Als je een auto huurt, vraagt de verhuurder altijd om een borg. Logisch, want een huurauto is veel geld waard. Het bedrag van de borg wordt meestal geblokkeerd op je creditcard. Hoe werkt dat en wanneer wordt die borg weer vrijgegeven? Hieronder geven we je antwoord op deze en andere vragen.
Bij het huren van een auto heb je altijd een creditcard nodig. Niet zozeer voor het betalen van de huurprijs, maar wel om borg te kunnen staan. Het bedrag dat de verhuurder als waarborg stelt, wordt gereserveerd op die creditcard. Dat betekent dat het bedrag geblokkeerd is en van je bestedingsruimte af gaat. Zorg er dus voor dat de limiet op je creditcard ruim voldoende is om de borg voor de huurauto te voldoen. En je moet natuurlijk ook genoeg bestedingsruimte overhouden om tijdens de vakantie andere dingen te kunnen betalen met diezelfde creditcard.
Als je de huurauto inlevert zonder (nieuwe) schade en zonder dat er extra kosten moeten worden verrekend (denk aan eventuele verkeersboetes), zal de verhuurder de volledige borg heel snel vrijgeven. Toch zie je dat niet altijd meteen op je rekeningoverzicht. Het kan zomaar 10 tot zelfs 30 werkdagen duren, voordat het geld weer als bestedingsruimte beschikbaar is.
Duurt het langer? Check eerst heel goed of het bedrag werkelijk nog niet is vrijgegeven en neem dan contact op met je bank of creditcardmaatschappij.
De borg wordt altijd berekend in de lokale munteenheid. Als je een auto huurt in een land buiten de eurozone, kan het bedrag dat je terugkrijgt afwijken van wat je had verwacht. Dat komt door schommelende wisselkoersen en kan mee‑ of tegenvallen.
Via EasyTerra kun je een auto huren met het zogeheten Worry-Free label. Bij zo’n huurauto is het eigen risico van zowel de schadeverzekering als de diefstalverzekering afgedekt. Krijg je dan dus de borg terug, ook als je schade hebt gereden? Jawel, maar meestal niet meteen. In de meeste gevallen zul je het bedrag dat onder het eigen risico valt wel even moeten voorschieten, maar dat krijg je van ons terug. Ook schade aan dak, ramen, onderkant en banden is bij de meeste Worry-Free huurauto’s gedekt.
Nee, het bedrag van de borg kan behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk van onder meer de autoklasse, het eigen risico en eventuele extra’s. Hoe hoog de borg precies uitvalt, zie je bij het reserveren van een huurauto als je klikt op de link “Huurvoorwaarden”. Die voorwaarden krijg je ook per e-mail toegestuurd als je de boeking definitief maakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
De borg wordt altijd berekend in de lokale munteenheid. Als je een auto huurt in een land buiten de eurozone, kan het bedrag dat je terugkrijgt afwijken van wat je had verwacht. Dat komt door schommelende wisselkoersen en kan mee‑ of tegenvallen.
Mensen die een auto huren vinden het vaak verwarrend: de waarborgsom is toch hetzelfde als het eigen risico? Nee, het eigen risico is het bedrag dat je maximaal zelf moet betalen als je huurauto schade heeft opgelopen. Maar dat kun je dus afkopen als je een auto huurt met ons Worry-Free label, zoals hierboven beschreven.
Onder de waarborgsom vallen ook andere zaken, zoals schade aan accessoires als een gps, verkeersboetes en brandstof. In de meeste gevallen is het brandstofbeleid vol/vol: bij ophalen van de huurauto is de tank vol en je brengt ‘m ook weer vol terug. Maar stel dat je dat niet doet, dan wil de verhuurder natuurlijk een vergoeding voor de ontbrekende brandstof. Die wordt in mindering gebracht op je borgsom en zul je altijd zelf moeten betalen.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.