot de natuur in de Noorse wet is vastgelegd? Daarom zijn alle nationale parken vrij toegankelijk. Natuurlijk wordt er wel van je verwacht dat je respectvol met de natuur omgaat. Dat doen de Noren zelf ook. Van nature!

Vanaf Sogne moet je natuurlijk minstens een stukje langs de beroemde Sognefjord rijden. Stuur je huurauto naar het westen, naar Hella, en neem daar de veerboot naar Dragsvik. Als je vervolgens naar het noorden rijdt, ook weer pal langs het water, kom je op de volgende mooie Noorse route, onder meer naar de top van de berg Gaularfjellet.

De slingerende weg en het uitzichtpunt Gaularfjellet
De slingerende weg en het uitzichtpunt Gaularfjellet

Deze schitterende weg eindigt bij de aansluiting met de E39. Als je vervolgens met je huurauto richting Førde rijdt, kom je achtereenvolgens langs de waterval Huldefossen en het openluchtmuseum Sunnfjord, waar de 19e eeuw tot leven komt. Dat museum heeft prima plaatsen voor een picknick. Om vanaf Førde naar naar Florø te rijden neem je een omweg en sla je na de brug bij Naustdal linksaf. Deze smalle weg loopt grotendeels vlak langs het Førdefjord en bij Ausevika kun je rotstekeningen van meer dan 3000 jaar oud bewonderen.

Florø is een leuk stadje om te overnachten, maar als je een auto hebt gehuurd is het nog leuker om via weg 614 en vervolgens 616 door te rijden naar het idyllische kustplaatsje Måløy. Onderweg passeer je de waterval Brudesløret en rijd je door prachtig bergachtig gebied. Bij Oldeide neem je de ferry naar Måløy, dat bekend staat om z’n enorme muurschilderingen. Even tijd om uit te blazen? Bezoek dan het zilverwitte strand Refviksanden. Niet ver daarvandaan heb je mooie uitkijkpunten als je met de huurauto over de Kvalheimsvegen naar Kråkenes rijdt.

Als je een vogelliefhebber bent, moet je onderweg naar het eindpunt van deze roadtrip een omweg maken naar het eiland Runde. En eigenlijk ook als je geen vogelliefhebber bent, want de weg ernaartoe is fantastisch. Wees blij dat je een auto hebt gehuurd, want je rijdt over verschillende eilandjes die alle door bruggen met elkaar zijn verbonden. Op Runde nestelen een slordige half miljoen (!) vogels, waaronder papegaaiduikers en jan-van-gents.

Het mooie en gezellige Ã…lesund ligt op verschillende eilanden
Het mooie en gezellige Ã…lesund ligt op verschillende eilanden

Zet in Hareid je huurauto op een van de twee veerboten: naar Sulesund of rechtstreeks naar ons eindpunt Ã…lesund. In 1904 brandde het stadje helemaal af en je zou denken dat het daardoor niet erg interessant is. Niets is minder waar, want het is prachtig herbouwd in art-nouveaustijl, ook wel jugendstil genoemd. De stad is beroemd om de uitbundig versierde, pastelkleurige gevels. Van de 180 meter hoge Aksla-heuvel heb je prachtige vergezichten over de omgeving. Er loopt een trap naar boven, maar dankzij je huurauto kun jij de top rijdend bereiken.

Voor een waanzinnige ervaring laat je de gehuurde auto achter in Ã…lesund om een cruise te maken naar Geiranger door de gelijknamige fjord. Een van de mooiste Noorse fjorden met prachtige watervallen, waaronder dei sju systre (de zeven zusters). Of je rijdt met je huurauto naar Hellesylt om daar op de veerboot naar Geiranger te stappen.

Elektrische auto huren in Noorwegen

De Noren hebben elektrisch rijden in hun hart gesloten: 9 van de 10 nieuw verkochte auto’s in Noorwegen zijn elektrisch. De regering stimuleert dat enorm. Zo betaal je met een elektrische huurauto hooguit 50% van het normale tarief voor parkeren, veerdiensten en tolwegen. Sommige tolwegen zijn zelfs helemaal gratis voor stekkerauto’s! Het is dus heel aantrekkelijk om te kiezen voor een elektrische huurauto in Noorwegen. Het land heeft een uitgebreid netwerk van laadpalen bij winkels, toeristische attracties en benzinestations. In de steden vind je speciale parkeerterreinen vol laadpalen.

De hierboven beschreven route is maar één van de vele mogelijke roadtrips met een huurauto in Noorwegen. Wil je nog meer inspiratie opdoen voor je volgende vakantie? Bezoek dan de (ook al prachtige) officiële website Visit Norway. Wedden dat je meteen zin krijgt om weer een auto te huren voor een trip door Noorwegen?

  1. Home
  2. Huur een auto voor een reis langs de Noorse fjorden