EUR (€) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
28 juni 2024

10 leuke stops op roadtrip door Nederland met een huurauto

Óf huur een auto en maak dagtrips vanuit Amsterdam

Amsterdam is een fascinerende stad, groots en gezellig, waar je gemakkelijk enkele dagen kunt doorbrengen: het middeleeuwse centrum met zijn iconische grachten, de gezellige straatjes in de Jordaan, restaurantjes en kroegen in De Pijp, wereldberoemde musea als het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, en niet te vergeten een nachtleven met uitgaansmogelijkheden voor iedere smaak. De hippietijden, toen Amsterdam het magies sentrum was, zijn allang voorbij, maar de stad heeft zijn magische aantrekkingskracht nooit verloren. Om te genieten van het historische centrum hoef je geen auto te huren. Sterker, we raden je zelfs af om in de Nederlandse hoofdstad in een huurauto rond te rijden, want het oude centrum heeft vele smalle straatjes met eenrichtingsverkeer en parkeren is peperduur (als je al een parkeerplaats kunt vinden). Bovendien liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand of zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer binnen de stad.

De Amsterdamse grachten bij nacht
De Amsterdamse grachten bij nacht - Foto van Ansgar Scheffold op Unsplash

Maar genoeg over Amsterdam, want als je een auto hebt gehuurd wil je vooral de stad uit om Nederland te verkennen. De mooiste plekjes bereik je het gemakkelijkst met een huurauto. Bovendien ben je met twee personen of meer al snel goedkoper uit dan wanneer je met het openbaar vervoer reist. Amsterdam is een prima start- en eindpunt van een rondreis met een huurauto door Nederland. Geniet van de Nederlandse hoofdstad bij het begin of aan het eind van je roadtrip, óf gebruik Amsterdam als uitvalsbasis voor dagtrips. Nederland is zo klein dat je veel van de attracties in onze rondreis gemakkelijk in een dagtochtje kunt opnemen. Natuurlijk kun je deze rondreis met een huurauto door Nederland in elke plaats langs de route beginnen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we links toegevoegd naar plaatsen waar je een auto kunt huren.

Waterland

Als je rechtstreeks van Amsterdam naar het volgende punt in onze roadtrip (de Zaanse Schans) rijdt, ben je nog geen half uurtje onderweg. Maar we raden je aan om eerst een stukje met je huurauto vlak langs het IJsselmeer te rijden, door karakteristieke dorpjes als Durgerdam en Uitdam. Als je dan vervolgens naar het westen rijdt, kom je door Waterland: volkomen plat groen grasland, doorsneden door ontelbare sloten en slootjes. Veel Nederlandser dan dat wordt het niet! Als je de tijd hebt, kun je in het dorpje Watergang even uit je huurauto stappen voor een kanotocht door de slootjes.

Zaanse Schans

Groene houten huizen zijn typisch voor de Zaanstreek
Groene houten huizen zijn typisch voor de Zaanstreek - Foto van Aswathy N op Unsplash

De Zaanse Schans (bij Zaandam) is gebouwd om de historische bouwstijl van de groen geverfde houten huizen in deze streek te behouden. Daarnaast zie je langs de rivier de Zaan hét kenmerk van Nederland: acht historische windmolens. Vier kleinere staan er in het nagebouwde dorp zelf. Deze molens werden voor verschillende doeleinden gebruikt, onder andere het zagen van hout, malen van specerijen en het maken van lijnzaadolie, mosterd en papier. Verder kun je er zien hoe houten klompen gemaakt worden en de weg volgen vanaf de cacaoboon tot het eindproduct chocolade. In het bakkerijmuseum moet je de traditionele Zaanse Duivekater proeven. Grappig is het eerste kruidenierswinkeltje van ene Albert Heijn, tegenwoordig de grootste Nederlandse supermarktketen.

De Zaanse Schans is niet zo groot, dus op dezelfde dag kun je met je huurauto nog doorrijden naar de volgende stop, of eigenlijk stops, want het zijn er drie. Je kunt er op je gemakje binnendoor naartoe rijden (door de oudste Nederlandse polder, de Beemster) of over de snelweg, via Purmerend.

Hoorn, Enkhuizen, Medemblik

De haven van Hoorn met de Hoofdtoren en oude zeilschepen
De haven van Hoorn met de Hoofdtoren en oude zeilschepen.

Deze drie stadjes aan het IJsselmeer vormen samen de Gouden Driehoek. Ze waren namelijk alle drie belangrijke havens voor de schepen die in de zestiende en zeventiende eeuw naar de koloniën voeren, zoals Nederlands-Indië (tegenwoordig Indonesië) en West-Indië (Suriname en Antilliaanse eilanden als Aruba, Bonaire en Curaçao). Vandaag de dag is de rijkdom uit die tijd – de Nederlandse Gouden Eeuw – nog goed te zien.

De eerste stop is Hoorn, waar het centrum bestaat uit historische koopmanshuizen en pakhuizen, het ene nog mooier dan het andere. Vele hebben gevelstenen en sommige lezen als een stripverhaal. In Enkhuizen zijn de stadswallen rond het middeleeuwse centrum goed bewaard gebleven. In het Zuiderzeemuseum zie je hoe mensen in vroeger tijden leefden en werkten, toen het IJsselmeer nog een binnenzee was. Het laatste stadje, Medemblik, heeft ook een fraai oud centrum met als blikvanger het kasteel Radboud uit de dertiende eeuw.

Als je deze steden bezoekt op een dagtrip vanuit Amsterdam kun je overwegen je huurauto in Hoorn te laten staan, het openbaar vervoer naar Enkhuizen te nemen, daar met de boot naar Medemblik te varen en vervolgens met de historische stoomtram terug naar Hoorn.

Friese Merengebied

In Friesland kun je tochten maken met moderne en historische zeilboten
In Friesland kun je tochten maken met moderne en historische zeilboten - Foto van Rob van Riel op Unsplash

De Zuiderzee werd het IJsselmeer toen in 1932 de Afsluitdijk werd gedicht. Over die dijk rijd je naar de provincie Friesland of Fryslân, zoals de Friezen zelf zeggen. Tijdens het rijden over de dijk zie je vanuit je huurauto alleen het IJsselmeer, maar als je halverwege even stopt zie je vanaf de loopbrug ook de andere kant, de Waddenzee. In het Friese Merengebied kun je je hart ophalen aan verschillende watersporten: zeilen, kanoën, waterskiën en nog veel meer. Bovendien liggen er tussen de meren veel historische stadjes, zoals Sneek, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum. Dit zijn slechts vijf van de elf Friese steden die je via de Elfstedenroute gemakkelijk allemaal kunt bezoeken als je een auto hebt gehuurd. Net als de beroemde schaatswedstrijd begint de route in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Heb je nog tijd over? Maak dan een uitstapje naar een van de Friese Waddeneilanden, die elk een heel eigen sfeer hebben. Naar Terschelling en Ameland mag je de huurauto op de veerboot meenemen.

Groningen

Hoge en Lage der A in Groningen met op de achtergrond de toren van de A-kerk.
Hoge en Lage der A in Groningen met op de achtergrond de toren van de A-kerk - Foto van Rick van Houten op Unsplash

Je kunt van Friesland rechtstreeks naar ons volgende punt rijden, maar eigenlijk mag een bezoekje aan Groningen niet ontbreken. Deze studentenstad heeft een groot aantal gezellige kroegen en vanaf hét symbool van Groningen – de Martinitoren – heb je een geweldig uitzicht over Stad en Ommeland. Ook vanaf het ernaast gelegen Forum kun je op de stad neerkijken, inclusief een mooi zicht op de Martinitoren. Het Groninger Museum heeft geregeld interessante tentoonstellingen en exposities.

Als je het uitstapje naar Groningen hebt gemaakt, rijd je vanuit die stad met je huurauto naar Zwolle via kleine weggetjes door het landschap van de provincie Drenthe: een afwisseling van natte en droge heidegebieden, moerassen en bossen.

Hanzestad Zwolle

De historische Sassenpoort van de vroegere vestingstad Zwolle
De historische Sassenpoort van de vroegere vestingstad Zwolle

Zwolle wordt vaak over het hoofd gezien, maar dat is volkomen onterecht. Het is een van de Nederlandse Hanzesteden en een mooie, historische en hele gezellige stad. Rond het centrum zijn diverse parkeergarages waar je je huurauto veilig kunt stallen. In dat centrum zie je de contouren van de vroegere vesting: sommige puntige bolwerken zijn fraai gerestaureerd en er staan ook enkele restanten van de stadsmuur. De indrukwekkende Sassenpoort is de enige van de zes stadspoorten die bewaard is gebleven. Voor boekenliefhebbers heeft Zwolle de mooiste boekwinkel van Nederland op een bijzondere plek: in de Broerenkerk, een monumentale kloosterkerk uit de vijftiende eeuw.

Ten noorden van Zwolle ligt het Nationaal Park Weerribben-Wieden, een labyrint van plassen, meren, slootjes, moerasbossen en uitgestrekte rietpercelen. Je ziet hier waarom het nabijgelegen dorpje Giethoorn geen wegen heeft, alleen slootjes. Helaas wordt Giethoorn – vooral in de zomer – overspoeld door toeristen, maar dit nationale park niet.

Als je Zwolle en omgeving wilt bezoeken op een dagtrip vanuit Amsterdam: je rijdt er met je huurauto via de, ook al oer-Nederlandse, polder Flevoland in een uurtje naartoe.

Utrechtse Heuvelrug

Ook heel gemakkelijk bereikbaar en perfect voor een dag‑ of weekendtrip: de Utrechtse Heuvelrugroute van de ANWB. Als je er vanuit Amsterdam naartoe rijdt, kun je het beste bij Hilversum beginnen, als je onze rondreis volgt is Bunnik (vlak langs de snelweg A12) het beste start‑ en eindpunt, omdat je dan gemakkelijk je roadtrip met de huurauto kunt vervolgen.

Dit is dus een rondreis binnen een rondreis. De route voert meest door dichte bossen en is niet zo lang (93 kilometer), maar er is zoveel te zien onderweg dat je er toch wel een volle dag of zelfs twee dagen voor moet uittrekken. Langs de route kom je veel landhuizen en kastelen tegen (Slot Zeist, kasteel Groeneveld, kasteel Drakensteyn, Huis Doorn, kasteel Sandenburg), uitkijktorens (bij Leersum) en de recreatieplas het Henschotermeer. Als je met kinderen reist, is het heerlijk om de huurauto even te laten staan en de piramide van Austerlitz te beklimmen.

Het indrukwekkende kasteel De Haar in Haarzuilens vlak bij Utrecht
Het indrukwekkende kasteel De Haar in Haarzuilens vlak bij Utrecht - Foto van Sven W op Unsplash

Je moet zeker de kans benutten om af en toe van de route af te wijken, bijvoorbeeld voor een bezoek aan het oergezellige Amersfoort of de hoofdstad van de provincie, Utrecht. Aan de westkant van die stad ligt een van de mooiste kastelen van Nederland: kasteel De Haar, dat omgeven wordt door en landgoed met schitterend aangelegde tuinen.

De Biesbosch

De dichter Marsman schreef: Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. En dat is precies het landschap als je van Bunnik met je huurauto richting De Biesbosch rijdt. De rivier de Lek steek je het beste over met de pont naar Culemborg en tussen Brakel en Herwijnen is er een autoveer over de Waal. Kies tussen deze twee grote rivieren voor een ritje langs het veel kleinere, maar romantisch slingerende riviertje de Linge. Niet ver van Brakel ligt het fraai gerestaureerde Slot Loevestein, pal aan de Waal.

Een bever in zijn natuurlijke omgeving in Nationaal Park De Biesbosch
Een bever in zijn natuurlijke omgeving in Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch is een unieke rivierdelta met getijden. Land van moerassen, wilgenbossen, eilandjes en kreken, waar een bonte verzameling watervogels, bevers en andere dieren zich thuis voelt. Je kunt zelf kanoën of kajakken door dit waterrijke gebied of je laten varen in een fluisterboot. Ook zijn er wandel‑ en fietsroutes uitgezet. Vlak bij De Biesbosch liggen oude vestingstadjes als Geertruidenberg, Woudrichem en Gorkum. Je kunt in een van die stadjes overnachten, maar ook in De Biesbosch zelf (hotel, hostel en camping) of in het wat grotere Dordrecht.

Molens Kinderdijk

Zelfs als het een beetje mistig is, leveren de molens van Kinderdijk een mooi plaatje op
Zelfs als het een beetje mistig is, leveren de molens van Kinderdijk een mooi plaatje op - Foto van Stephan Widua op Unsplash

Voor een bezoek aan de beroemde molens van Kinderdijk kun je parkeren meteen aan het begin van de Molenkade, maar de capaciteit daar is beperkt. In Alblasserdam is een groter parkeerterrein, aan de Marineweg, waar je na het parkeren van je huurauto met een pendelbusje of een veerbootje naar de molens wordt vervoerd. Het is ook het startpunt van een mooie wandelroute over het Kinderdijkpad, niet alleen langs de molens, maar ook door het rustige achterland met ritselende populieren, kromme knotwilgen en wuivende rietkragen.

Je zou het niet zeggen als je het vlakke land rond de molens ziet, maar je staat hier op de grens van de Randstad, het zwaar verstedelijkte westen van Nederland. Tussen die grote steden liggen twee pareltjes:

Delft en Leiden

Beide zijn universiteitssteden: in Delft staat de vermaarde Technische Universiteit en Leiden heeft de oudste universiteit van Nederland.

De Markt in het centrum van Delft wordt overheerst door de toren van de Nieuwe Kerk
De Markt in het centrum van Delft wordt overheerst door de toren van de Nieuwe Kerk - Foto van Toni Zaat op Unsplash

Delft ligt ingeklemd tussen Rotterdam en Den Haag en is wereldberoemd dankzij het aardewerk Delfts Blauw. Dat wordt nog steeds gemaakt door de fabriek De Porceleyne Fles (Engels: Royal Delft), die ook een museum is. Het oude centrum, doorsneden door kanalen, is een aaneenschakeling van historische monumenten en verbluffende architectuur, zoals de Oostpoort, de Oude Kerk (uit de dertiende eeuw) en de Nieuwe Kerk (uit de zeventiende eeuw). In die laatste kerk zijn leden van het Nederlandse koningshuis begraven, onder het praalgraf van Willem van Oranje.

Leiden was vanaf de late middeleeuwen een belangrijke stad. De Singelgracht rond de oude vesting is nog helemaal intact en daarbinnen geniet je van monumentale panden en intieme hofjes. De stad heeft het belangrijkste archeologische museum van Nederland, het Rijksmuseum van Oudheden. Ook het natuurhistorisch museum Naturalis is zeer de moeite waard.

Terug naar Amsterdam

De Oude Rijn stroomt dwars door Leiden en mondt bij Katwijk uit in de Noordzee. Bij dat plaatsje zijn mooie stranden en ook ten zuiden (Wassenaarse Slag) en ten noorden (Noordwijk) ervan. Niet alleen fijn in de zomer, ook als het niet zo warm is kun je heerlijk uitwaaien op het brede zandstrand. In de lente is het leuk om met je huurauto een ritje te maken door de bollenstreek met uitgestrekte velden vol bloemen.

Heb je nog niet genoeg van historische steden? Stuur je huurauto dan ook even richting Haarlem. Of wil je nog meer zien van waterrijk Nederland en de rivier die Amsterdam zijn naam gaf? Stuur je huurauto dan van Leiden naar Leimuiden en rijd langs de Drecht en de Amstel terug naar de Nederlandse hoofdstad.

Amsterdam als basis voor dagtochten

Als je van Amsterdam je basis maakt voor tochten met een huurauto, kun je het beste een accommodatie boeken in de buurt van de ringweg (A-10). Voor relatief goedkope overnachtingen én dicht bij de ringweg is het noordelijke stadsdeel perfect. Dankzij metrolijn 52 (ook wel noord-zuidlijn genoemd) heeft Amsterdam-Noord een uitstekende en snelle verbinding met hartje centrum. Zo kun je na een dagje uit met de huurauto die gemakkelijk parkeren in Noord, om daarna voor een hapje en drankje naar het centrum te reizen.

Met de huurauto naar het buitenland

Nederland is een klein land, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen valt er genoeg te zien en te beleven. We hebben bij lange na niet alles opgenoemd, maar we hopen dat het je heeft geïnspireerd om een auto te huren voor een rondreis of dagtochten in Nederland.

Toch heb je vlak over de grens ook mooie stadjes en andere bezienswaardigheden. Denk alleen al aan de historische steden in België, zoals Antwerpen, Brugge en Gent. Het is in de regel geen enkel probleem om met een in Nederland gehuurde auto door de buurlanden te rijden, alleen moet je het wel even melden dat je de grens oversteekt. Dat is belangrijk voor de verzekering.

  1. Home
  2. 10 leuke stops op roadtrip door Nederland met een huurauto