ScandinaviĆ« bestaat uit Denemarken, Noorwegen en Zweden. Je zou best alle drie deze landen willen bezoeken in Ć©Ć©n trip met een huurauto, maar kan dat wel? Ja hoor, dat kan en hieronder beschrijven we deze geweldige roadtrip door ScandinaviĆ«. Deze hele reis afleggen met Ć©Ć©n huurauto is wel de duurste optie, maar aan het einde geven we je tips hoe je flink kunt besparen door een deel van de route niet per huurauto af te leggen en twee verschillende autoās te huren.
We starten deze rondreis in Kopenhagen. Die kosmopolitische hoofdstad van Denemarken staat bol van Deens design en architectuur, beroemde musea, kastelen en paleizen, prachtige parken en activiteiten voor het hele gezin. Wat dat laatste betreft is het pretpark Tivoli de topattractie. In de kleurrijke gebouwen rond de Nyhavn vind je bars en restaurants. Een bezoek aan het slot Rosenburg mag niet ontbreken, evenmin als een kijkje nemen bij het standbeeld De Kleine Zeemeermin. Daar vlakbij is het Kastellet, een mooi gerestaureerd fort uit de 17e
Na enkele dagen in de Deense hoofdstad is het tijd om in de huurauto te stappen. Als je op de luchthaven van Kopenhagen een auto hebt gehuurd, rijd je vrijwel meteen via de Ćresundbrug en ātunnel naar Malmƶ in Zweden. Het is een belevenis om over deze iconische internationale verbinding te rijden, maar het toltarief is hoog. Malmƶ is een stad vol tegenstellingen waar het oude centrum en hypermoderne architectuur prima samengaan. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het grappige Disgusting Food Museum! Aangezien de weg tussen Malmƶ en Helsingborg niet bijzonder interessant is, kun je ook van Kopenhagen met je gehuurde auto naar HelsingĆør rijden en daar de veerboot nemen. Dat HelsingĆør is trouwens een leuk stadje om rond te kijken en een bezoek te brengen aan het indrukwekkende Slot Kronborg.
Vlak bij Helsingborg ben je al meteen in natuurgebieden. Ten oosten van de stad ligt het SƶderƄsens Nationalpark met heuvels en valleien die zijn bedekt met beukenbossen. Je kunt mooie wandelingen maken langs ruisende beken en onderweg genieten van het uitzicht op SkƄne. Rijd je met de huurauto langs de kust naar het noorden, dan kom je in Kullaberg. Dit wordt wel het meest avontuurlijke natuurgebied in het zuiden van Zweden genoemd. Naast wandelen en fietsen kun je er onder meer duiken, klimmen, kajakken en abseilen.
Na zoān actieve dag heb je ongetwijfeld trek gekregen. Heerlijk dineren kun je in Falkenberg, dat bekend staat om zān ruime aanbod aan eettentjes. Het Skrea-strand trekt in de zomer veel toeristen. Zoān kilometer verder naar het noorden ligt Varberg, een heel mooi stadje met kuuroorden en een imposant fort. Heel bijzonder is het Kallbadhuset (sauna en badhuis) bij de haven.
Op de snelweg krijg je geen goede indruk van het Zweedse landschap. Rijd daarom met je huurauto vanaf Varberg niet over de E6 naar het noorden, maar neem de weg richting Ć skloster. Sla af en toe af naar de kust, bijvoorbeeld bij het schiereiland Tjolƶholm. Je kunt er wandelingen maken rond het gelijknamige landhuis in neotudorstijl met mooi uitzicht op het Kattegat. Het dorp SƤrƶ staat vol met dure villaās en vlakbij ligt het natuurgebied VƤsterskog. Je krijgt hier al een voorproefje van de scherenkust verder naar het noorden, maar eerst is het tijd voor de tweede stad van Zweden.
Gƶteborg is misschien wel de hipste Zweedse stad en heeft in ieder geval de reputatie veel vriendelijker te zijn dan de hoofdstad Stockholm. In de historische Hagabuurt vind je gezellige cafƩs en eigenzinnige winkels waar je alles kunt vinden, van Scandinavisch interieurontwerp tot vintage kleding, specerijenwinkels, mode en kunst. Het is een opvallend groene stad, met pal in het centrum een grote tuin die werd aangelegd in de 19e eeuw: TrƤdgƄrdsfƶreningen.
Reis je hier in de lente en ben je een vogelliefhebber? Maak dan een uitstapje naar het noordoosten, naar het meer Hornborgasjƶn, waar ieder voorjaar duizenden kraanvogels luidruchtig de paringsdans doen.
Een tripje naar de archipel van Gƶteborg is een must. Je mag daar niet met je huurauto rijden, maar de veerboten varen zeer regelmatig, bijvoorbeeld naar het eiland VrƄngƶ met prachtige natuur en ongerepte stranden. Tot halverwege de 17e eeuw lag de grens met Noorwegen net ten noorden van Gƶteborg. Daarvan getuigen de overblijfselen van de Noorse vesting Bohus, prachtig gelegen bij de splitsing van de Gƶta rivier.
Tussen Gƶteborg en de huidige Noorse grens rijd je door de prachtige kuststrook van BohuslƤn. Bezoek karakteristieke vissersplaatsjes en smul van heerlijke, verse zeevruchten. Je kunt hier heel actief de natuur beleven: kajakken tussen de scheren, krabbenvissen, zwemmen, fietsen en hiken. De kleinere eilanden in deze archipel zijn meestal autovrij, maar je kunt er vaak wel vlak in de buurt komen. Je kunt bijvoorbeeld wel naar Marstrand rijden, maar het historische deel van het stadje (met de vesting Carlstens) en het natuurgebied liggen op een apart eilandje, dat alleen met een veerbootje bereikbaar is. Ook voor de schitterende (en soms heel steile!) wandeltocht op het eilandje Dyrƶn moet je een veerboot nemen.
Bij Smƶgen kun je ravijnen en grotten verkennen en zwemmen vanaf de granieten kliffen. Verder naar het noorden parkeer je de gehuurde auto in Strƶmstad om op het veerpontje te stappen naar de Koster-eilanden, een maritiem natuurreservaat. Onder water is een steile kloof met koraalrif op een diepte van 40 tot 100 meter. Rond de eilanden kun je een kajaktocht maken, waarbij je zeehonden spot op de rotsen.
Na een van de twee tolbruggen over de Svinesund ben je in Noorwegen. Als je over de oude brug rijdt, parkeer je huurauto dan meteen na de brug en volg het pad naar de bunker Hjelmkollen. Je hebt een subliem uitzicht op de twee imposante bruggen over de Iddefjord. Verderop langs dat fjord ligt het stadje Halden, waar de grootste Noorse vesting Fredriksten hoog bovenuit torent. ās Avonds wordt het fraai verlicht. Koning Fredrik II gaf zijn naam aan dat fort en ook de stad die naar hem vernoemd is, Fredrikstad, was een vesting. Dat is heel goed te zien rond het oudste stadsdeel Gamlebyen, een van de best bewaarde versterkte steden in Noord-Europa.
Vanaf Fredrikstad rijd je met je gehuurde auto in zoān anderhalf uur naar Oslo. Tenminste, als je de snelweg neemt. Maar als je de tijd hebt, volg dan de Rv22, die onder meer langs het meer Ćyeren loopt. De Noorse hoofdstad is schitterend gelegen aan het einde van de lange Oslofjord en omringd door beboste heuvels. Het Akershus Slott ligt aan de haven met aan de overkant de voormalige scheepswerf Aker Brygge, nu een gezellig winkel- en uitgaanscentrum. Op het schiereilandje BygdĆøy zijn veel musea, waaronder het Vikingskipshuset, waar je Vikingschepen kunt zien, het Frammuseet dat gewijd is aan Noordpoolexpedities en het Folkemuseet met traditionele Noorse huizen en karakteristieke staafkerken.
Of je je huurauto nu meeneemt op de veerboot of niet, de reis naar Denemarken is fantastisch, vooral de eerste 100 kilometer door de Oslofjord. Deze ferry vertrekt om 15:00 uit Oslo en komt om 01:00 aan in het Deense Frederikshavn. Het is dus wel handig als je al een overnachting hebt geboekt. Als je deze reis andersom maakt, vertrek je om 23:55 en kom je ās ochtends om 10:00 aan in Oslo. Een andere mogelijkheid is de snelle veerboot tussen het Noorse Larvik (vertrek 17:30) en Hirtshals in Denemarken (aankomst 21:15), maar dan mis je die prachtige vaartocht door de Oslofjord.
Even lekker uitwaaien? Het noordelijkste puntje van Jutland heeft kilometerslange stranden. Wel is de Noordzeekust wat wilder (daar vind je zandkliffen), het water van het Kattegat is veel kalmer en ondieper, waardoor de stranden daar meer geschikt zijn voor kinderen.
Aalborg is een charmante stad aan de Limfjord met een rijke historie en tal van culturele bezienswaardigheden. Het oude centrum met kleurrijke huisjes doet heel dorps aan. Op warme dagen is het Vestre Fjordpark een aanrader, een groot waterpark in het westen van de stad. Naast zwemmen kun je er kajakken. Rijd met je huurauto over binnenweggetjes in ruim 2 uur naar Ć rhus, ook alweer met een mooie oude binnenstad. Een must is het openluchtmuseum Den Gamle By, waar je een fascinerende reis door de tijd maakt.
Fans van Lego moeten natuurlijk naar Billund om het enige echte Legoland te bezoeken. Op de terugweg naar Kopenhagen kom je door Odense, een van de oudste steden van Denemarken en de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. Door de hele stad staan beelden van personages uit zijn sprookjes.
Ja hoor, veel goedkoper zelfs. We geven je hier enkele opties. Kies welke jou het beste uitkomen om te besparen op je roadtrip door Scandinaviƫ.
Huur geen auto in Kopenhagen
Gebruik voor het eerste stukje van je rondreis geen huurauto, maar neem de trein van Kopenhagen naar Malmƶ. Huur daar een auto en lever die in Oslo weer in. Of neem het openbaar vervoer naar Helsingborg, stap daar op de veerboot en huur in HelsingĆør een auto. Autoverhuurders in Zweden en Noorwegen zijn eraan gewend dat hun klanten graag de grens oversteken en berekenen daarvoor in de regel geen of weinig extra kosten.
Huur alleen voor het Zweedse deel een auto
Je bezoekt drie landen, maar je kunt ervoor kiezen niet met de huurauto de grens over te steken. Wijk voor het laatste stukje van je reis door Zweden iets af van de route en breng de auto naar Karlstad, waar je de hogesnelheidstrein naar Oslo kunt pakken.
Ga zonder huurauto op de veerboot
Een (huur)auto meenemen op de veerboot tussen Noorwegen en Denemarken is vrij kostbaar, maar veel mensen vinden het prettig om meteen vanaf de kade in dezelfde huurauto verder te kunnen rijden. Je kunt ervoor kiezen de huurauto in Oslo in te leveren en in de aankomstplaats Frederikshavn opnieuw een auto te huren voor het laatste, Deense, stukje van je rondreis. Of neem vanaf Oslo de veerboot naar Kopenhagen. Dan heb je helemaal geen huurauto meer nodig, tenzij je dagtripjes wilt maken vanuit de Deense hoofdstad.
Bij alle tips die we hierboven geven, haal je de auto in de ene plaats op en levert ām in een andere locatie weer in. Een auto huren voor een enkele reis is heel goed mogelijk en kan je bij deze reis geld besparen, omdat je tarieven voor de tolbrug en/of veerboten uitspaart.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.