Kun je met je eigen auto naar IJsland? Ja hoor, dat kan, alleen moet je dan wel een lange overtocht maken met een veerboot vanuit Hirtshals in Denemarken. Die overtocht duurt 3 nachten en is alleen geschikt voor mensen die ruim de tijd hebben. Voordeel is wel dat je een tussenstop kunt maken op de Faeröer Eilanden. Maar als je met de ferry naar IJsland bent gereisd, zul je ook weer met die veerboot terug moeten, dus je bent zomaar een week kwijt aan de heen‑ en terugreis.
Voor de meeste mensen is daarom het huren van een auto de aangewezen optie voor een vakantie in IJsland. Het is verreweg de beste manier om te genieten van alles dat het land te bieden heeft. Er zijn wel wat zaken die extra aandacht vragen. In deze blog leggen we je alles uit over de wegen in IJsland, waar je tol moet betalen, waar je moet betalen voor parkeren en hoe die ene tunnel met slechts één baan werkt. Zo ben je goed voorbereid als je een auto hebt gehuurd voor een vakantie in IJsland.
Vaak wordt beweerd dat je voor IJsland een fourwheeldrive moet huren. Dat is lang niet altijd nodig en helemaal afhankelijk van waar en wanneer je gaat rijden. De wegen rond de hoofdstad Reykjavik zijn goed geasfalteerd en ook de ruim 1300 kilometer lange ringweg langs de kust is prima te berijden met een gewone huurauto. Als je in de zomer naar IJsland gaat en alleen op deze wegen rijdt, hoef je echt geen 4×4 te huren.
Anders ligt dat als je over de zogeheten F‑wegen gaat rijden. Dit zijn gravelwegen die naar het binnenland leiden en daar is het zelfs verboden met een gewone huurauto te rijden, daar heb je inderdaad een 4×4 voor nodig. Overigens zijn deze wegen het grootste deel van het jaar gesloten. Na de eerste sneeuwval in de herfst gaan de F‑wegen dicht en worden pas in mei, juni of zelfs juli weer opengesteld. Tijdens die wintermaanden in IJsland is het op andere wegen ook wel fijn als je een 4×4 hebt gehuurd. De wegen zijn dan vaak glad door sneeuw of ijzel en met zo’n auto heb je wat meer grip.
Zoals hierboven al beschreven: op F‑wegen mag je alleen met een 4×4-voertuig rijden en dan nog alleen als de weg geopend is. Dat betekent niet dat je nooit een gravelweg zult tegenkomen als je met je gewone huurauto in IJsland onderweg bent. Zo zijn veel wegen in afgelegen gebieden en sommige toegangswegen naar attracties onverhard. Je mag daar wel rijden met je huurauto, maar pas je snelheid aan. Zelfs delen van de ringweg 1 bestaan uit gravel, vooral in zuidoosten van het land. Bedenk verder dat wegen in IJsland veel te lijden hebben van het winterklimaat en eventuele schade niet altijd onmiddellijk gerepareerd kan worden.
Als je een auto hebt gehuurd in IJsland moet je tijdens het rijden voortdurend alert zijn op plotseling veranderende omstandigheden. Denk aan een geasfalteerde weg die opeens overgaat in gravel. Of een uitstekend verharde weg waarop steengruis terecht is gekomen. Rijd dan altijd voorzichtig, omdat opspattende steentjes niet alleen andere auto’s kunnen raken, maar ook schade kunnen veroorzaken aan de onderkant van jouw huurauto. Als er een zware vrachtwagen van de andere kant nadert, rem je af en stuur je de auto zo veel mogelijk naar rechts. Nog iets waar je op bedacht moet zijn als je met een gehuurde auto over de IJslandse wegen rijdt: loslopende dieren zoals schapen of paarden.
Wil je precies zien wat de omstandigheden zijn op de IJslandse wegen? Daar is een bijzonder handig hulpmiddel voor: de website umferdin (verkeer) heeft een duidelijke plattegrond van het land met informatie over alle wegen. Je kunt ook inzoomen op een bepaald deel van IJsland. Bovendien geeft de website informatie over het weer, hoeveel verkeer er op bepaalde punten is gepasseerd en waar aan de weg gewerkt wordt.
We schreven al dat je in IJsland altijd rekening moet houden met onverwachte omstandigheden. Dat geldt ook voor het weer. In IJsland kun je echt vier seizoenen beleven in slechts één dag. Als de zon ‘s ochtends schijnt, is dat geen garantie dat het de hele dag zonnig en droog zal zijn. Raadpleeg altijd de weersverwachting voordat je op pad gaat, óók in de zomer! De website die we hierboven noemden geeft weliswaar informatie over het weer, maar alleen de actuele gegevens, geen weersverwachting. Daarvoor gebruik je de app (Google Play / App Store) van de IJslandse Meteorologische Dienst. Mocht je desondanks verrast worden door slechte weersomstandigheden, aarzel dan niet om je reis te onderbreken en onderdak te zoeken.
Als je een auto huurt in IJsland biedt de lokale verhuurder soms een verzekering aan “tegen schade bij wegwaaien van het autoportier”. Daar kun je wat lacherig over doen, maar feit is dat IJsland behoorlijk winderig kan zijn. Vooral tijdens de wintermaanden zijn forse windstoten berucht. Houd daarom altijd de deur goed vast bij in‑ en uitstappen. Dan heb je zo’n verzekering niet nodig.
In Reykjavik en omgeving en in de steden en dorpen zijn genoeg tankstations. Maar ga je langere tochten maken in je huurauto, houd er dan rekening mee dat tankstations ver uit elkaar kunnen liggen. De vuistregel is: hoe verder van de IJslandse hoofdstad, hoe groter de afstand tussen de tankstations. Vertrouw daarbij niet blindelings op wegenkaarten of elektronische navigatie, want je zal niet de eerste zijn die ontdekt dat een tankstation op de kaart inmiddels opgeheven blijkt te zijn.
Overigens staan langs veel hoofdwegen in IJsland borden met daarop de afstand tot het eerstvolgende tankstation.
Tot niet zo lang geleden kon je op veel plaatsen in IJsland gratis parkeren, maar dat is aan het veranderen. Dat je in het centrum van Reykjavik moet betalen om je huurauto te parkeren, zal je vast niet verbazen. Maar dat geldt ook in andere steden, zoals Akureyri. Bij steeds meer attracties is parkeren lang niet altijd meer gratis. Als je in je gehuurde auto naar onder meer het Thingvellir National Park of de waterval Seljalandsfoss rijdt, zul je ontdekken dat je er moet betalen voor parkeren. Naar verwachting zal dit in de komende jaren standaard worden bij steeds meer populaire bezienswaardigheden in IJsland.
Meestal kun je met contant geld of een creditcard betalen. Er is ook een IJslandse app voor het betalen van parkeergeld, Parka, maar die krijgt nogal wisselende beoordelingen.
Er zijn geen tolwegen in IJsland, maar er is wel één toltunnel. Als je in het noorden de ringweg 1 volgt, rijd je bij Akureyri door deze Vaðlaheiðargöng. Er zijn geen tolpoortjes, je kunt van tevoren of achteraf (binnen 24 uur) betalen via de website veggjald. Vergeet dat niet, want anders krijgt de autoverhuurder de rekening voor de tol plus een boete en zul je daarbovenop administratiekosten moeten betalen.
Sommige websites vermelden dat je moet betalen voor de Hvalfjarðargöng (Walvisfjordtunnel) in Reykjavik. Die tol is al in 2018 afgeschaft.
De ene bestuurder van een huurauto op IJsland vind het een leuke uitdaging, bij de andere breekt het klamme zweet uit: een tunnel met slechts één rijbaan. Dus niet per rijrichting, maar voor beide richtingen! Ja, die bestaat in IJsland: in het noordwesten, tussen Ísafjörður en Önundarfjörður. Op twee derde van deze Westfjordtunnel is er zelfs een T‑splitsing naar het vissersplaatsje Suðureyri.
In de richting van Ísafjörður mag je in de tunnel altijd doorrijden, maar de andere kant op moet je goed op tegenliggers letten en een inham insturen om die te laten passeren. De kunst is goed in te schatten wanneer je de huurauto zo’n inham in moet sturen. Doe je het te vroeg, dan raakt achterliggend verkeer geïrriteerd, doe je het te laat, gaat de tegenligger toeteren en moet je achteruit de inham insturen. Het beste kun je achter een andere auto aan rijden en hopen dat de bestuurder niet ook een toerist is…
Overigens is het ruim 2 kilometer lange tunneldeel vanaf Ísafjörður tot aan de T-splitsing wel gewoon tweebaans, de tunnel wordt één baan vanaf die splitsing en dat 4 kilometer lang.
Het zal je niet verbazen dat in de winter temperaturen onder het vriespunt, sneeuwval en ijzel veel voorkomen in IJsland. Onder die winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 15 april. Die zullen dan ook standaard zijn gemonteerd onder de auto die je hebt gehuurd. Check wel of die winterbanden zijn inbegrepen in de prijs van de huurauto. Dat is vaak het geval, maar niet altijd. Let daar dus goed op als je een auto huurt tijdens de winterperiode in IJsland. Je kunt in ons zoeksysteem de optie ‘winterbanden’ aanvinken. Dan krijg je alleen huurauto’s te zien waarbij de winterbanden in de prijs zijn inbegrepen.
IJsland heeft openbaar vervoer, maar de dienstregeling is zeer beperkt. Bovendien onderhouden de bussen verbindingen tussen steden en dorpen en rijden dus niet naar de natuurlijke attracties, waarvoor je nou net naar IJsland gaat. Naar die bezienswaardigheden worden wel excursies georganiseerd, maar dan ben je weer weinig flexibel.
Kortom: de beste manier om IJsland te verkennen is een auto huren en zelf rijden. Dan geniet je het meest van de onbeschrijfelijke natuur: kraters, vulkanen, lava, warmwaterbronnen, watervallen, fjorden, bergen, gletsjers, (ijs)grotten en spelonken. Vergaap je aan de puurheid van de steeds wisselende landschappen en de fantastische uitzichten. Met een huurauto beleef je IJsland echt en kun je helemaal zelf je route uitstippelen.
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.