EUR (ā‚¬) (NL)
    • Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven
18 juli 2024

Ultieme roadtrip Andalusiƫ met een huurauto

Huur een auto voor de top-10 bestemmingen

Andalusiƫ is een streek die zich uitstekend leent voor een rondreis met een huurauto. De naam van de zuidelijke Spaanse regio roept meteen beelden op van flamenco, gepassioneerde danseressen met castagnetten begeleid door melancholische zang of juist opzwepend gitaarspel. Maar Andalusiƫ is ook bekend van de vaak overvolle stranden langs de Costa del Sol. Het is een regio van contrasten: die stranden waar het massatoerisme hoogtij viert tegenover wonderschone en stille natuurreservaten, indrukwekkende Arabische paleizen en kastelen naast christelijke kathedralen, golvende heuvels overdekt met wijnranken en olijfbomen afgewisseld door ruige bergen, drukke steden tegenover pittoreske dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan, en met sneeuw bedekte bergtoppen oprijzend boven een woestijnachtig landschap.

Ultieme roadtrip Andalusiƫ met een huurauto
Afwisselende roadtrip met een huurauto door Zuid-Spanje: bergen, bossen, historische steden, stille dorpjes, stranden Ć©n kronkelende wegen.

Die contrasten maken Andalusiƫ heel gevarieerd met bezienswaardigheden die niet onder ƩƩn noemer te vangen zijn. Maar waar je ook bent: genieten van het leven is er altijd onderdeel van. Muziek, dans, lekker eten en gezellig het glas heffen horen bij het dagelijks leven van de Andalusiƫr. Het echte Andalusiƫ ervaar je niet als je in een toeristenresort aan de Costa del Sol blijft zitten. Trek eropuit met een huurauto! Je zult ontdekken dat je niet genoeg hebt aan een of twee weken en al tijdens je reis plannen maken voor een volgende trip naar temperamentvol en betoverend Andalusiƫ.

Hieronder staat een uitgebreide rondreis door Andalusiƫ beschreven, onderverdeeld naar tien steden langs die route. We beschrijven ook de bezienswaardigheden in de omgeving. De steden gebruiken we als ankerplaatsen, omdat je daar gemakkelijk een auto kunt huren en dus vanaf elke plaats kunt starten om (een deel van) de route te rijden.

MƔlaga

Deze stad is de toegangspoort tot de stranden aan de Costa del Sol. Het is ook het ideale startpunt voor een roadtrip door AndalusiĆ«, omdat je er ā€“ in vergelijking met andere steden in Zuid-Spanje ā€“ relatief goedkoop een auto kunt huren. Voordat je op weg gaat moet je natuurlijk eerst enkele dagen in MĆ”laga zelf doorbrengen. De kathedraal, het ernaast gelegen Moorse fort (Alcazaba) en het daarboven gelegen Castillo de Gibralfaro moet je zeker bezoeken, al was het alleen al om de spectaculaire uitzichten op de haven. Langs die haven is een fraaie boulevard aangelegd met gezellige restaurants en cafĆ©s. Kunstliefhebbers gaan naar het Museum Picasso in het Palacio de Buenavista. Een combinatie van klassieke autoā€™s en daarbij passende mode vind je in het Museo del AutomĆ³vil y la Moda. Naast de bekende attracties is MĆ”laga een heel gezellige stad, waar het ook goed winkelen is, maar misschien wil je dat bewaren voor het einde van je roadtrip door AndalusiĆ«.

Vanuit MĆ”laga rijd je naar het oosten. Eerlijk is eerlijk, het eerste deel van de route is niet zo indrukwekkend, maar in onze eerste stop staat je wel een mooie verrassing te wachten. 

Nerja

De badplaats Nerja is vooral bekend om het BalcĆ³n de Europa, een naam die in de negentiende eeuw door koning Alfonso XII werd gegeven aan een in zee uitstekende rotspunt met uitzicht op de mooie kustlijn. De naamgever is er vereeuwigd met een standbeeld. Trappetjes leiden naar de strandjes en baaien beneden.

Even ten oosten van Nerja, bij het dorpje Maro, ligt de druipsteengrot Cueva de Nerja. De grot is enorm groot en in een van de kolossale ondergrondse zalen zie je onder meer de grootste stalactiet ter wereld met een lengte van maar liefst ruim 32 meter. Voor een bezoek moet je een ticket kopen, maar er is een uitzondering voor inwoners van de Europese Unie. Die mogen om 09:30 gratis naar binnen, tenminste als ze van tevoren online een plaatsje hebben geboekt. In de zomermaanden worden er in de grotten van Nerja geregeld concerten gegeven en dansvoorstellingen gehouden.

Vanaf Nerja wordt de route steeds mooier. Meteen buiten het stadje heb je een mooi zicht op het Acueducto del Ɓguila (Adelaarsaquaduct). Als je net voor Motril je huurauto even naar het noorden stuurt (via de N-323a), kom je langs een rotswand die onweerstaanbaar is voor bergbeklimmers, Ruta de escalada Tajo Los Vados. Zelfs als je niet van plan bent zelf de rots te gaan bedwingen, is het leuk om te kijken naar mensen die daar wel mee bezig zijn.

We raden je aan om verder naar het oosten zo veel mogelijk over de kleinere wegen in het binnenland te rijden, bijvoorbeeld de A-348. Die bochtiger wegen zijn niet alleen mooier, je vermijdt ook door de zee van plastic te rijden in het kassengebied Campo de DalĆ­as, net voordat je AlmerĆ­a bereikt. Bovendien rijd je dan door een gebied dat bekendstaat als Las Alpujarras op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada, een prachtig groen landschap doorsneden door valleien en met zoā€™n vijftig karakteristieke bergdorpjes in het dal van de rivier de Andarax. De typische architectuur van witgekalkte huisjes doet denken aan de bouwstijl in het Rifgebergte in Marokko

AlmerĆ­a

Deze stad ligt een beetje buiten de gebaande paden, maar is ā€“ misschien wel juist daardoor ā€“ bijzonder aantrekkelijk. Natuurlijk heeft ook AlmerĆ­a een Moors fort en een kathedraal. Die kerk ziet er van buiten meer uit als een robuust kasteel, binnen zie je ongelooflijk sierlijk en gedetailleerd metselwerk. Vergeet niet om door de stad zelf rond te struinen. AlmerĆ­a staat niet bol van historie zoals veel andere steden in AndalusiĆ«, maar is wel heel gezellig, vooral rond het plein Plaza Puerta de Purchena. Bij de haven staat een indrukwekkende stalen constructie, El Cable InglĆ©s. Het is een soort pier, waarover treinen reden om Engelse vrachtschepen te beladen met erts. Sinds 2023 is deze pier opengesteld, behalve bij slecht weer. Je hebt er een fantastisch uitzicht op AlmerĆ­a en de zee. 

Even ten oosten van AlmerĆ­a ligt een heel bijzonder natuurgebied: Parque Natural de Cabo de Gata. Gestolde lava van vroegere vulkaanuitbarstingen heeft een fascinerend landschap opgeleverd. In de kuststrook van dit park vind je duinen, zoutpannen, kliffen en baaien. Houd je van hele rustige stranden, ga dan naar Playa de MonsĆŗl of Playa del Barronal. Er zijn geen voorzieningen op deze stranden en je moet ook bedacht zijn op de soms sterke stroming. Als je met kinderen reist, kun je met je huurauto beter naar Playa de los Genoveses rijden, waar de zee ondiep en rustiger is. Verder kun je een kano- en snorkelexcursie maken langs de kust van het natuurpark.

Als je van AlmerĆ­a naar het noorden rijdt, zul je je in de woestijn wanen. Het is een gortdroog landschap, dat bij het dorpje Tabernas wordt overheerst door de ruĆÆne van een Moors fort. Rond dat dorpje zijn veel westernfilms opgenomen en een speciale route (Ruta del Cine) voert langs de locaties van enkele beroemde scenes. Verder is er een nagebouwd westerndorp (Oasys), maar dat is wel erg toeristisch.

Granada

Vervolgens rijd je met je huurauto over de A-92 door de noordelijke uitlopers van de Sierra Nevada. Die weg loopt om Guadix heen, maar voor een unieke ervaring moet je even de afslag naar dit stadje nemen. Het heeft de grootste wijk met grotwoningen van heel Europa, Barrio de Cuevas. Deze huizen zijn uitgehouwen in hellingen met daarbovenop een schoorsteen en worden nog steeds bewoond. Wil je eens een tikje anders overnachten? Sommige van die grotwoningen worden verhuurd!

Het Alhambra en Granada bij zonsondergang.
Het Alhambra en Granada bij zonsondergang. (Foto: https://unsplash.com/@victoriano)

Vanaf Guadix is het nog ongeveer een uur rijden naar Granada. Als je niet bang bent voor een beetje bochtenwerk kun je voor het laatste stukje de A-4003 nemen (afslag 253). Je komt in de stad zelf dan uit op de Carretera de Murcia en vanaf de Mirador de San CristĆ³bal (bij de gelijknamige kerk) heb je een mooi uitzicht. Granada heeft hĆ©t kroonjuweel van AndalusiĆ«, het imposante Alhambra. Dit complex van fort (Alcazaba) en paleis (AlcĆ”zar) moet je gezien hebben, maar houd er rekening mee dat het vaak al weken van tevoren is uitverkocht. Reserveer je toegangsticket dus ruim op tijd online, anders loop je dit prachtige Werelderfgoed mis. De naastgelegen Moorse wijk AlbaicĆ­n is een wirwar van smalle en vaak steile straatjes en trappen. Vanaf het hooggelegen Sacromonte heb je een geweldig uitzicht op het Alhambra.

Vanuit Granada zijn de bergen van de Sierra Nevada gemakkelijk met een huurauto bereikbaar. Maar je moet er niet alleen doorheen rijden, deze bergen nodigen uit om actief te worden: wandelen, mountainbiken, paardrijden, paragliden, bergbeklimmen of abseilen. Vanaf het skiresort kun je met liften naar 3300 meter hoogte, het hele jaar door!

JaƩn

Neem zo veel mogelijk de kleinere binnenwegen naar onze volgende bestemming, bijvoorbeeld via ValdepeƱas. Die wegen kronkelen langs uitgestrekte olijfboomgaarden en JaƩn wordt dan ook wel de olijvenhoofdstad van de wereld genoemd. De fruitige olijven die hier worden geteeld, zijn volgens velen de beste van Spanje. In het stadje zelf kun je die olijven en olijfolie van uitzonderlijke kwaliteit natuurlijk proeven en kopen. Verder heeft JaƩn een indrukwekkende kathedraal, een bijzonder driehoekig kasteel (Castillo de Santa Catalina) en goed bewaarde Arabische baden (BaƱos Ɓrabes) onder het Palacio de Villardompardo dat ook twee kunstmusea herbergt.

ƚbeda en Baeza

De meeste mensen die JaĆ©n bezoeken zijn op doorreis naar ƚbeda en Baeza, twee schitterende stadjes met uitstekend geconserveerde monumenten. De oude binnenstad van ƚbeda staat bol van prachtige herenhuizen en kerken in renaissancestijl aan majestueuze pleintjes. Het is een van de weinige plaatsen in AndalusiĆ« waar het grootste deel van de historische gebouwen niet door de Moren is gebouwd (hoewel het oorspronkelijke Moorse stratenplan nog grotendeels intact is). Het Palacio de VĆ”squez de Molina is een must-see. Baeza is kleiner en vooral bekend om zijn kunstig ontworpen fonteinen en de universiteit uit de zestiende eeuw.

Ben je een natuurliefhebber en heb je tijd? Dan raden we je aan om met je gehuurde auto verder naar het oosten te rijden voor een bezoek aan het mooie Parque Natural de Cazorla, een natuurgebied rond de bron van de RĆ­o Guadalquivir. Het is heerlijk rustig in dit groene bergachtige gebied. Een mooie panoramische route om met de huurauto te rijden is de A-319 vanaf het dorpje La Iruela en over de Puerto de las Palomas (Duivenpas) naar het dal van de Guadalquivir en het stuwmeer Tranco de Beas. Je kunt er op een boot stappen voor een tocht over het meer, maar ook zelf kajakken en natuurlijk zwemmen.

CĆ³rdoba

Een gevoel van oneindigheid in de Mezquita van CĆ³rdoba
Een gevoel van oneindigheid in de Mezquita van CĆ³rdoba. (Foto: https://unsplash.com/@schimiggy)

De volgende stop op de roadtrip door AndalusiĆ« was duizend jaar geleden een van de machtigste en rijkste steden van Europa. CĆ³rdoba was namelijk het centrum van het Moorse kalifaat. Ook deze stad heeft weer zoā€™n heerlijk contrasterende mix van bezienswaardigheden. Allereerst natuurlijk de indrukwekkende Mezquita, de gigantische moskee waar in het midden een christelijke kathedraal is gebouwd. Daarvoor werden ongeveer 400 (van de oorspronkelijke 1200) zuilen gesloopt. Keizer Karel V had later spijt van de toestemming die hij daarvoor had gegeven. Het Moorse fort, hoog op een heuvel, werd helemaal vervangen door een nieuw kasteel, AlcĆ”zar de los Reyes Cristianos. In de oude Joodse wijk JuderĆ­a kun je prachtige patioā€™s bewonderen. Verschillende patioā€™s in Ć©Ć©n keer zien kan in het Palacio Museo de Viana. Ook de stadsmuren en vooral de stadspoort Puerto de AlmodĆ³var zijn een bezichtiging waard. Vanaf de de Romeinse brug over de Guadalquivir heb je een mooi zicht op CĆ³rdoba.

Ten westen van CĆ³rdoba ligt het natuurreservaat Sierra de Hornachuelos, dat doorsneden wordt door drie rivieren (Guadiato, BembĆ©zar en Retortillo) die indrukwekkende kloven en diepe ravijnen hebben uitgesleten. Ze hebben wel wat weg van de fjorden in Noorwegen, maar hier zijn de hellingen dicht bebost. Vanuit CĆ³rdoba bereik je het park met je huurauto na een mooi ritje van nog geen uur. Vanuit het dorp Hornachuelos beginnen de meeste wandelroutes, de mooiste lopen langs de de rivier de Bembezar. Of huur een kano om de natuur vanaf het water te ontdekken.

Sevilla

Voordat je vanuit CĆ³rdoba Sevilla bereikt, kom je langs het middeleeuwse stadje Carmona dat zeker een stop waard is, misschien zelfs om er te overnachten. Want de parador van het stadje is ondergebracht in het fort uit de veertiende eeuw met een schitterend uitzicht op het omringende landschap en de rivier de Corbones. Als je er niet gaat overnachten is het de moeite waard om er een kopje koffie te gaan drinken, want het panorama is prachtig. Zoals zoveel historische Spaanse stadjes ontdek je ook Carmona het beste te voet. Parkeer je huurauto daarom bij een van de twee oude toegangspoorten, Puerta de CĆ³rdoba of Puerta de Sevilla.

Plaza de EspaƱa
Plaza de EspaƱa: de kleurrijke azulejos verbeelden historische gebeurtenissen en Spaanse provincies. (Foto: https://unsplash.com/@eleniafiontzi)

Als er ƩƩn stad symbool staat voor de levenslust van de Andalusiƫrs, dan is het hoofdstad Sevilla. Feesten en genieten kunnen ze in deze bakermat van de flamenco en de tapas. Sevilla heeft misschien wel het grootste aantal sfeervolle tapasbars per inwoner, waar van de late middag tot zeker middernacht gemoedelijk gegeten, gedronken en gelachen wordt. Dat feesten bereikt een hoogtepunt tijdens de Feria de Abril. Het is een heerlijke stad waar je minimaal een paar dagen voor moet uittrekken, maar je kunt er ook gemakkelijk een week blijven en je geen moment vervelen. Alleen al het koninklijk paleis (Alcazaba) is een halve dag waard en dan heb je de gigantische kathedraal (Maria de la Sede) met de klokkentoren Giralda en het grote Plaza de EspaƱa nog niet gehad. Dwaal ook door de nauwe straatjes van Barrio de Santa Cruz en bezoek de volkswijk Triana aan de overkant van de rivier.

CƔdiz

Vanuit Sevilla rijd je met je huurauto naar het zuiden. Voordat je in CĆ”diz aankomt, kun je een bezoek brengen aan Jerez de la Frontera. Dat is niet alleen de stad van de sherry, maar ook van een beroemde paardrijschool en wervelende flamencoshows. Van Jerez rijd je heel gemakkelijk over de de grote brug Puente de la ConstituciĆ³n naar het centrum van CĆ”diz, ook wel La Isla genoemd omdat het op een smal schiereiland ligt. Je krijgt de beste indruk van de stad als je een wandeling maakt langs de buitenmuren en over de kades. Daarbinnen ligt Barrio del PĆ³pulo, het hart van de stad, dat nog steeds zijn drie poorten uit de dertiende eeuw heeft.

Stranden van Conil de la Frontera
Na een lange roadtrip met een huurauto is het heerlijk uitblazen op de rustige stranden van Conil de la Frontera. (Foto: https://unsplash.com/@fertavora)

Toe aan een beetje relaxen op een strand? Daarvoor zijn in en rond CĆ”diz genoeg mogelijkheden. Het stadsstrand La Caleta is populair om de zonsondergang te bewonderen, maar voor hele dagen aan het strand kun je met je gehuurde auto beter naar de badplaats Conil de la Frontera rijden. Vooral het brede, lange en rustige witte zandstrand Playa Castilnovo is een aanrader. 

Witte dorpjes / Ronda

CĆ”diz is een geweldige uitvalsbasis voor een autotocht langs de zogeheten pueblos blancos (witte dorpjes). Die dorpjes zijn oude vestingen en liggen over het algemeen vrij hoog. Het zijn niet zozeer de dorpjes zelf die deze routes zo interessant maken, maar vooral de wegen: slingerend over bergpassen, omlaag naar een dal of door een kloof en dan opnieuw omhoog de bergen in. Onderweg heb je vele mooie uitzichtpunten. Om het leven in zoā€™n dorpje echt te ervaren boek je een overnachting in een rustige pueblos blanco en drinkt een glaasje met de lokale bevolking als de meeste (dag)toeristen weg zijn. Vanaf het eerste witte dorp (en gelijk een van de mooiste) Arcos de la Frontera kun je de centrale route route nemen, maar die is ook het populairst en dus vrij druk. Je rijdt met je huurauto door onder meer Ubrique, El Bosque, het heel hoog gelegen Villaluenga del Rosario, Zahara de la Sierra en het natuurgebied Sierra de Grazalema. De noordelijke route is minstens zo mooi en in ieder geval veel rustiger. Olvera is heel fraai gelegen, je ziet al van verre de kathedraal en het ernaast gelegen Moorse fort. In het natuurreservaat PeĆ±Ć³n de ZaframagĆ³n leeft de grootste concentratie vale gieren van heel Spanje. Het plaatsje Setenil de las Bodegas is heel bijzonder en heeft zich perfect aan de omgeving aangepast: huizen en zelfs enkele straatjes zijn er in de rotsen uitgehouwen.

De ā€˜nieuweā€™ brug van Ronda over een diepe kloof
De ā€˜nieuweā€™ brug van Ronda over een diepe kloof

Als je terugrijdt naar MĆ”laga kun je niet om het bekendste witte dorpje heen, Ronda, dat spectaculair aan een ruim honderd meter diepe kloof ligt en waar drie bruggen overheen zijn gebouwd. De bekendste is de Puente Nuevo (nieuwe brug), nou ja, nieuwā€¦ hij werd in de achttiende eeuw gebouwd. Vanuit de diepte van de kloof (afdalen via de Carretera de los Molinos) heb je het mooiste zicht op de brug. Het oude stadje zelf is ook zeer de moeite waard, vooral in de vroege ochtend en ā€˜s avonds als de dagjesmensen verdwenen zijn. Een mooi uitzichtpunt is BalcĆ³n del CoƱo

Vanaf Ronda loopt de A-397 terug naar de kust. Dit is een schitterende, maar wel erg bochtige weg, onder meer langs het nationale park Sierra de las Nieves. Eenmaal aan de kust kun je meteen naar MƔlaga rijden of nog even uitblazen aan een van de stranden langs de Middellandse Zee, zoals bij San Pedro de AlcƔntara, Fuengirola of Torremolinos. Dat is nou het fijne van een auto huren in Andalusiƫ: je bepaalt helemaal zelf waar je naartoe rijdt en via welke weg!

Waarom een auto huren voor een rondreis in Andalusiƫ?

Die vraag is hierboven al beantwoord, hopen we. Om de belangrijkste steden te bezoeken heb je niet per se een huurauto nodig, maar het zijn juist ook de routes tussen die steden die een roadtrip door Andalusiƫ zo bijzonder maken. Daardoor breng je variatie aan in je roadtrip: interessante historische steden afgewisseld met wilde natuur, een dagje strand of een authentiek Spaans dorpje. Die dorpjes en ook startpunten voor wandelingen in de natuur zijn bijna uitsluitend te bereiken als je over een auto beschikt. En je bent enorm flexibel. Iets leuks ontdekt tijdens het rijden? Meteen eropaf met je huurauto!

One-way authuur in Andalusiƫ

De roadtrip hierboven is maar een suggestie. Er is heel veel te zien in AndalusiĆ« en we kunnen niet alle bezienswaardigheden beschrijven. Je hoeft deze route ook niet in zijn geheel af te leggen. Je kunt in elke stad die we genoemd hebben een auto huren en die elders weer inleveren. Dat heet one-way autohuur en is heel gemakkelijk te regelen. Kies op het zoekformulier een andere eindbestemming en we laten je de huurautoā€™s zien waarbij dat mogelijk is. In het zuiden van Spanje is een one-way tussen Sevilla en MĆ”laga (of andersom) heel populair. Voor nog meer inspiratie hebben we twee blogs met dagtrips vanuit die steden: 10 dagtochten met een huurauto vanuit MĆ”laga en 10 attracties in omgeving Sevilla.

  1. Home
  2. Ultieme roadtrip Andalusiƫ met een huurauto