• Klantbeoordelingen 8.4 / 10
  • Sinds 2005 vergelijken wij huurauto tarieven

Auto huren Zuid-Afrika

Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken het aanbod van autoverhuurders in Zuid-Afrika zodat jij dat niet hoeft te doen.

Voer stad, luchthaven of treinstation in
- dagen
Ik woon in:
Waarom bij ons reserveren?
  • Gratis annuleren Tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode
  • Laagsteprijsgarantie Betere prijs gevonden? Wij zorgen voor een betere aanbieding
  • Al 500.000+ boekingen Meer dan een half miljoen mensen gingen je voor 24000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
  • 24000+ ophaallocaties Ophaallocaties over de hele wereld
Nu tot 20% korting!
Deze actie loopt t/m 14 januari 2025 - profiteer vandaag nog!
Wij vergelijken alle bekende verhuurders

Autohuur Zuid-Afrika

EasyTerra Autohuur Zuid-Afrika is een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuurbedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als consument altijd tegen een gunstig tarief uw huurauto bij ons kunt boeken.

Mini klasse Zuid-Afrika

Zoals de naam al aangeeft gaat het in de miniklasse om de kleinste huurauto’s. Ze zijn het meest geschikt voor een of twee personen en hebben meestal maar twee deuren.

De bagageruimte is beperkt, maar deze auto kun je wel kwijt op de kleinste parkeerplekjes! Deze auto’s zijn niet alleen goedkoop om te huren, maar ook erg zuinig in brandstof- of energieverbruik. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij First Car.

Economy klasse Zuid-Afrika

Een economy huurauto is compact, maar iets groter dan een auto uit de miniklasse. Alleen al daardoor bieden auto’s in deze klasse meer comfort.

Ze zijn vooral geschikt voor twee personen en kleine gezinnen. Kiezen voor een huurauto uit de economy-klasse is, zoals de naam al aangeeft, een economische keuze, oftewel budgetvriendelijk. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij First Car.

Compact klasse Zuid-Afrika

Huurauto’s in de compact-klasse zijn populair en het is goed te begrijpen waarom. Deze auto’s bieden voldoende ruimte aan 4 personen, inclusief hun bagage, en zijn toch klein genoeg om moeiteloos in drukke steden te rijden.

Als je kleine kinderen hebt, kies dan voor een 4-deurs, want dat maakt het plaatsen van kinderzitjes een stuk eenvoudiger. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Avis.

Intermediate klasse Zuid-Afrika

Middenklasse huurauto's zijn een uitstekende keuze als je meer ruimte nodig hebt dan een compacte auto. Ze zijn perfect voor een gezin of groepje van maximaal 5 personen met genoeg plaats voor bagage.

Hoewel een huurauto in deze middenklasse dus iets meer ruimte biedt, is het verbruik van brandstof of energie vergelijkbaar met een auto uit de compact-klasse. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Budget.

Standaard klasse Zuid-Afrika

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn huurauto’s in de standaardklasse vrij grote wagens met meer dan genoeg ruimte voor 5 passagiers en bagage. Ze zijn ideaal voor lange(re) afstanden, bijvoorbeeld tijdens een rondreis, ook al omdat huurauto’s uit de standaardklasse vaak meer accessoires hebben op het gebied van

comfort. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Bluu Car Rental.

Fullsize klasse Zuid-Afrika

Huur je een auto in de fullsize-klasse, dan heb je niet alleen de beschikking over een wagen met veel ruimte, maar ook een luxe inrichting en accessoires. Gecombineerd met de krachtige motoren zijn het auto’s die reizen over lange afstanden heel aangenaam

maken. Wel is het aanbod van huurauto’s in de fullsize-klasse vaak beperkt, dus reserveer op tijd. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Hertz.

Luxe auto huren Zuid-Afrika

Zin om eens in stijl rond te rijden? Kies voor een huurauto uit het topsegment van de high-end merken, zoals Mercedes, BMW, Audi en Volvo.

Met natuurlijk luxe kenmerken: strak uiterlijk, luxueus interieur, comfortabele stoelen en een krachtige motor. Daar betaal je uiteraard voor, maar via onze zoekmogelijkheden vind je de beste prijs voor een luxe huurauto. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Bluu Car Rental.

Stationwagon huren Zuid-Afrika

Het huren van een stationwagon is ideaal voor een groep met veel bagage of sportuitrusting. Dit type huurauto wordt ook wel break, touring, combi of stationcar genoemd en is zeer populair onder mensen die van sporten en het buitenleven houden.

Door de grote bagageruimte is een stationwagon een perfecte auto om te huren voor de vakantie. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag.

Busje huren Zuid-Afrika

Huur een busje op je vakantiebestemming als je met een groep of groot gezin reist. Ook als je veel sport- of kampeeruitrusting op pad wil, is een huurbusje ideaal.

Deze busjes bieden meestal meer dan voldoende bagageruimte. Soms kan er zelfs extra ruimte voor spullen worden gecreëerd door een of meerdere stoelen op te offeren. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Hertz.

SUV huren Zuid-Afrika

Bijna niemand noemt de SUV nog bij zijn volledige naam: Sports Utility Vehicle. Het is een bijzonder populair type om te huren, want het is een ideale reisauto.

Bovendien zit je wat hoger, waardoor je een goed zicht op de weg en je omgeving hebt. Kies wel een SUV die past bij je reisbehoeften, want onder die afkorting vallen zowel kleine, middelgrote als grote huurauto’s. Een auto uit deze klasse huur je op deze bestemming (Zuid-Afrika) vanaf per dag. Zorgeloos op reis? Kies dan voor ons Worry-Free label. De goedkoopste auto uit deze klasse met Worry-Free label huur je vanaf /dag bij Alamo.
Autotype
Mini
Economy
Compact
Intermediate
Standard
Fullsize
Luxury
Stationwagon
Personenbusje
SUV

Wat onze klanten zeggen

Klanten beoordelen ons met een 8.4/10 uit 5793 beoordelingen

Zuid-Afrika veelgestelde vragen

Onderstaand zijn de meest gestelde vragen voor Zuid-Afrika. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de veelgestelde vragen pagina.

Is EasyTerra Autohuur de goedkoopste? Ja, wij hebben laagste prijsgarantie en doordat we aanbieders vergelijken kunnen we je altijd de scherpste tarieven aanbieden. Wat heb ik nodig als ik mijn huurauto ophaal? De voucher, je paspoort, rijbewijs en creditcard. Het is erg belangrijk dat je een rijbewijs en creditcard bij je hebt die beide op naam van de hoofdbestuurder staan. Wees erop voorbereid dat het lokale verhuurbedrijf een bepaald bedrag op je creditcard zal blokkeren voor onder andere de borg. Hiervoor heb je de pincode van je creditcard nodig. Indien je rijbewijs onleesbaar is (bijvoorbeeld in het Chinees) dan moet je ook een vertaling hiervan bij je hebben. Alleen je originele paspoort en rijbewijs zijn geldig, dus geen kopieën. Welke verzekeringen zijn van toepassing op mijn huurauto? In de meeste gevallen zijn de tarieven inclusief WA-verzekering en brandverzekering. Ook de schadeverzekering en de diefstalverzekering zijn in de meeste gevallen inbegrepen in onze tarieven. Wat is het Worry-Free label? Dit label geeft aan dat de huurauto voldoet aan de volgende eisen: Ongelimiteerde kilometers, zonder eigen risico (of terugbetaling eigen risico), een gunstig brandstofbeleid en een verhuurbedrijf met goede klantervaringen. Met een auto die aan deze vier eisen voldoet, wordt de selectie een stuk eenvoudiger. Lees hier meer over ons Worry-Free concept. Kan ik in Zuid-Afrika een auto huren zonder creditcard? In principe heb je altijd een creditcard nodig bij het huren van een auto via EasyTerra.

Zodra je de huurauto ophaalt, betaal je een borg. Om deze borg te kunnen betalen heb je een creditcard nodig die op naam staat van de hoofdbestuurder. De verhuurder reserveert vervolgens het borgbedrag op jouw creditcard, zodat ze in het geval van schade of andere extra kosten dit kunnen verhalen.

Als je de huurauto weer terugbrengt, wordt deze gecontroleerd op eventuele schade of andere mankementen. Is er niets aan de hand? Dan wordt het bedrag dat gereserveerd werd op jouw creditcard weer vrijgegeven. Lees meer over borg op onze pagina: Borg bij autohuur
Kan ik een auto zonder eigen risico huren in Zuid-Afrika? Ja, er zijn in Zuid-Afrika auto’s beschikbaar ‘zonder eigen risico’. Gebruik het filter op de resultatenpagina om het aanbod te filteren. Als alternatief zijn er ook veel auto’s beschikbaar met ‘dekking eigen risico’, wat bijna op hetzelfde neerkomt, maar dan voordeliger. Kijk voor het verschil tussen ‘zonder eigen risico’ en ‘dekking eigen risico’ op onze pagina: Verzekeringen & eigen risico . Hoe oud moet ik zijn om een auto te huren in Zuid-Afrika? Wil je een auto huren in Zuid-Afrika dan moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Je moet ten minste 1 jaar lang je rijbewijs hebben. Het is mogelijk dat bestuurders jonger dan 24 jaar een toeslag moeten betalen in Zuid-Afrika. De hoogte van deze toeslag ligt tussen en per dag. Bij EasyTerra krijg je automatisch een melding mochten er leeftijdtoeslagen van toepassing zijn. Wat is de goedkoopste autoverhuurder in Zuid-Afrika? De prijzen schommelen constant, dus het beste kan je een zoekopdracht doen via onze website om te actuele prijzen te bekijken. Over het algemeen kan je het goedkoopst een auto huren in Zuid-Afrika bij deze verhuurders:

Hertz
vanaf € 11 /dag
Budget
vanaf € 12 /dag
FireFly Car Rental
vanaf € 12 /dag

Wij raden aan om niet alleen op basis van prijs een huurauto te selecteren. Maak een afgewogen keuze tussen prijs en kwaliteit. Lees daarom goed de beoordelingen van verhuurders op onze site. Minder goed beoordeelde verhuurders kunnen bijvoorbeeld lange wachttijden hebben of minder goede service leveren. Lees ook 'Welke autoverhuurder moet ik kiezen'
Wat is de beste autoverhuurder in Zuid-Afrika? De best beoordeelde verhuurder is Alamo. 9381 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 8.8. Op de tweede plaats staat Bluu Car Rental. 40 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 8.8. Op de derde plaats staat Budget. 10310 klanten hebben een gemiddelde beoordeling gegeven van 8.7. Kan ik een busje huren in Zuid-Afrika? Ja, je kan een busje huren in Zuid-Afrika. Er zijn personenbusjes voor 7 tot 14 personen beschikbaar. Recente zoekopdrachten leverden prijzen op voor personenvervoer:

Mercedes-Benz Vito Woodford Car Rental
vanaf € 40 /dag
Volkswagen T6 Green Motion
vanaf € 61 /dag
Toyota Quantum Sixt
vanaf € 66 /dag
Volkswagen Transporter Alamo
vanaf € 67 /dag
Kia Carnival Green Motion
vanaf € 71 /dag
VW Kombi First Car
vanaf € 77 /dag
Mercedes-Benz V-Class Woodford Car Rental
vanaf € 98 /dag

Doe een zoekopdracht voor jouw periode en filter op 'Personenbusje' om de actuele aanbiedingen te bekijken.
Kan ik een elektrische auto huren in Zuid-Afrika? We hebben onlangs helaas geen beschikbare elektrische auto's in ons aanbod gezien. Er zijn wel hybride auto’s beschikbaar. Zoals:

Haval Jolion Green Motion
vanaf € 31 /dag
Toyota Corolla Cross Green Motion
vanaf € 32 /dag
Haval H6 Green Motion
vanaf € 45 /dag
Wat kost een huurauto in Zuid-Afrika? De prijzen voor huurauto’s wisselen sterk. Met name in het hoogseizoen liggen de prijzen soms beduidend hoger dan in het laagseizoen. Wil je de actuele prijzen in Zuid-Afrika bekijken? Doe dan een zoekopdracht voor de datums waarop jij op vakantie gaat. Maar om je alvast een indicatie te geven, onderstaande huurauto’s en bijbehorende prijzen per dag hebben we onlangs voorbij zien komen:

Kia Picanto
of gelijkwaardig
Mini
vanaf € 10 /dag
Volkswagen Polo
of gelijkwaardig
Economy
vanaf € 12 /dag
Suzuki Dzire
of gelijkwaardig
Compact
vanaf € 14 /dag
Suzuki Ciaz
of gelijkwaardig
Intermediate
vanaf € 14 /dag
Toyota HiLux Single Cab
of gelijkwaardig
Standard
vanaf € 15 /dag
Mitsubishi Xpander
of gelijkwaardig
Fullsize
vanaf € 25 /dag
Hyundai Grand Creta
of gelijkwaardig
Luxury
vanaf € 28 /dag
Hyundai Staria
of gelijkwaardig
Stationwagon
vanaf € 57 /dag
Toyota Urban Cruiser
of gelijkwaardig
SUV
vanaf € 13 /dag
Toyota Rumion
of gelijkwaardig
MPV
vanaf € 19 /dag
Mercedes-Benz Vito
of gelijkwaardig
Personenbusje
vanaf € 40 /dag
Toyota Hilux double cab
of gelijkwaardig
Bestelwagen
vanaf € 28 /dag
Welke autoverhuurders zijn er in Zuid-Afrika?
  • Alamo
  • Bluu Car Rental
  • Budget
  • Thrifty
  • First Car
  • Avis
  • Sixt
  • National Car Rental
  • Enterprise
  • Bidvest Car Rental
  • Hertz
  • Europcar
  • Keddy By Europcar
  • FireFly Car Rental
  • U-Save Auto Rental
  • Carwiz rent a car
  • Green Motion
  • Tempest
  • Bobo Campers
  • Britz Motorhomes
  • Bushlore Africa
  • KEA Campers
  • Maui Motorhomes
  • Dollar Rent a Car

Auto huren zonder zorgen

Geen verborgen kosten dankzij het Worry-Free label

Waarom bij ons boeken?

  • Gratis annuleren en wijzigen
  • Echte reviews
  • Onafhankelijke prijsvergelijker
  • 24.000+ ophaallocaties wereldwijd

South Africa car rental

Are you looking for information in English about booking a rental car in South Africa?

Read more

Wanneer een huurauto boeken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een mini klasse auto huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is februari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de mini klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een economy klasse auto huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is februari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming (Zuid-Afrika) de meest populaire maand om een auto uit de economy klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een compact klasse auto huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is mei de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de compact klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een intermediate klasse auto huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is september de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de intermediate klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een standaard klasse auto huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is september de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de standaard klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een fullsize klasse auto huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is september de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de fullsize klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een luxury klasse auto huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is september de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een auto uit de luxury klasse te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een stationwagon huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is december de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. December is op deze bestemming de meest populaire maand om een stationwagon te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een SUV huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is september de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een SUV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een MPV huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is februari de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een MPV te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een personenbus huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is februari de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een personenbus te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Zuid-Afrika - Wanneer goedkoop een bestelbus huren?

Op deze bestemming (Zuid-Afrika) is mei de voordeligste maand om een bestelbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld /dag. De rest van het jaar betaal je hier gemiddeld zo’n /dag voor. November is op deze bestemming de meest populaire maand om een bestelbus te huren, gemiddeld betaal je dan zo’n /dag. Wij raden je in ieder geval aan nooit te lang te wachten met boeken van je huurauto. Boek je last minute dan is het aanbod kleiner en betaal je waarschijnlijk meer.

Autoverhuur Zuid-Afrika

Locatie informatie voor Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 113 ophaallocaties in Zuid-Afrika. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.

Laatst gewijzigd: 15-04-2024 - De naam van het land is niet bijster origineel, maar geeft wel duidelijk aan waar het ligt: in het uiterste zuiden van het continent Afrika. Het is een geweldige bestemming voor een roadtrip met een huurauto. Zuid-Afrika is rijk aan flora, fauna, cultuur en (deels pijnlijke) geschiedenis. Het is een groot land en het heeft daardoor sterk uiteenlopende landstreken en een even diverse bevolking. Een reis door Zuid-Afrika is een groot avontuur. Het landschap loopt uiteen van beboste berggebieden tot woestijngronden en van adembenemende rotskusten tot tropische vlakten. De temperatuur is het hele jaar door aangenaam en er valt over het algemeen weinig neerslag.

Geschiedenis van Zuid-Afrika

Enkele van de oudste archeologische vindplaatsen liggen in Zuid-Afrika en geven een beeld van de prehistorische omstandigheden. Het staat vast dat zuidelijk Afrika al zeker drie miljoen jaar geleden werd bewoond door verschillende mensachtigen. Enkele duizenden jaren voor onze jaartelling leefden er stammen als de Khoi en de San. Zij waren jagers. Vanuit centraal Afrika trokken in de 4e en 5e eeuw stammen naar het zuiden, die kennis hadden van metaalbewerking en kuddes hielden. De Xhosa trokken het verst naar het zuiden.

De eerste Europeanen die voet aan wal zetten, waren de Portugezen in 1487. Hun tussenstop op de weg naar Indië noemden ze Kaap de Goede Hoop. Begin 17e eeuw werden de Portugezen verdreven door de Nederlanders die er een haven aanlegden om de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) te bevoorraden. Deze haven zou uitgroeien tot wat nu Kaapstad is.

Later trokken er ook gezinnen naar de Kaap en de nederzetting begon op een landbouwkolonie te lijken. Naast Nederlanders kwamen er Duitsers en Fransen naar Zuid-Afrika. Boeren trokken geleidelijk verder naar het oosten, wat leidde tot conflicten met de Xhosa-stammen. Tijdens de Nederlandse heerschappij was er een tekort aan arbeidskrachten. Als oplossing werden veel slaven uit Indonesië, Madagaskar en India gehaald.

In 1795 kwamen de Britten naar Zuid-Afrika. Groot-Brittannië wilde verhinderen dat het land in Franse handen zou vallen. Na de val van Napoleon, in 1815, werd de Kaap onderdeel van het Britse Rijk en trokken er steeds meer Britten naar de nieuwe kolonie. Nederlanders, Fransen en Duitsers, die samen ‘Boeren’ werden genoemd, verhuisden naar het binnenland. De oorspronkelijke Zoeloebevolking verzette zich tegen de nieuwkomers. Nadat de Britten de Zoeloes hadden verslagen, trokken de Boeren weer verder om zich uiteindelijk te vestigen in Oranje Vrijstaat en Transvaal.

Aan het einde van de 19e eeuw werd er bij Kimberley diamant ontdekt en later goud in Witwatersrand waardoor Johannesburg tot bloei kwam. Deze vondsten trok nieuwe kolonisten aan en de inheemse bevolking werd nog verder onderdrukt. De Boeren kwamen meerdere malen tegen de Britse overheersing in opstand. Omdat ze het terrein goed kenden en gebruik maakten van guerrillatactieken waren ze aanvankelijk succesvol, maar de Boeren werden uiteindelijk verslagen door een overmacht aan Britse troepen.

Na het verlies in de Tweede Boerenoorlog kregen de Britten de macht over alle republieken en op scholen werd Engels verplicht. De bevolking met een donkere huidskleur had geen recht om te stemmen: het fundament voor Apartheid werd gelegd. De Boeren kwamen opnieuw in opstand; ze wilden geen Engels leren. De Afrikaanse taal begon zich in deze periode te ontwikkelen.

In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika gesticht. Hierin verenigden zich de republieken Kaapkolonie, Natal, Oranje Vrijstaat en Transvaal. Louis Botha werd de eerste premier van het land. Samen met Jan Smuts richtte hij de Zuid-Afrikaanse Partij op. In 1934 werd deze partij samengevoegd met de Nationale Partij en zo ontstond de Verenigde Partij. De partij viel vijf jaar later uiteen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Aanhangers van de Nationale Partij waren tegen deelname van Zuid-Afrika aan de oorlog, als bondgenoot van Groot-Brittannië. Ze noemden hun afsplitsing de Nasionale Partij.

Zuid-Afrika had al voor de oorlog wetten die de ongelijke behandeling van burgers op grond van hun afkomst en huidskleur regelden. Na de verkiezingswinst van de Nasionale Party in 1948 werd de “gescheiden ontwikkeling van de rassen” formeel: Apartheid. De rechten van de zwarte bevolking werden in de jaren daarna steeds verder ingeperkt. Protesten werden bloedig neergeslagen. Veel strijders tegen de apartheid werden gevangen genomen, onder wie Nelson Mandela.

De apartheid kreeg veel aandacht in het buitenland. Verschillende landen weigerden nog langer te handelen met Zuid-Afrika. In 1990 bezweek de Zuid-Afrikaanse regering. De discriminatiewetten werden afgeschaft. De verkiezingen werden met een zeer grote meerderheid door Nelson Mandela namens het ANC (African National Congress) gewonnen. Hij werd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

De corruptie heeft onder het ANC grote vormen aangenomen. De nieuwe rijken hebben vaak innige banden met het ANC. Onder de rest van de bevolking groeit de armoede en werkloosheid. Verder heeft het land te kampen met veel criminaliteit.

Samenleving en Cultuur

De diversiteit in culturen, talen en religies is kenmerkend voor Zuid-Afrika. Driekwart van de bevolking is zwart. Deze inwoners behoren tot verschillende etnische groepen. Met vijf miljoen leden zijn de Zoeloes de grootste zwarte etnische groep. Nog geen 14% van alle inwoners is blank. Zij zijn afstammelingen van koloniale immigranten (onder anderen Nederlanders, Duitsers, Fransen en Britten). Bijna 9% van de bevolking bestaat uit kleurlingen, afstammelingen van voornamelijk Aziatische slaven die de Nederlandse en Britse kolonisten naar Zuid-Afrika brachten.

De meeste mensen in Zuid-Afrika spreken Engels. De tweede taal is Afrikaans, dat is ontstaan uit het Nederlands. Daarnaast heeft Zuid-Afrika niet minder dan negen andere officiële talen: Zulu, Swazi, Ndebele, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Tsonga, Tswana, Venda en Xhosa.

Ook de religies in Zuid-Afrika zijn heel divers. Weliswaar hangt 80% van de bevolking het christelijk geloof aan, maar het aantal kerken binnen dat geloof is groot. Daarnaast zijn er minderheden van moslims en hindoes. Veel van de oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse stammen hebben hun eigen inheemse gebruiken.

De grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen maakt Zuid-Afrika tot een culturele smeltkroes. Zo zijn muziek en dans heel divers. Vooral op het platteland worden traditionele muziek en cultuur van de diverse stammen in stand gehouden.

Staatsinrichting en Bestuur

Zuid-Afrika is een federale republiek en heeft drie hoofdsteden in plaats van slechts één. In Pretoria zetelt de uitvoerende macht (de regering), in Kaapstad de wetgevende macht (het parlement) en in Bloemfontein de rechterlijke macht (het Hooggerechtshof).

Het parlement bestaat uit twee kamers: de Nationale Vergadering waarvan de 400 leden rechtstreeks worden verkozen en de Nationale Raad van Provincies die 90 leden telt en waarvoor elk van de negen provincies tien afgevaardigden kiest. Iedere vijf jaar zijn er verkiezingen, waarna het parlement een president kiest die de regering vormt. De president is zowel staatshoofd als regeringsleider.

Ook de verkiezingen voor het bestuur van de negen provincies worden iedere vijf jaar gehouden. De bevoegdheden van provinciale overheden zijn beperkt tot terreinen als gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting en transport.

Economie

De Zuid-Afrikaanse economie is de meest geïndustrialiseerde en technologisch geavanceerde van het Afrikaanse continent. Het land heeft een relatief hoog inkomen per hoofd van de bevolking, maar tegelijkertijd is er veel armoede en werkloosheid. In en rond grote steden als Kaapstad, Port Elizabeth, Durban en Johannesburg is de economie ontwikkeld en modern. Buiten deze gebieden heerst grote armoede. Zuid-Afrika staat in de top tien van landen ter wereld wat betreft inkomensongelijkheid.

Mijnbouw is altijd belangrijk geweest in Zuid-Afrika. Het land was bijna een eeuw lang de grootste goudproducent ter wereld en produceert daarnaast onder meer diamanten, chroom, mangaan, uranium en platina. Verder exporteert Zuid-Afrika steenkolen en ijzererts.

De industrie produceert textiel, metalen, chemicaliën en voedingsmiddelen. Grote buitenlandse autoproducenten hebben (assemblage)fabrieken in Zuid-Afrika. De opbrengsten van landbouw en visserij worden deels verwerkt tot conserven. Niet alle vis wordt gevangen, er zijn grote kwekerijen waar mosselen, oesters en forellen worden gekweekt.

Vergeleken met andere Afrikaanse landen werken maar weinig mensen in de agrarische sector, zo’n 5% van de beroepsbevolking. De landbouw levert onder andere maïs, suikerriet, druiven en sinaasappelen. Druiven worden grotendeels gebruikt voor het maken van wijn. Zuid-Afrikaanse wijnen worden hoog gewaardeerd en over de hele wereld gedronken. Stellenbosch is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnregio.

 

Zuid-Afrika is een populaire toeristenbestemming en ruim 10% van de beroepsbevolking werkt direct of indirect in de toeristische sector.

Geografie en Klimaat

Zoals de naam al aangeeft, beslaat Zuid-Afrika de zuidelijke punt van het Afrikaanse continent. Het land grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden en oosten aan de Indische Oceaan. Bij Cape Agulhas loopt de officiële scheidingslijn tussen de twee oceanen. De totale kustlijn is meer dan 2500 kilometer lang. Zuid-Afrika heeft een noordelijke grens met Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Eswatini (voorheen Swaziland). Het koninkrijk Lesotho wordt helemaal omsloten door Zuid-Afrika.

Om een idee te krijgen van de grootte: Zuid-Afrika meet van oost naar west maximaal 1500 kilometer en van noord naar zuid 1000 kilometer. Als je met een huurauto rechtstreeks van de grootste stad Johannesburg naar de op een na grootste stad Kaapstad rijdt, ben je zo’n 1400 kilometer onderweg.

Zo’n groot land heeft een grote verscheidenheid aan landschappen. Het grootste deel van Zuid-Afrika bestaat uit hooglanden, dat Highveld wordt genoemd en gemiddeld 1100 meter boven zeeniveau ligt. Het hoogste punt van Zuid-Afrika is de berg Mafadi (3450m), op de grens met Lesotho. Het binnenland is behoorlijk droog en in het noordwesten zelfs woestijn. De kustgebieden zijn heel anders. Vanaf Kaapstad langs de kust van de Indische Oceaan tot in KwaZulu-Natal in het oosten zijn de dichtst begroeide groene gebieden van Zuid-Afrika.

Net als het landschap is ook het klimaat van Zuid-Afrika gevarieerd. Het land kent verschillende klimaatzones. Het zuiden en oosten heeft een zeeklimaat. Kenmerkend voor deze gebieden is de neerslag die gedurende het hele jaar valt. Het gebied rond Kaapstad heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en warme winters met veel neerslag. In het westen heerst een woestijnklimaat. Het noorden (bij de grens met Mozambique en Zimbabwe) is subtropisch met hete zomers en zachte winters. Bij de grens met Botswana en Zimbabwe heerst een steppeklimaat.

Verkeer en Infrastructuur Zuid-Afrika

De grote afstanden in Zuid-Afrika zijn goed te overbruggen met een huurauto. Sterker, het land is een paradijs voor mensen die graag zelf rijden door een adembenemend landschap. Zuid-Afrika heeft een goed ontwikkeld wegennetwerk al zijn echte snelwegen alleen te vinden rond de grote steden. Buiten die steden is te weinig verkeer om er snelwegen voor aan te leggen. Dat kun je ook anders lezen: het is heerlijk rustig op de wegen in Zuid-Afrika als je eenmaal de grote stad achter je hebt gelaten! Ideaal om een auto te huren en het land op vier wielen te verkennen.

Johannesburg is de stad met de meeste kilometers snelweg. Of eigenlijk geldt dat voor de hele provincie Gauteng, waar ook Pretoria ligt. Tot april 2024 werd er op veel wegen in die provincie elektronisch tol geheven, maar het tolsysteem is sindsdien buiten werking gesteld.

De hoofdwegen in Zuid-Afrika worden goed onderhouden, maar dat geldt niet voor secundaire wegen. Daar kun je nog wel eens een kuil in de weg tegenkomen en ook overstekende dieren zijn niet ongewoon. Rijd op deze wegen in je huurauto met de blik ver vooruit. De stroken langs de zijkanten van Zuid-Afrikaanse wegen doen niet alleen dienst als vluchtstrook. Langzamer verkeer wijkt ernaar uit om sneller achteropkomend verkeer te laten passeren.

In Zuid-Afrika rijdt men links en moet je dus rechts inhalen. Afstanden en snelheidslimieten worden aangegeven in kilometers. In de bebouwde kom mag je niet harder rijden dan 60 kilometer per uur, tenzij op borden een andere snelheid staat aangegeven. Op secundaire wegen is de maximum snelheid 100 km/u en op de nationale (snel)wegen 120 km/u.

Vliegvelden

Het grootste en drukste vliegveld van Zuid-Afrika is dat bij Johannesburg, O.R. Tambo International Airport. De drukste vliegroute van het hele Afrikaanse continent is tussen Johannesburg en Cape Town Airport aan de zuidwestkust. Overigens wordt een deel van die binnenlandse vluchten verwerkt via de veel kleinere luchthaven Lanseria Airport bij Johannesburg. Het derde vliegveld, wat aantallen passagiers betreft, is de luchthaven van Durban aan de oostkust van Zuid-Afrika. Andere belangrijke nationale vliegvelden liggen allemaal aan de zuidkust, bij Port Elizabeth, East-London en George.

Op alle luchthavens in Zuid-Afrika is een ruim aanbod van auto’s te huur, maar houd er wel rekening mee dat veel vakantiegangers een roadtrip door het land willen maken met een huurauto. De vraag is dus groot en als jij een auto wilt huren in Zuid-Afrika, raden we je aan die van tevoren online te reserveren. Wacht er niet mee tot je bent geland in Kaapstad of Johannesburg, want dan kun je misschien niet meer de huurauto kiezen die het beste past bij jouw reisplannen. Bovendien ben je dan vaak duurder uit. Zeker in de Zuid-Afrikaanse zomer (van december tot februari) is de vraag naar huurauto’s groot.

Openbaar Vervoer

Er zijn regelmatige busdiensten tussen de grotere steden in Zuid-Afrika. Het land had ook een goed netwerk van treinen die lange afstanden overbrugden. Die treinen werden stilgelegd tijdens de COVID-pandemie in 2020. Het spoorwegnet viel vervolgens ten prooi aan plunderaars en kabeldieven. Pas als de sporen zijn gerenoveerd komen de treinen weer in aanmerking voor vervoer binnen Zuid-Afrika.

Johannesburg is een echte autostad en het openbaar busvervoer laat er nogal te wensen over. Wel is er een goede en snelle treinverbinding (Gautrain) tussen het centrum van de stad, Pretoria en de luchthaven. In Kaapstad is het openbaar vervoer sterk verbeterd sinds de introductie van het MyCiti systeem van buslijnen.

Eten en Drinken

De Zuid-Afrikaanse bevolking houdt van barbecueën, dat in dat land braai wordt genoemd. Een echte braai maakt gebruik van open vuur, een gasbarbecue voldoet niet. Zuid-Afrikanen zijn echte vleesliefhebbers. Boerewors wordt veel gegeten, gemalen rundvlees dat gekookt of gebakken wordt. In de gebieden langs de kust staat vaak vis op het menu. Bekende Afrikaanse gerechten zijn bobotie, potjiekos en biltong. Bobotie is een zoetzure gehaktschotel. Vroeger aten vooral slaven en arme boeren dit gerecht. Voor potjiekos worden groenten en vlees in een gietijzeren pot boven een vuur gestoofd. Biltong is een typisch Zuid-Afrikaans borrelhapje. Het zijn reepjes gedroogd (en gekruid) vlees.

In Zuid-Afrika worden heerlijke wijnen verbouwd, die over de hele wereld worden gedronken. Toch is bier de nationale drank en het land beschikt over veel verschillende soorten.

Roadtrips met een huurauto in Zuid-Afrika

Hoewel Kaapstad een mooie stad is en je er dagen of weken kunt verblijven zonder je een moment te vervelen, willen de meeste bezoekers meer van Zuid-Afrika zien. Een auto huren is dé manier om zo veel mogelijk te zien van het land. Of je nu kiest voor de iconische Garden Route, de wijngebieden wil ontdekken of de (surf)stranden bezoeken, een huurauto geeft je alle flexibiliteit en je kunt naar plekjes rijden waar het openbaar vervoer niet komt. Bovendien geldt in Zuid-Afrika vaak dat de route naar een bestemming minstens zo indrukwekkend is als het doel van de reis.

Zo kun je vanuit Johannesburg met een huurauto gemakkelijk in één ruk naar het Kruger National Park rijden, maar het is leuker om eerst de prachtige Panorama Route te volgen. In dat deel van Zuid-Afrika kun je ook de grens oversteken naar Swaziland. Je hebt er wel een speciaal toestemmingsformulier voor nodig, maar dat kun je regelen bij het huren van je auto.

One-way autohuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse autoverhuurders zijn eraan gewend dat klanten een huurauto in de ene plaats willen ophalen en in een andere inleveren. Dat heet one-way autohuur en is heel eenvoudig te regelen. Vul op ons zoekformulier je eindbestemming in en wij tonen je alleen de huurauto’s die tussen jouw begin‑ en eindpunt beschikbaar zijn. De toeslag voor deze ‘enkele reis’ is al verwerkt in het getoonde tarief, maar wordt apart vermeld in het kostenoverzicht. Die toeslag betaal je namelijk ter plekke bij de lokale verhuurder.

Heel populair is om een auto te huren voor een one-way van Kaapstad naar Port Elizabeth (officieel: Gqeberha). Bij Mosselbaai begint de beroemde Garden Route die via George, Knysna en Plettenberg Bay naar Jeffreys Bay voert. Hoe mooi die route ook is, je wilt ‘m vast niet meteen weer rijden in omgekeerde richting. Dat hoeft dus niet, want je kunt de gehuurde auto aan het eind van de route inleveren.

Een andere populaire one-way is van Johannesburg naar Durban aan de Indische Oceaan. Vanwege het prachtige zandstrand is het er heerlijk toeven voor strandliefhebbers. Surfers komen af op de hoge golven en verder kun je in Durban fantastische duiken maken en parachutespringen.

Accommodatie

In de grote steden van het land zijn veel accommodaties, waaronder die van alle grote hotelketens. Maar om Zuid-Afrika echt te ervaren, kun je beter buiten die steden een onderkomen zoeken. Zuid-Afrika biedt unieke accommodaties! Zo is het gebruikelijk om te overnachten in een lodge in een prachtige Afrikaanse omgeving, onder meer midden in een van de talrijke natuurreservaten. Backpackers kunnen overnachten in hostels of op boerderijen. Verder zijn Bed & Breakfasts door het hele land te vinden. Langs de kust en aan de grote rivieren liggen campings. Ook zijn er caravanparken voor toeristen die niet over een tent beschikken.

Tijdzone

Zuid-Afrika heeft een tijdzone van UTC+2. Deze tijdzone wordt Central African Standard Time (CAST) genoemd. Het verschil met de tijd in het grootste deel van Europa is één uur. Dankzij dit kleine tijdsverschil hebben Europese bezoekers meestal geen last van een jetlag.

Externe Bronnen

Voor meer informatie over Zuid-Afrika raden wij je, naast zoeken met Google, de volgende bronnen aan:

Praktische informatie

  • Valuta
    South African rand
  • Rijrichting
    Links
  • Max snelheid in de stad
    60 km/h
  • Max snelheid snelweg
    100 km/h
  • Taal
    Engels, Tswana, Zuidelijke Sotho, Afrikaans, Zuidelijke Ndebele, Swati , Tsonga, Venda, Xhosa, Zoeloe
  • Populaire autoklasse
    Economy
  1. Home
  2. Autohuur Zuid-Afrika